Förgiftade Navalnyj har lämnat sjukhussängen
Aleksej Navalnyj. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin /AP/TT


Den förgiftade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har kunnat lämna sin säng och är uppe och går, enligt det sjukhus i Berlin där han vårdas. Beskedet kommer samma dag som svenska forskare bekräftar Tysklands slutsater om att Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok.

"Patienten har framgångsrikt kunnat lämna respiratorn. För närvarande genomgår han rehabilitering och han har under kortare perioder kunna lämna sin säng", skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

En talesperson för Tysklands förbundskansler Angela Merkel berättade på måndagen att Berlin bett Sverige och Frankrike att "genomföra oberoende utredningar av de tyska bevisen" som visade att Navalnyj förgiftats med novitjok.

– Det vi gjort är att analysera blodprover från Navalnyj och vi kan bekräfta att han förgiftats av en nervgas av novitjoktyp, säger Rikard Norlin, forskare och kemvapenexpert vid FOI:s laboratorium i Umeå som deltagit i analyserna, till TT.

Exakt resultat

När en människa förgiftas binder sig giftet ifråga fast vid proteiner och enzymer i kroppen, framför allt i nervsystemet. Giftet förstör sedan funktionen på enzymen, förklarar Norlin.

– Det kan vi sedan utnyttja i våra analyser genom att extrahera fram proteinerna, dela upp dem i olika delar och titta vad det är som orsakat förgiftningen. Man får helt enkelt fram exakt vilken molekyl som sitter fast i enzymet, säger han.

Aleksej Navalnyj insjuknade under en flygresa mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Han fördes senare till Tyskland, där han först i förra veckan väcktes ur sin koma.

Arbetet med att fastställa vilket gift Navalnyj fått i sig skedde inte under några skyddsåtgärder utöver de vanliga, enligt Rikard Norlin.

– En förgiftad människa är inte giftig. Det har handlat om normala skyddsnivåer för analys av blodprover.

Laboratoriet i Tyskland, som först slog fast att det var det sovjettillverkade giftet som användes, hörde av sig till kollegorna i Sverige den 4 september.

Sjukhuset i Berlin där Aleksej Navalnyj vårdas. Arkivbild. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Kräver rysk förklaring

Nervgift är en del av arbetet på FOI, säger Rikard Norlin. Men det är ovanligt att det används.

– Hela världen har skrivit under kemvapenkonventionen, förbundit sig till att aldrig mer använda kemiska vapen och dessutom förstöra de man har tillgång till. Det här går stick i stäv med den, om man ska uttrycka sig enkelt.

Även det franska laboratoriet kunde, enligt nyhetsbyrån Reuters bekräfta de tyska slutsatserna om att det var novitjok som Aleksej Navalnyj utsattes för den 20 augusti.

Beroende på vilken typ av analys som görs är det även möjligt att fastställa varifrån en specifik substans kommer och hur den är framställd. Det är dock inget som gjorts i laboratoriet i Umeå, enligt FOI.

Nervgiftet novitjok utvecklades i dåvarande Sovjetunionen och har på senare tid uppmärksammats inte minst vid förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury, Storbritannien, 2018.

"Olämpligt" enligt Putin

Ryska myndigheter kungjorde till en början att det inte fanns någon anledning att misstänka brott i fallet Navalnyj, medan propagandaartade medier i landet spekulerade vilt i alternativa orsaker till hans insjuknande.

I förra veckan meddelade myndigheterna att de kommer att begära att rysk polis får prata med Navalnyj. Nu har tonläget skruvats upp ytterligare.

Det är "olämpligt" att komma med grundlösa anklagelser mot Ryssland angående händelsen, sade president Vladimir Putin i ett telefonsamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron på måndagen.

Samtidigt kom beskedet från Moskva att den ryske utrikesministern Sergej Lavrov ställer in ett planerat besök i Berlin på tisdagen.

(Marcus Alexandersson/TT)

(Mia Holmberg Karlsson/TT)

(Martin Mederyd Hårdh/TT)

Fakta

Novitjok – det händer i kroppen

(TT)

Novitjok är ett samlingsnamn för en grupp nervgifter som togs fram i Sovjetunionen på 1970- och 1980-talen. Det består av olika, avancerade blandningar av kemikalier. En av dem, kallad A-230, anses vara fem till åtta gånger dödligare än nervgasen VX.

Novitjok finns i form av vätska eller i fast form som ett mycket fint pulver.

Giftet har effekter som liknar dem från andra nervgifter. Det blockerar signaler från hjärnan till musklerna, vilket leder till att flera av kroppens funktioner kollapsar. Symtomen inträder inom 30 sekunder till två minuter.

Så drabbas kroppen:

Hjärnan: Kramper, förlorat medvetande eller koma.

Ögon: Sammandragning av pupillerna.

Lungor: Andnöd, överdriven vätskeutsöndring.

Hjärtat: Initialt högt blodtryck och ökad hjärtfrekvens som sedan sjunker till lågt blodtryck och minskad hjärtfrekvens. I dödliga fall drabbas den förgiftade av kvävning eller hjärtstillestånd.

Mage och tarmar: Illamående, kräkningar och diarré.

Hud: Överdriven svettning.

Källa: BBC