Det rättsliga efterspelet efter Swedbanks problem med penningtvätt i Baltikum är långt i från över. Finansinspektionen har inlett en ny utredning, nu om bankens hantering av insiderinformation i samband härvans avslöjande.
Utredningen kan sluta med nya böter för Swedbank, som i våras åkte på en rekordhög sanktionsavgift på fyra miljarder kronor från FI för sin bristfälliga hantering av penningtvätt i Baltikum.
– Men jag tror det skulle bli på en helt annan nivå. Jag ser detta som ett efterspel på det kaos som rådde hos Swedbank den tiden, men jag tror inte det har skett några större regelbrott medvetet och jag tror att böterna kommer att bli små, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.
Kursfall på 5 procent
Swedbank-aktien var liksom andra storbanksaktier redan före beskedet på minus. Men efter uppgifterna om att Finansinspektionen (FI) utreder storbanken för en misstänkt överträdelse av marknadsmissbruksförordningen tilltog kursfallet till omkring 5 procent.
Uppgifterna om FI:s nya utredning kommer från banken själv. Myndigheten bekräftar uppgifterna, men vill inte lämna någon ytterligare kommentar eller svara på frågor om utredningen.
"Utredningen omfattar perioden 20 september 2018 till 20 februari 2019 och gäller offentliggörande av insiderinformation och upprättande av insiderlista", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.
Misstankarna avser bankens agerande i samband med SVT Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i bolaget. "Swedbank bistår Finansinspektionen i utredningsarbetet", skriver banken.
Sedan våren 2019 utreds även den förre Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen av Ekobrottsmyndigheten (EBM) för misstänkt röjande av insiderinformation och grovt svindleri. Denna utredning pågår ännu. EBM är inte inblandat i den nya FI-utredningen om bankens hantering av frågorna.
Fick sparken efter avslöjandet
Men EBM-utredningen handlar likt den nya FI-utredningen bland annat om hur en begränsad skara storägare inför SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande fick exklusiva uppgifter om vad som var på gång från banken.
Bonnesen fick sparken av Swedbank i samband med en årsstämma 2019, kort efter det att penningtvätthärvan avslöjades. På årets stämma nekades hon ansvarsfrihet av ägarna.
Enligt tidningsuppgifter väntas åtal mot henne inom kort.
Swedbanks agerande i Baltikum utreds även av amerikanska myndigheter, vilket potentiellt kan sluta med ännu högre böter. Hur denna utredning går är dock höljt i dunkel.
– På västfronten intet nytt. Så, ja, det finns fortfarande en oförändrad risk för böter I USA, säger Håkansson.
Danske Bank har liksom Swedbank ertappats med omfattande problem med penningtvätt i Baltikum, där upp till 200 miljarder euro i misstänkta transaktioner ska ha gjorts med konton i bankens estländska filial.
(Joakim Goksör/TT)