Trots att forskningen var full av fusk friades forskarna av Uppsala universitet. "Anmärkningsvärt", tycker expertgrupp. Fallet belyser svenska lärosätens uppenbara svårigheter att hantera forskningsfusk.
Tidskriften Science drar tillbaka den artikel där svenska forskare påstod sig ha bevis för att fiskyngel ändrar sitt beteende och växer sämre om det finns små plastpartiklar i vattnet.
Beslutet kom efter det att Expertgruppen vid Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) funnit att det förekommit oredlighet, det vill säga fusk, i forskningen.
På flera punkter var kritiken svidande. Såväl originaldata som etiska tillstånd för forskningen saknades. Enligt nämnden har de två forskarna bakom artikeln gjort sig skyldiga till oredlighet i flera fall.
Friades av Uppsala
Men Uppsala universitet, där de två forskarna är verksamma, hade redan låtit granska forskningen och då funnit att det inte fanns någon anledning att misstänka forskningsfusk, varför forskarna friades från misstankarna.
"Anmärkningsvärt", skriver "Expertgruppen för oredlighet för forskning" som utrett ärendet på uppdrag av CEPN.
– När vi började titta på det här hittade vi massor av saker. Det fanns nästan hur många frågetecken som helst, men Uppsala universitet var väldigt snabba med att fatta beslut och friade forskarna, säger Lena Berke, expertgruppens ordförande.
Frågan blir då hur två olika instanser kan dra två så fundamentalt olika slutsatser av samma forskning.
Särskild myndighet
– Den första expertgruppen tittade på det här för nästan ett år sedan och arbetade med det underlag som fanns då. Sedan dess har det inkommit fler uppgifter. En annan orsak kan vara att dessa två experter bedömde efter Uppsala universitets regelverk för oredlighet i forskning, medan CEPN bedömer forskning utifrån sitt regelverk, säger Per Andersson vid kansliet för teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet.
Lena Berke köper inte förklaringen:
– Det stämmer att olika lärosäten har olika regler, men grundmaterialet fanns ju där redan från början och där fanns det uppenbara brister. Så det argumentet förstår jag inte, säger hon.
I februari föreslog regeringens utredare att en särskild myndighet för forskningsfusk inrättas och att oredlighet i forskning definieras i lagen.
(TT)