Finland stänger ner i tre veckor
Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT


Coronaviruset sprider sig för snabbt. Finland inför därför en tre veckor lång nedstängning med start den 8 mars, meddelar statsminister Sanna Marin (SDP).

Det innebär bland annat att restauranger kommer att ha stängt, fritidsaktiviteter för äldre barn sätts på paus samt att skolelever som är 13 år eller äldre måste ha distansundervisning. Vidare får max sex personer samlas för möten, enligt finländska medier.

Gamla regler om bland annat distansarbete och bruk av munskydd gäller fortsatt och landets styre uppges vara redo att utfärda undantagstillstånd. Vid lunchtid i dag samlar regeringen alla riksdagspartier för ett möte.

– Jag vet ni är trötta. Det är jag också. Men vi måste orka och nu är situationen svårare. Den brittiska virusvarianten är svårare, säger Marin vid en presskonferens enligt mediebolaget Yle.

Regeringspartiernas ordföranden deltar också i presskonferensen och flera av dem beskriver den kommande nedstängningen som "en slutspurt".

Skälet till att nedstängningen införs först den 8 mars är att lagstiftning om bland annat restaurangstängningarna måste beredas.

I Finland har drygt 55 000 fall av covid-19 konstaterats. Hittills har 737 människor dött i sjukdomen, enligt onsdagens siffror från Institutet för hälsa och välfärd.

(Tina Magnergård Bjers/TT)

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: