Finland är lyckligaste landet i världen
Finland är världens lyckligaste land, enligt en FN-rapport. Foto: Janerik Henriksson/TT-arkivbild


Finländarna är lyckligast i världen – i år igen, enligt en FN-rapport. Landet håller sig kvar på förstaplatsen från förra året och följs av grannarna Danmark och Norge som kommer på andra och tredje plats.

Sverige, som låg på nionde plats förra året, avancerar och hamnar på sjunde plats i år.

I FN-rapporten World Happiness Report 2019, som publiceras för sjunde gången, rankas totalt 156 länder i hur lyckliga ländernas befolkningar upplever sig vara. Undersökningen har gjorts med hjälp av gallupar under 2016 till och med 2018.

I toppen finns samtliga nordiska länder, Nederländerna, Schweiz, Nya Zeeland, Kanada och Österrike och så har det sett ut även tidigare år.

Samtliga fem nordiska länder finns med i topp tio bland världens lyckligaste länder. Foto: TT

I rapporten har man mätt lyckan utifrån faktorer som ländernas BNP, sociala skyddsnät, förväntad frisk livslängd, frihet, generositet och frånvaro av korruption.

Minst lyckliga är de som bor i Sydsudan, landet hamnar på sista och 156:e plats. Centralafrikanska republiken hamnar på 155:e plats och Afghanistan på 154:e plats, enligt rapporten.

I årets rapport har man fokuserat på lycka och samhället – hur lyckan har utvecklats och förändrats under de senaste tio-tolv åren i de undersökta länderna och hur informationsteknologi, sociala normer och ländernas styrning har påverkat samhällen.

I årets undersökning har man också kunnat se att lyckan i de länder som jämförts under de senaste tio-tolv åren i stora drag har ökat.

(TT)

Fakta

Världens lyckligaste länder

(TT)

1. Finland

2. Danmark

3. Norge

4. Island

5. Nederländerna

6. Schweiz

7. Sverige

8. Nya Zeeland

9. Kanada

10. Österrike

Källa: World Happiness Report