Faktagranskare backar om virus
Virologen Yan Limeng i Washington 28 juli, 2020. Yan Limeng tvingades fly till USA efter att hon pekat ut WIV som källa till viruset. Foto: Brendon Fallon


Faktagranskningssajten Politifact har dragit tillbaka en granskning av ett uttalande från en Hongkonbaserad virolog, om att covid-19 skapats i ett labb. Sajten klassade uttalandet som en ”felaktig konspirationsteori”. 

”Påståendet är felaktigt och löjligt” … ”Vi klassar det som ‘Pants on Fire’” (en etikett sajten sätter på det den menar är osant), står det i den numera arkiverade granskningen.

I en uppdaterad kommentar från redaktören, som publicerades den 24 maj, förklarar Politifact varför man tagit bort granskningen.

”När den här faktagranskningen först publicerades i september 2020 bestod Politifacts källor av forskare som hävdade att viruset inte kunde vara genmanipulerat. Detta påstående är nu mer ifrågasatt”, står det i kommentaren.

”Av den anledningen tar vi bort denna faktagranskning från vår databas tills vi har gjort en mer omfattande undersökning. Just nu anser vi att påståendet inte är styrkt av bevis samt är omtvistat.”

Virolog: Viruset skapades i ett labb

Den ursprunglig faktagranskningen från Politifact rörde en intervju i den amerikanska tv-kanalen Fox News med den Hongkongbaserade virologen Yan Limeng, i vilken hon säger att hon har konkreta bevis på att covid-19 inte har sitt ursprung i naturen.

– Viruset skapades av människor i ett labb, säger virologen och före detta universitetsforskaren till tv-kanalen.

Yan hävdar också i intervjun, utan att gå in på detaljer, att viruset släppts ut avsiktligt av den kinesiska regimen. Hon menar att virusets arvsmassa indikerar att det är genmodifierat.

”I en intervju från 15 september visar det mest sedda programmet på tv en konspirationsteori som har avslöjats som falsk sedan början av coronapandemin”, stod det att läsa i Politifacts faktagranskning av virologens påståenden.

Sociala mediesidor såsom Facebook och Instagram, vilka samarbetar med Politifact, flaggade inlägg som innehöll Yans påståenden som falska.

Det tysta tillbakadragandet av granskningen kommer samtidigt som republikanska medlemmar i det amerikanska representanthusets underrättelsekommitté säger att de anser det mer troligt att viruset kommer från ett kinesiskt laboratorium än från djur.

”Det finns överväldigande bevis … som stödjer att källan till covid-19 är en läcka från ett labb”, står det i en rapport från kommittén, som leds av republikanen Devin Nunes.

”Samtidigt har det framkommit väldigt lite bevis som stödjer folkrepubliken Kinas påståenden om att covid-19 skulle vara naturligt förekommande och har överförts från annan art till människor.”

Virusets ursprung ännu okänt

Covid-19 dök upp första gången i staden Wuhan i centrala Kina sent 2019, när ett kluster av fall kopplades till en lokal marknad.

Mer än ett år senare är virusets ursprung fortfarande okänt. Fokus har dock flyttats till teorin om att viruset kan ha läckt från ett laboratorium på Wuhan Instititute of Virology (WIV) i Kina. Ett sådant läckt virus kan antingen vara ett naturligt förekommande virus eller ett virus som har genmodifierats i laboratoriet.

WIV huserar Kinas enda P4-labb, som innebär den högsta biologiska skyddsnivå som finns, och labbet ligger inte långt från stadens marknad. En sammanställning som släpptes från det amerikanska utrikesdepartementet i januari visar att WIV bedrivit experiment på coronavirus sedan åtminstone 2016. Institutet har även genomfört djurförsök åt den kinesiska militären sedan 2017.

Det amerikanska utrikesdepartementet säger också att man har anledning att tro att ”flera forskare inom WIV blev sjuka hösten 2019, före utbrottets första identifierade fall, med symptom liknande både covid-19 och vanliga säsongsrelaterade sjukdomar”.

Den kinesiska regimen har förnekat att virusets ursprung har något att göra med WIV och framhåller en naturlig zoonotisk hypotes, det vill säga att viruset överförts till människor från djur. Dock har Peking hittills misslyckats med att identifiera den djurart som ska ha fört viruset vidare till människor. Enligt rapporten har Peking testat 80 000 djur utan framgång.

Epoch Times har sökt Politifact för en kommentar, men har inte fått svar.

I December 2020 utsåg faktagranskningssajten “Covid-19 disinformation” påståendet om att viruset skulle ha uppkommit i ett labb till ”årets lögn”.

Frank Fang bidrog till rapporteringen. 

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.