Blodprover från den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har analyserats i Umeå. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) bekräftar Tysklands slutsatser i fallet: Oppositionsledaren förgiftades med nervgiftet novitjok. Samtidigt uppger läkare i Berlin att Navalnyj mår allt bättre.
Med hjälp av de prover som skickats från Tyskland kunde Umeåforskarna få fram den kemiska strukturen hos den substans som låg bakom Navalnyjs insjuknande den 20 augusti.
– Det vi gjort är att analysera blodprover från Navalnyj och vi kan bekräfta att han förgiftats av en nervgas av novitjoktyp, säger Rikard Norlin, forskare och kemvapenexpert vid FOI:s laboratorium i Umeå som deltagit i analyserna, till TT.
När en människa förgiftas binder sig giftet ifråga fast vid proteiner och enzymer i kroppen, framför allt i nervsystemet. Giftet förstör sedan funktionen på enzymen, förklarar Norlin.
– Det kan vi sedan utnyttja i våra analyser genom att extrahera fram proteinerna, dela upp dem i olika delar och titta vad det är som orsakat förgiftningen. Man får helt enkelt fram exakt vilken molekyl som sitter fast i enzymet, säger han.
"Inte giftig"
Aleksej Navalnyj insjuknade under en flygresa mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Han fördes senare till Tyskland, där han först i förra veckan väcktes ur sin koma. På måndagen uppgav Berlinsjukhuset där han vårdas att Navalnyj nu återhämtat sig så pass att han inte längre behöver respiratorvård och även har kunnat lämna sin säng.
Arbetet med att fastställa vilket gift Navalnyj fått i sig skedde inte under några skyddsåtgärder utöver de vanliga, enligt Norlin.
– En förgiftad människa är inte giftig. Det har handlat om normala skyddsnivåer för analys av blodprover.
Laboratoriet i Tyskland, som först slog fast att det var det sovjettillverkade giftet som användes, hörde av sig till kollegorna i Sverige den 4 september.
– Jag kan bekräfta att vi tagit emot en sådan förfrågan, och accepterat ett sådant uppdrag och genomfört det. Jag är väldigt stolt över vår personal att vi kan stödja på det här sättet, säger Åsa Scott, avdelningschef vid FOI, till TT.
Kräver rysk förklaring
Nervgift är en del av arbetet på FOI, säger Rikard Norlin. Men det är ovanligt att det används.
– Hela världen har skrivit under kemvapenkonventionen, förbundit sig till att aldrig mer använda kemiska vapen och dessutom förstöra de man har tillgång till. Det här går stick i stäv med den, om man ska uttrycka sig enkelt.
Även ett franskt laboratorium har oberoende av det svenska analyserat proverna, rapporterar Reuters. Enligt den tyska regeringen har man även där bekräftat de tidigare tyska slutsatserna.
Tyskland slog nyligen fast att det utan tvivel var novitjok som Aleksej Navalnyj utsattes för den 20 augusti. Den ryske Kremlkritikern vårdas fortsatt i Berlin.
"Vi upprepar uppmaningarna till Ryssland att förklara sig gällande dessa händelser. Vi står i tät kontakt med våra europeiska partners för ytterligare åtgärder", lyder ett uttalande från Angela Merkels talesperson Steffen Seibert.
Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, har också ombetts titta på proverna. Därifrån har det ännu inte kommit något besked.
Uppges ha vaknat
Beroende på vilken typ av analys som görs är det även möjligt att fastställa varifrån en specifik substans kommer och hur den är framställd. Det är dock inget som gjorts i laboratoriet i Umeå, enligt FOI.
Nervgiftet novitjok tillverkades i dåvarande Sovjetunionen och har på senare tid uppmärksammats inte minst vid förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury, Storbritannien, 2018.
Ryska myndigheter kungjorde till en början att det inte fanns någon anledning att misstänka brott i fallet Navalnyj, medan propagandaartade medier i landet spekulerade vilt i alternativa orsaker till hans insjuknande.
I förra veckan meddelade myndigheterna att de kommer att begära att rysk polis får prata med Navalnyj. Det är "olämpligt" att komma med grundlösa anklagelser mot Ryssland angående händelsen, uppgav president Vladimir Putin i ett telefonsamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron på måndagen.
(Marcus Alexandersson/TT)
(Mia Holmberg Karlsson/TT)
(Martin Mederyd Hårdh/TT)