Om den tillfälliga, skärpta asyllagen löper ut i sommar ökar antalet asylsökande till Sverige med flera tusen, enligt Migrationsverkets nya prognos.
Myndigheten varnar för längre handläggningstider och minskat återvändande om man inte får mer pengar.
Den tillfälliga, skärpta asyllagen infördes året efter flyktingkrisen 2015, då 163 000 personer sökte asyl i Sverige. I sommar löper lagen ut, om inte riksdagen bestämmer sig för att förlänga den.
Skulle det bli en återgång till permanenta uppehållstillstånd och mer generösa bestämmelser för anhöriginvandring, kommer antalet asylsökande att öka, spår Migrationsverket i sin novemberprognos.
Femtusen fler
I år väntas cirka 22 000 asylsökande, ett antal som nästa år skulle öka till 26 000 om lagen upphör. Om lagen istället förlängs räknar man med 21 000 asylsökande 2019.
Åren som följer stiger antalet asylsökande ytterligare, om lagen upphör, till 33 000 både 2020 och 2021, mot 21 000 respektive år om skärpningarna består.
Prognosen förutsätter att migrationsuttalandet mellan EU och Turkiet ligger fast.
Migrationsverket varnar i rapporten för längre handläggningstider, att fler blir fast i mottagningssystemet och minskat återvändande – om myndigheten inte får mer pengar.
"En alltför liten budget de kommande åren riskerar att slå mot Migrationsverkets fortsatta utveckling", skriver verket i ett pressmeddelande.
Avgör färre
På grund av det otydliga politiska läget är det inte klart hur mycket pengar Migrationsverket får nästa år. I prognosen utgår man från beräkningar som bygger på den budgetproposition som riksdagen beslutade om förra hösten, vilket innebär en betydande minskning av myndighetens anslag.
Under 2018 har Migrationsverket genomfört omfattande neddragningar. Det har resulterat i både lägre bemanning och produktivitet, skriver verket. Exempelvis sänks nu prognosen över antalet ärenden som Migrationsverket kommer att hinna avgöra från 50 000 till 47 000.
"Det handlar om att folk slutar, vi tappar viktig kompetens och blir mindre effektiva", säger Henrik Holmer, Migrationsverkets planeringschef, i pressmeddelandet.
(Anja Haglund/TT)