Ett föräldrapar döms till mer än tre års fängelse i en assistanshärva, som enligt Försäkringskassan är en av de största som nystats upp i Sverige.
De felaktiga utbetalningarna till de två inblandade assistansbolagen har uppnått mångmiljonbelopp.
Motorn i härvan är två assistansbolag som bedrivits av ett syskonpar i Malmö. När syskonen, en man och en kvinna, häktades i januari genomförde Försäkringskassan kontroll av samtliga de 61 brukare som bolagen ordnat assistans åt. Kontrollen visade att 20 av brukarna inte var berättigade till assistans och att drygt 25 brukare fått fel assistans beviljad.
Men den rättsliga processen har bara gällt två av brukarna, en man och hans barnbarn.
Spaning
– Det är för att det är de två som polisen har bedrivit spaning mot, säger Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare hos Försäkringskassan.
Rättsprocessen har resulterat i två olika domar och sammantaget har elva personer dömts till fängelse. Hårdast blir straffet för syskonen bakom de båda assistansbolagen. I den första rättegången som gällde assistansen till mannen dömdes de till mer än tre års fängelse vardera och nu har de dömts till ytterligare ett års fängelse var för bidragsbrotten kring barnbarnet.
Föräldrarna till den minderåriga pojken döms till fängelse i tre år och fem månader, respektive tre år och sex månader. De ska också betala mer än sex miljoner kronor i skadestånd. Utredningen har visat hur stora penningströmmar utgått från assistansbolagen till påstådda assistenter och därefter vidare till föräldrarna.
– Det är väldigt kännbara straff och mig veterligen så är det en av de absolut största assistanshärvorna som håller på att nystas upp här, säger Linus Nordenskär.
Utredning pågår
Han påpekar att även andra myndigheter är drabbade av de båda assistansbolagens fusk, till exempel Skatteverket och Arbetsförmedlingen, och att utredningar kring detta fortfarande pågår.
– Det är ett synnerligen sofistikerat och organiserat upplägg. Det har krävts många personer för att få det att funka, säger Linus Nordenskär.
"Vi anser att det av utredningen framgår att de flesta assistenter inte har utfört något arbete alls", skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande efter den senaste domen, som handlar om barnbarnets assistansersättning.
(Cecilia Klintö/TT)