För mycket sömn kan försämra minnet
Ny forskning visar på ett samband mellan att man sover för mycket och har problem med minnet
Forskare har upptäkt att om man får för många timmars sömn kan det leda till att man får svårare att minnas saker klart. Foto: Andrea Piacquadio/ Pexels


Sömn och skärpa hänger ihop på samma sätt som vila och avslappning. Men kan för mycket sömn vara negativt för minnet?

Du har antagligen hört talas om sambandet mellan dålig sömn och hjärndimma. Bara några timmars förlorad sömn kan försämra tänkandet och minnet. Att sova dåligt under en längre period kan öka risken för allvarliga minnesproblem och Alzheimers.

Men en ny studie visar att för mycket sömn inte är mycket bättre.

Om man sover tio timmar eller mer under natten, så kan det leda till ett försämrat minne och tänkande.

Forskningen som utfördes av ett team från Peking University Clinical Research Institute i Kina, visar att om man sover tio timmar eller mer under natten, så kan det leda till ett försämrat minne och tänkande.

Vid en första anblick kan det här verka konstigt. Det är ju under sömnen som kroppen och hjärnan återhämtar sig och bearbetar intryck. Den rensar bort gifter som är kopplade till Alzheimers och demens, sorterar minnen och lagrar ny information.

Man kan tycka att mer sömn borde förbättra minnet och hjärnans funktion, men så är det tydligen inte. Tvärtom tyder forskningen på att för mycket sömn kan skapa problem för minnet.

Studien gav dock inte klara bevis för att för mycket sömn leder till minnesförlust och kognitiv försämring, men den visade att det finns ett samband mellan dessa.

Som väntat fanns studien också att för lite sömn var förknippat med sämre hjärnfunktion. Forskarna fastställde den ideala sömntiden till cirka sju timmar.

Kan vara kopplat till inflammation

Ett problem med studien var dock att den inte tittade på sömnkvaliteten.

I och med att studien enbart fokuserade på tidslängden, så tog den inte hänsyn till varför personen kanske tillbringade tio timmar i sängen. Om sovtiden inkluderar timmar då man ligger vaken eller har många mikrouppvaknanden, så blir det inte kvalitativ reparativ sömn.

Om du spenderar för mycket tid i sängen finns det sannolikt en underliggande orsak till det.

Forskarna tror att studiens resultat kan bero på att för mycket sömn kan ha en koppling till inflammation, men det finns ännu ingen klar förståelse av sambandet mellan mer sömn och minnesproblem.

Enligt min uppfattning är det i alla fall tydligt att tidslängden och sömnkvaliteten hänger ihop. Om man inte sover bra, kommer man troligtvis sova längre och tillbringa mer tid i sängen (om man inte måste gå upp).

Om du spenderar för mycket tid i sängen finns det sannolikt en underliggande orsak till det. Det kan också utsätta ditt minne för risker. Att ta itu med sina sömnvanor och se till att man får en lagom mängd sömn kan rädda såväl ditt minne som förebygga eller fördröja kognitiv försämring.

Devon Andre arbetar som journalist för BelMarraHealth, där artikeln ursprungligen publicerades.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.