Regeringen vill göra det enklare att riva upp gamla domar. Personer som till exempel ljugit om sin ålder ska kunna få ett hårdare straff.
Men förslaget kan leda till rättsosäkerhet, varnar en expert.
Det ska bli lättare att få resningstillstånd i de fall då det kan vara till nackdel för personen som har dömts, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Bakgrunden är bland annat en dom från förra året då en man som uppgav att han var 16 år dömdes till sluten ungdomsvård för grov våldtäkt. Senare framkom att mannen egentligen var 20 år - vilket skulle ha inneburit en strängare påföljd.
– Det finns ingen statistik som visar hur ofta det här sker. Men det har skett ett antal fall där unga män från andra länder som inte haft id-handlingar har begått brott i Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.
Men enligt Roberth Nordh, docent i processrätt vid Uppsala universitet, kan en lagförändring leda till rättsosäkerhet. En fundamental princip inom juridiken är att en lagakraftvunnen dom ska vara en slutgiltig prövning.
– Frågan är om åldersbestämningar är ett övergående eller bestående problem. Man ska inte sätta i gång och ändra resningsbestämmelser för att det är ett problem under en kortare tid, säger Roberth Nordh.
– Tummar man på principen om att en dom är det slutgiltiga ställningstagandet från samhällets sida så skapar man en rättsosäkerhet.
En utredning om ändringen ska mynna ut i ett förslag om lagändring som ska vara klart i juni nästa år.
Morgan Johansson hoppas att lagändringen ska kunna vara på plats år 2019.
(TT)