Finska Tiina anmäld saknad – försvann från yacht med princessan av Dubai
Finska Tiina Jauhiainen är försvunnen sedan 4 mars 2018, tillsammans med prinsessan av Dubai.


41-åriga Tiina Johanna Jauhiainen från Finland är försvunnen. Hon befann sig enligt sin familj ombord USA-registrerade yachten ”Nostromo”, som försvann för två veckor sedan utanför indiska Goas kust. På båten fanns även Sheikha Latifa, dotter till Dubais härskare, samt fransk-amerikanska medborgaren Hervé Jaubert.

Man förlorade kontakten med hela besättningen den 4 mars 2018 efter att Sheikha Latifa ringt nödsamtal till organisationen ”Detained in Dubai”. Hon sade att hon hade hört pistolskott. Alla tre har rapporterats saknade i Frankrike, USA, Indien, Finland och Förenade Arabemiraten.

Tiina var nära vän med Sheikha Latifa Mohammed bin Rashid Al Maktoum av Dubai, som bland annat är känd för sin skydiving, en sport som är även Tiinas passion. De båda blev med åren nära vänner.

Tiina Jauhiainen har varit saknad sedan 4 mars 2018. Foto: Privat

Sheikha Latifa anförtrodde Tiina att hon blivit fängslad, torterad och misshandlad till följd av att hon 2002 försökte fly från Arabemiraten. Hon hade ända sedan hon kom ut ur fängelset planerat en ny flykt från landet.

– Min pappas högra hand satte mig i fängelse. Totalt sett satt jag fängslad i tre år och fyra månader, berättar Latifa i en youtube-video som skickats till en advokat i USA för publicering av händelse att hon skulle dö.

– Det kan vara den sista videon jag gör. Snart kommer jag lämna på något sätt och jag är inte så säker på utgången, men jag är 99 procent säker på att det kommer att fungera, säger hon i klippet.

Sheikha Latifa berättar i videoinspelningen om situationen hon befann sig i som kvinna i Dubai. Foto: Skärmdump

Hon spelade in den i händelse av att flyktförsöket skulle misslyckas, för då ”hade hon inte gjort det i onödan”, säger hon. 

Tiina hade berättat för sin familj om Latifas tankar på att lämna landet. De två vännerna slöt upp med den franska före detta underrättelseagenten Hervé Jaubert, som är känd för sin bok ”Escape from Dubai” (Flykten från Dubai).

Tiina kontaktade sin familj från yachten och de upprätthöll kommunikationen med henne. Sista gången Tiina sågs online var några minuter före Latifas nödsamtal till ”Detained I Dubai”.

Hade panik

Enligt Radha Stirling som tog Latifas SOS-samtal till ”Detained I Dubai” verkade Latifa vara i ett panikartat tillstånd när hon ringde. Hon hade sagt:

”Rhada, snälla hjälp! Det är män utanför. Jag hör pistolskott och jag gömmer mig med min vän (som man nu vet var Tiina Jauhiaine).”

Därpå bröts kontakten med Latifa, Hervé och Tiina. Nu har det gått över två veckor utan något livstecken.

De saknade personerna hade i förväg bett ”Detained in Dubai” att hjälpa dem av händelse att de greps eller försvann, vilket nu har inträffat.

Möjliga politiska sidoeffekter

”Detained I Dubai” har hjälpt myndigheterna att leta information som kan bidra till utredningen. Den Londonbaserade advokaten Toby Cadman från Guernica International Justice Chambers har redan lyft händelsen och Sheikha Latifas anklagelser i FN, och krävt akuta åtgärder och utredning.

Radha Stirling från ”Detained I Dubai” säger:

– Vi har en USA-flaggad yacht som har försvunnit, en fransk-amerikansk medborgare, en finsk medborgare och dottern till Dubais härskare saknade efter en rapporterad skottlossning. Vi har nu dottern till härskaren i ett land, som kommer med allvarliga anklagelser mot sin far om kriminella handlingar. Förenade Arabemiraten har så stark kommers, handel, media och diplomatiska band att denna händelse sannolikt kommer att ha en snöbollseffekt på den politiska och ekonomiska stabiliteten.”

”Myndigheterna har varit tysta, inräknat Förenade Arabemiraten, och det är tydligt att dessa människor behöver så mycket hjälp utifrån som de kan få,” säger Rhadia Stirling.

Ville ut i världen

Tiina föddes i Iisalmi i Finland 1976. Hennes bror Oku Jauhiainen berättar i ett pressmeddelande att hon ”lämnade småstaden för världen”, först till London, sedan till Dubai där hon har bott sedan 2001. Hon har där jobbat i mäklarbranschen och i fitnessindustrin.

Tiina Jauhiainen

Sheikha Latifa Mohammed bin Rashid Al Maktoum av Dubai träffade hon 2010 när Tiina blev hennes personliga tränare. De blev goda vänner tack vara det gemensamma intresset skydiving.

”Sheikha Latifa kallade Tiina för ”min ängel” och ”den enda människan som jag kan prata om vad som helst med,” berättar brodern. Nedan kan du se en förkortad version av videon som Sheikha Latifa spelade in.

Om någon har information om de saknade personerna går det bra att kontakta Missing Persons Information: latifia@detainedindubai.org