Förskolelärarna räcker inte till när landets förskolor anställer för att möta kraven på minskade barngrupper.
Många inom förskolan saknar helt utbildning för arbete med barn - och de regionala skillnaderna är stora.
Barngrupperna på landets förskolor har blivit mindre, visar Skolverkets statistik. Förskolegruppernas genomsnittliga storlek har sjunkit från 16,7 barn under 2015 till 15,9 under 2016. Precis som föregående år finns det i genomsnitt 5,2 barn per anställd i förskolan.
Samtidigt fortsätter utbildningsnivån bland personalen på förskolorna att sjunka. Endast 39 procent har en förskollärarexamen, vilket är en minskning med 3 procentenheter jämfört med 2015. Samtidigt saknar 28 procent helt utbildning för arbete med barn.
Stora skillnader
– Man har klarat en kraftig ökning av barnantal och samtidigt minskat barngrupperna, men det blir på bekostnad av de högst utbildade pedagogerna, säger Per-Arne Andersson som är chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
På förskolor i bland annat Karlstad, Piteå och Götena är andelen anställda med förskoleexamen hög, runt 65 procent. I Stockholmskommunerna Vaxholm, Ekerö och Värmdö har endast 16-20 procent av pedagogerna en förskoleexamen.
– Staten hänger inte riktigt med och tillfredställer inte det behov som finns på förskolelärare och förskoleutbildningen. Det vi kan göra är att se till att utbilda fler barnskötare och jobba med intern utbildning, säger Per-Arne Andersson.
Att fler outbildade nu anställs ser han samtidigt som en möjlighet för framtiden.
– Det handlar inte sällan om ungdomar och nyanlända. De börjar som outbildade men får kanske en ambition att vilja bli förskolelärare eller barnskötare, säger Per-Arne Andersson.
Bra bit kvar
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ser de minskade barngrupperna som "en vinst för de allra minsta". Men om att pedagogtätheten i förskolan har försämrats säger han:
– Det är därför vi bygger ut lärarutbildningen och förstärker yrkesprogrammen så att fler väljer att läsa till grundläggande kompetenser som till exempel barnskötare.
Trots att barngrupperna nu är nere på samma nivåer som 1992 är det fortfarande en bra bit kvar till Skolverkets riktmärken. De anger en lämplig storlek på småbarnsgrupper till 6-12 barn samt 9-15 för de lite äldre barnen.
Gällande de regionala skillnaderna svarar utbildningsministern att det statliga stödet, som betalats ut sedan 2015 för att minska barngrupperna, nu ska riktas till platser med stora barngrupper.
– Det vi nu begär av kommunerna, för att få ta del av de statliga pengarna, är att de har en tydlig plan för när och hur man ska nå Skolverkets riktmärken, säger Gustav Fridolin.
Förra året fördelades 970 miljoner i statsbidrag till kommuner och fristående förskolor. För bidragsåret 2017/2018 finns totalt 828 miljoner att fördela.
(TT)