Flicka avliden efter skjutning i Botkyrka
En ung person avlidit efter att ha skottskadats i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. En bensinmack har spärrats av och polisen arbetar med att samla in information. Foto: Naina Helén Jåma/TT


En tolvårig flicka har avlidit efter att hon skottskadades vid en bensinmack i Botkyrka under lördagsnatten. Polisen har säkrat spår på platsen och hämtat flera personer till förhör.

"Vi kommer att utreda och göra allt i vår makt för att ställa personerna bakom detta fruktansvärda dåd", säger rikspolischef Anders Thornberg.

Flera personer larmade polisen klockan 03.27 under söndagsmorgonen om att man hört smällar vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm.

– Vi kallades till den här platsen och fann en tolvårig flicka som var så skottskadad att hon senare avled av sina skador. Nu leder vi arbetet i en särskild ordning och har kallat in extra resurser, säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef i Stockholm till TT.

Polisen har satt upp stora avspärrningar runt platsen och den tekniska undersökningen inleddes under söndagsmorgonen. Foto: Naina Helén Jåma/TT

"Kommer att finnas bildmaterial"

Hon berättar vidare att man arbetar intensivt med att samla information, men är förtegen om vilka fynd som gjorts.

– Jag kan inte säga det på grund av sekretess, men man har arbetat med den tekniska undersökningen sedan tidig morgon och det finns också kameror på platsen som är intressanta, så det kommer att finnas bildmaterial som vi kommer kunna analysera, säger hon.

Polisen är även angelägen om att få in observationer och iakttagelser och har hämtat in flera personer till förhör.

TT: Är det personer som är intressanta för utredningen?

– I nuläget finns det ingen gripen som är misstänkt, men flera personer är hämtade till förhör och det är personer som vi, på goda grunder, tror kan bidra till utredningen.

I stort behov av vittnesmål

Det cirkulerar flera uppgifter om omständigheterna kring händelsen. Enligt uppgifter till Expressen var måltavlorna två män från ett kriminellt nätverk och skott mot männen ska ha avlossats från en bil som körde in vid macken.

Polisen är dock förtegen och hänvisar till förundersökningssekretess.

– Jag kan inte bekräfta några sådana uppgifter, utan vill understryka att vi är i stort behov av vittnesmål och iakttagelser. Det är först när vi har det som vi kan säga vad som hänt. Låt oss avgöra om det är relevanta iakttagelser, säger Carolina Paasikivi.

Vid 10-tiden på söndagen kom beskedet att flickan avlidit på sjukhus och att hennes vårdnadshavare var underrättade.

TT: Flickan var 12 år gammal, vet ni varför hon var på platsen vid den tiden?

– Vi ska ta reda på det.

En kvinna har förts till sjukhus i ambulans efter att ha skjutits i Botkyrka, söder om Stockholm. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Rikspolischefen: Fruktansvärt dåd

Rikspolischef Anders Thornberg säger att polisen aldrig kommer att ge upp mot skjutvapenvåldet.

”Mina tankar går först och främst till flickans familj och anhöriga, men också till alla i området. Ingen ska behöva känna rädsla för skjutningar och annat grovt våld där man bor. Vi kommer att utreda och göra allt i vår makt för att ställa personerna bakom detta fruktansvärda dåd inför rätta. Vi kommer att samla in vittnesuppgifter, teknisk bevisning och allt material som kan hjälpa oss vidare i utredningen. Men våra framgångar är också beroende av att de som vet något om händelsen träder fram och hjälper oss lösa brottet. Vi ska komma till rätta med ett allt grövre våld i samhället, men för att göra det måste vi fortsätta att arbeta tillsammans. När skola, socialtjänst, polis, civilsamhälle och medborgare samverkar kommer vi till slut att lyckas.”, skriver han i en kommentar till TT.

Inrikesministern kommenterar

Inrikesminister Mikael Damberg (S) reagerar på mordet med "bestörtning och avsky".

"Jag är medveten om att inga ord är tillräckliga för den som förlorat ett barn på detta fruktansvärda sätt, men jag vill ändå säga att våra tankar går till er och att vi delar er sorg i denna svåra stund. Från regeringens sida kommer vi fortsätta att med kraft bygga ut samhällets förmåga att bekämpa brottsligheten med fler poliser, skärpta straff och förebyggande arbete", skriver han i en kommentar till TT.

Rubriceringen på förundersökningen gäller mord. Ingen har frihetsberövats.

(Linnéa Wannefors/TT)