Finansministern vill ha skattehöjningar för att säkra välfärden
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Framöver måste skatterna höjas för att säkra välfärden, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med TT.

Nästa år kommer kommunerna och regionerna få ett tillskott på fem miljarder i form av höjda statsbidrag. Men enligt Andersson kan det komma att höjas redan i vårändringsbudgeten.

– Men vi måste också se vad som händer med konjunkturen och vad som händer med kommunernas skatteintäkter. Jag kommer med nya prognoser efter årsskiftet och där kommer kommunernas skatteintäkter vara viktiga, säger hon till nyhetsbyrån.

Samtidigt är den svenska ekonomin i en avmattningsfas, och mycket talar för att konjunkturen fortsätter att försvagas den närmaste tiden, enligt Konjunkturinstitutets senaste rapport. Men enligt finansministern finns det beredskap om läget skulle förvärras.

Under resten av mandatperioden återstår en del frågor bland de totalt 73 punkterna, som ingår i det så kallade januariavtalet, att lösa. Man har utlovat ”en omfattande skattereform” som bland annat ska ge ökad sysselsättning och sänkt skatt på arbete och företagande. Men finansministern ser dock ”inte framför mig en skattereform där den samlade skattenivån kan minska”.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, står alla kommuner inför utmaningar de kommande åren. Fler kommuner kan därför tvingas höja skatterna framöver. För invånarna i 61 kommuner kommer den totala skattesatsen att höjas nästa år. I sju kommuner kommer det att bli en höjning som är större än en krona, skriver SCB.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.