Om man har låg saltsyra i magen påverkas aptit och matsmältning negativt, och man kan drabbas av sura uppstötningar, halsbränna, rapningar, gaser och illamående efter måltid.
Fråga: Hur mycket påverkas förmågan att ta upp näring av en låg saltsyrabalans i mage och tarm? Vad kan man lägga till i kosten för att höja saltsyran, så att man spjälkar maten bättre? Tacksam för svar. /Nina
Svar: Saltsyra är en viktig del i magsyra. Magsyrans funktion är att döda bakterier och absorbera näringsämnen, inräknat mineraler, vitamin B12, folsyra och proteiner.
Yoghurt och syrarik kost, som till exempel citrusfrukt, kan höja saltsyran. Grundproblemet bakom låg saltsyra borde hur som helst åtgärdas, så att magsäckens funktion blir normal.
Magsyra produceras av magens slemhinna. När man bli äldre, krymper slemhinnan och magsyrasekretionen minskar. Konserveringsmedel, antibiotika och bekämpningsmedel påverkar den normala funktionen hos slemhinnans celler, så man bör undvika kemiska toxiner.
Kineserna kategoriserar livsmedel i fem smaker. Varje smak har effekt på ett visst inre organ. Naturligt söta livsmedel, exempelvis honung, sötpotatis och honungsmelon, har effekt på mage och mjälte. Godis och glass är sött, men de är inte naturligt söta livsmedel, vilket inte är bra för kroppen. Sötningsmedel som sackarin, för att få söt smak, är inte heller bra.
För mycket av naturligt söta livsmedel är å andra sidan inte heller bra, utan blir en belastning för matsmältningen. Det kan resultera i stagnation i form av ”fukt” i kroppen, vilket leder till blockering av energikanalerna. Då är det inte vist att inta söta livsmedel för att spjälka maten bättre. Då finns det andra, bättre metoder att hålla normal funktion i magsäcken.
Det är bra att hålla en hälsosam livsstil. Man bör undvika kall mat och kallt vatten. Man bör också minska på kaffet, inte äta för mycket men inte heller låta magsäcken gå helt tom.
Man gör bäst i att äta frukost, och att undvika att äta efter klockan 19. Somna helst någon gång mellan 21 och 22. Vid den tiden är det inte mycket mat kvar i magsäcken, och då undviker man att överanstränga den. I dagens samhälle har ”nattmat” blivit en livsstil, och kanske livsstilen med att vara vaken på natten är anledningen till att många människor lider av magproblem.
Om man inte på egen hand lyckas förbättra matsmältningen, kan man besöka en duktig akupunktör. Att förstärka matsmältningen hör till baskunskaperna för en akupunktör.

Benjamin Kong.
Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska. Han driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Mölndal och Södertälje.
Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån traditionell kinesisk medicin i Epoch Times. Skicka din fråga till [email protected] (för mer personliga frågor, kontakta Benjamin direkt via hans hemsida, se nedan – denna mail är bara till för offentliga frågor).
Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.