loading
Utrikes

Experter: Pekings ökande makt i FN utgör ett hot 

Alex Newman

Pekings allt större inflytande i internationella organisationer ingår i kommunistpartiets agenda för ett ”globalt maktövertagande” och utgör ett allvarligt hot, larmar experter. En ny rapport visar att kinesiska tjänstemän har toppositioner i nästan en tredjedel av alla FN-organ.

Med anledning av en nyligen uppdaterad lista över kinesiska medborgare på ledarpositioner i FN och andra organisationer, uppmanar kritiker till konkreta åtgärder för att hejda Peking.

Kinesiska tjänstemän styr redan en mängd mäktiga globala byråer och organisationer. Till exempel leds 4 av 15 FN-organ av kinesiska tjänstemän – och då har man ändå bara skrapat på ytan.

Kevin Moley, tidigare biträdande vice utrikesminister för internationella organisationsfrågor inom Trump-administrationen, säger till Epoch Times att detta pågående övertagande är "det största existentiella hotet mot vår republik sedan dess grundande."

– Det här är vårt livs största strid, säger han. Det är en kamp mellan den västerländska civilisationen och Kinas kommunistparti.

En ny rapport från U.S.-China Economic and Security Review Commission (USCC), som släpptes i april, visar att den kinesiska regimens grepp om internationella institutioner snabbt blivit allt starkare.

– Sedan U.S.-China Commission började spåra tjänstemän från Folkrepubliken Kina som sitter på ledarpositioner i internationella organisationer, har Pekings inflytande över viktiga FN-organ som ansvarar för finansiering och beslutsfattande inom ett brett spektrum av viktiga frågor vuxit sig allt starkare, säger Jameson Cunningham, talesman för USCC, i en intervju.

– Tvärtemot internationella tjänstemäns uppförandenormer använder de dessa positioner för att driva igenom Kinas utrikespolitiska mål, tillägger han.

Genom sitt växande inflytande i FN och andra internationella organisationer driver Peking sina egna intressen, vilka inkluderar större kontroll och globalt inflytande, säger Cunningham.

– Kina har stadigt fört fram ståndpunkter som gynnar Pekings egna intressen och åsikter, såsom internetstyrning, tekniska standarder för ny teknik och ekonomisk utveckling som åsidosätter mänskliga rättigheter, säger han.

Experter och tjänstemän som Epoch Times har talat med, varnar dock för att USCC-rapporten inte fångar hela omfattningen av problemet, och de menar att kongressen och administrationen måste agera.

Pekings kontroll över kinesiska FN-tjänstemän

Experter menar att det är särskilt problematiskt att internationella organisationer leds av kinesiska medborgare mot bakgrund av kommunistpartiets (KKP) krav på absolut lojalitet mot partiet.

Ett exempel är Meng Hongwei, som var ordförande för det globala brottsbekämpningsorganet Interpol, och tidigare vice minister för Kinas säkerhetstjänst. Han arresterades av regimen när han var på en resa i Kina i slutet av 2018 och anklagades bland annat för olydnad mot kommunistpartiets order.

Meng Hongwei, tidigare chef för Interpol, håller tal under öppnandet av Interpols världskongress i Singapore den 4 juli 2017. Foto: Roslan Rahman, AFP, Getty Images

Det kinesiska inflytandet i FN har också lyfts fram i statstelevisionen.

Wu Hongbo, FN:s före detta biträdande generalsekreterare och chef för FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor (UNDESA) framhöll på den kinesiska statstelevisionen, CCTV, att han använde sin position för att få FN:s säkerhetsvakter att köra bort chefen för World Uyghur Congress, Dolkun Isa, från ett seminarium som hölls i FN:s lokaler. Som chef för en dissidentgrupp som förespråkar uigurers självbestämmanderätt i den kinesiska regionen Xinjiang har Isa blivit en måltavla för KKP.  

Wu sade under TV-sändningen: ”Vi måste kraftfullt försvara moderlandets intressen.”

Hotet

Moley, som arbetade på USA:s utrikesdepartement mellan 2018 och 2019, säger i en telefonintervju med Epoch Times att det är svårt att överbetona hotets allvar.

– Jag känner som Paul Revere när han sade, ”Britterna kommer, britterna kommer”, men faktum är att kineserna redan är här.

Moley var också USA:s ständiga representant i FN från 2001 till 2006.

Han menar att de flesta medier och många i den politiska sfären har förminskat eller ignorerat faran.

Han pekar på koncentrationslägren för uigurer i Xinjiang, och jämför situationen med den under slutet av 1930-talet då världens ledare blundade för Hitlers övergrepp under Nazitiden.

Moley säger att nyckeltjänstemän som funnits inom utrikesdepartementet redan under Obama-administrationen, och till och med ännu tidigare, har varit delaktiga i det som skett.

Han hänvisar till Pekings användning av ”korrupta metoder” för att ta kontroll över FN-organ och andra internationella organisationer och säger att USA måste hantera det på ett lämpligt sätt.

– Det här är inte bara en ojämn spelplan. Vi har blivit fullkomligt utspelade och utröstade. 

Den senaste USCC-rapporten visar bara toppen på isberget, fortsätter han.

– Kineserna har dessutom översvämmat dessa organisationer med praktikanter och konsulter, säger han och tar Montreal som exempel där kanadensiska myndigheter inte kan hålla reda på alla kinesiska representanter som arbetar på internationella institutioner.

Peking har också ett stort antal praktikanter och yngre tjänstemän inom Världshälsoorganisationen (WHO), vilka alla – till skillnad från amerikaner och andra västerlänningar – lyder direkt under sin regering.

– De har fullkomligt översvämmat FN-systemet med sitt folk, säger han.

Flera insiders vid FN har också bekräftat för Epoch Times att det här fenomenet existerar inom organisationen.

Moley förklarar att många myndigheter som ansvarar för global reglering och standardisering riskerar att kontrolleras av Peking, inom sektorer alltifrån telekommunikation till internationell luftfart.   

– Deras mål är att använda detta för att gynna Kina, främja sina mål och utöka sin kontroll, säger han och hänvisar till Kinas Belt and Road-initiativ (BRI, även känt som den nya Sidenvägen) för att illustrera vad som händer på en global nivå.

De skapar ett nätverk av infrastruktur för att utöva handelspåverkan, med avsikt att underminera länder längs vägen, säger han. Att släppa in Peking i WHO var ett ”allvarligt misstag”.

Världshandelsorganisationens (WHO) huvudkontor i Geneve den 12 april 2018. Foto: Fabice Coffrini, AFP, Getty Images

Moley menar att Peking utnyttjar det internationella systemet för att få ett konkurrenskraftigt ekonomiskt försprång gentemot USA.

– USA:s viktigaste produkt är immateriell egendom ... Kinas viktigaste produkt är också amerikansk immateriell egendom, säger han.

Hotet från Peking är brett.

– Det är kulturell, militär och ekonomisk konkurrens, säger Moley. De vill besegra väst i allt, även vad gäller värderingar.

Moley berättar också att under sin tid vid utrikesdepartementet fanns det endast en handfull människor som han kunde räkna med och helt lita på vad gäller Kinafrågor.

FN-organ under Pekings kontroll

USCC-rapporten visar att kinesiska kommunisttjänstemän har toppositioner i nästan en tredjedel av alla FN-organ.

Det här inkluderar Internationella Telekommunikationsunionen (ITU), som har letts av Zhao Houlin sedan 2015.

Innan Zhao började arbeta vid FN, arbetade han på Kinas post- och telekommunikationsministerium, som nu ingår i ministeriet för industri- och informationsteknologi.

ITU är ett viktigt organ inom FN. Flera regeringar har förespråkat att det ska ges övergripande makt över internet.

När Zhao en gång tillfrågades av den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap om Pekings censurapparat, avfärdade han frågan.

”Vi [vid ITU] har ingen gemensam tolkning av vad censur innebär”, citerades han i artikeln.

Ett annat FN-organ under Pekings kontroll är Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO), som övervakar globala flygresor och flygindustrin.

Under Liu Fangs ledning, vars karriär började vid den kinesiska regimens luftfartsverk, har ICAO blivit ökänd för sin fientlighet mot Taiwan och som förespråkare av internationella skatter på flygresor.

FN:s organisation för industriell utveckling (UNIDO) leds av Pekings förre vice finansminister Li Yong. Organisationen har förlorat flera västerländska regeringsmedlemmar efter dess finansiering av investeringar i diktaturerna Kuba och Iran.

Li försvarar och framhåller ofta kinesiska företag som Huawei, samtidigt som Pekings propagandamaskin förstärker retoriken och hävdar att FN stöder företaget.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), baserad i Rom, var det senaste organet som kom under Pekings kontroll, då Qu Dongyu tog över rodret förra sommaren.

Den kinesiske kandidaten till chefsposten vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), Qu Dongyu talar inför FAO-medlemmar och delegater under plenarmötet för valet av FAO:s nya generaldirektör som hölls vid FAO:s huvudkontor i Rom, Italien, den 22 juni 2019. Foto: Vincenzo Pinto, AFP via Getty Images

Enligt mediarapporter förlitade sig Peking på mutor och hot för att säkra den inflytelserika posten.

FAO utformar jordbrukspolitiken över hela världen och distribuerar livsmedelsbistånd.

KKP framhöll också att det spelade en "avgörande roll" i att ta fram målen för FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling, som FN-ledare lyft fram som ”generalplanen för mänskligheten".

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres framhöll att ”[KKP:s] Belt and Road-initiativ (den nya Sidenvägen) anpassade sig till målen för hållbar utveckling”.

Andra FN-positioner

Exempel på andra högt uppsatta personer är Liu Zhenmin som varit biträdande generalsekreterare för FN:s ekonomiska och sociala ärenden sedan 2017. Han tog över efter en annan kines som satt på posten före honom. Liu var tidigare vice utrikesminister.

Xu Haoliang är biträdande generalsekreterare för FN:s utvecklingsprogram (UNDP), en organisation som har en historia av att stärka kommunistregimer.

Redan på 1980-talet hjälpte till exempel UNDP, under täckmanteln ”utveckling”, Pekings allierade i Pyongyang att bygga en halvledarfabrik som den nordkoreanska regimen använder för att producera missilkomponenter.

Xue Hanqin är vice ordförande för Internationella domstolen, FN:s högsta juridiska organ.

Detta organ, som beskriver sig själv som ”världsdomstolen”, skapades för att lösa tvister mellan regeringar.

Pekingrepresentanter sitter också i biträdande ledarpositioner.

Liu Jian är till exempel chefsforskare och tillförordnad direktör för vetenskapsavdelningen på FN:s miljöorgan, som hjälper till att forma miljöpolitiken över hela världen.

Kinesiska tjänstemän har starkt talat för att skära ner koldioxidutsläppen i västländer, samtidigt som Kinas egna utsläpp fortsätter att växa.   

Fram till 2018 var den kinesiske tjänstemannen Tang Qian biträdande generaldirektör för FN:s organisation för samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur, och kommunikation/media (Unesco) och nominerades av Peking till att ta över hela organisationen, vilket i slutändan dock misslyckades. Hans chef var Irina Bokova, dotter till en berömd bulgarisk kommunistpolitiker.

Unesco har ett mycket stort inflytande i den globala utbildningspolitiken och hjälper till att forma tankarna hos miljontals barn.

År 2018, när Tang var på väg ut, utsåg den nya Unescochefen Audrey Azoulay som är en fransk socialist, den kinesiska kommunisttjänstemannen Qu Xing till organisationens vice generaldirektör. Han är inte listad i USCC-rapporten.

Den kinesiske tjänstemannen Ren Minghui är biträdande generaldirektör för det ”globala sjukvårdssystemet” inom WHO, som under den pågående pandemin har fått kritik för att vara ett språkrör för Peking.

Innan den Pekingstödda Tedros Adhanom Ghebreyesus tog över som generaldirektör leddes WHO av Margaret Chan, tidigare direktör på Hongkongs hälsodepartement och lojal mot Peking.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom (L) skakar hand med den kinesiske kommunistledaren Xi Jingping inför ett möte i Peking den 28 januari 2020. Foto: Naohiko Hatta, AFP via Getty Images

Trump anklagade nyligen WHO för att vara ”mycket Kinacentrerat”, med hänvisning till covid-19-skandalen, och har stoppat de amerikanska bidragen till organisationen i väntan på en översyn av WHO:s hantering av pandemin.

En annan kines i nyckelposition inom FN är Wang Binying, vice generaldirektör för Världorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO).

Peking lobbade för att Wang skulle bli chef för organsationen.

Experter uttryckte dock oro över att om en kinesisk tjänsteman ledde organisationen skulle Peking ha tillgång till världens största databank för immateriella rättigheter och hemligheter, med konsekvenser för amerikanska företag och amerikansk nationell säkerhet.

Zhang Wenjian är biträdande generalsekreterare för Meteorologiska världsorganisationen, som utformar klimatpolitiken.

Vissa höga tjänster i FN som innehas av Pekings representanter nämns inte i USCC-rapporten. Ett exempel är Xia Jingyuan, sekreterare för den internationella växtskyddskonventionen.

Dessutom tränger antalet kinesiska konsulter i inflytelserika positioner undan de som är officiellt utsedda, något som flera källor har berättat för Epoch Times.

Bortom FN

Peking har också tjänstemän vid andra internationella organisationer som rör allt från finans- och bankpolitik till infrastruktur och utveckling, enligt USCC-rapporten.

Zhang Tao har till exempel varit vice vd vid Internationella valutafonden (IMF) sedan 2016, en post som han tillträdde efter att ha tjänstgjort som vice guvernör i Kinas centralbank, People's Bank of China.

Samtidigt är Lin Jianhai sekreterare vid IMF och Internationella monetära och finansiella kommittén. Jin Zhongxia är vd för IMF:s Kinadel, även han tidigare anställd vid Kinas centralbank.

Världsbanken har också kinesiska tjänstemän på flera inflytelserika poster.

Bland dem finns Yang Shaolin, vd och administrativ chef; Hua Jingdong, vice ordförande och kassör; och Yang Yingming, vd för Kinadelen.

Med en årlig obligationsemission på 50 miljarder dollar och möjlighet att forma regeringars politik runt om i världen är det ett stort hot mot friheten att ha flera kinesiska tjänstemän vid världsbankens roder, menar experter.

Den nyligen bildade Asiatiska investeringsbanken för infrastruktur (AIIB), som föreslagits av Peking och består av länder i Indo-Stillahavsområdet, leds av den kinesiske tjänstemannen Jin Liqun. Banken hoppas kunna konkurrera med den Asiatiska utvecklingsbanken som stöttas av USA.

Men till och med i den Asiatiska utvecklingsbanken, som traditionellt har stöttats av väst och USA, sitter nu Pekings Chen Shixin som vice vd och Cheng Zhijun som vd för Kinadelen.

Och i den Interamerikanska utvecklingsbanken (IDB) sitter den kinesiske guvernören Yi Gang, som samtidigt är guvernör för People's Bank of China.

I Världhandelsorganisationen, WTO, som har bidragit till att hjälpa Pekings ekonomiska uppgång till supermaktstatus är den kinesiske tjänstemannen Yi Xiaozhun vice generaldirektör.

Samtidigt sitter Pekings Zhao Hong i WTO:s överprövningsorgan som beslutar i tvister mellan nationer och regeringar.

Som vice generaldirektör i International Atomic Energy Agency, som reglerar användningen av kärnteknologi, sitter Yang Dazhu.

Peking har planer på att få in fler tjänstemän i FN och andra organisationer; den relativt nystartade ”School of Global Governance” bedriver utbildning vid Beijing Foreign Studies University utanför Peking.

Stöd från Icke-kinesiska tjänstemän

Moley, som tidigare arbetade på det amerikanska utrikesdepartementet, och andra tidigare seniora tjänstemän i Trump-administrationen har betonat att till och med många icke-kinesiska tjänstemän följer Pekings order.

En före detta FN-tjänsteman med över 30 års erfarenhet av FN-diplomati stämmer in i andra experters oro över att diplomater från andra länder följer Pekings order.

– Kina förstod mycket tidigt vikten av ett växande inflytande inom FN för att nå sina mål, säger den tidigare FN-tjänstemannen, som vill vara anonym för att kunna tala öppet då han har pågående samröre med FN.

– Det här resulterade i en kompromisslös kamp för att erhålla höga positioner som säkerställer ett betydande ansvar inom FN:s organisationer, säger han och tillägger att regeringar inom G77-gruppen (en koalition av 135 utvecklingsländer samt Kina) fungerar som Pekings ”satelliter” och har blivit den kinesiska FN-diplomatins förlängda arm.

Eftersom beslut i de flesta FN-organ fattas på basis av en röst per regering har Kina fått stort inflytande trots sina relativt magra bidrag till de olika organisationerna.

Genom att använda sina allierade regeringar i afrikanska, latinamerikanska och asiatiska länder har Kina vid behov effektivt kunnat få det att väga över till sin fördel, säger den tidigare FN-tjänstemannen.

– Med tiden har stora pengar och politiska hot gjort FN till Kinas Cosa Nostra, och de flesta FN-organisationer har glidit över till ett modus operandi i typisk maffiastil, som domineras av storskalig korruption och förskingringssystem, kollaps av regler och interna lagar samt maktmissbruk, säger han och tillägger:

– Den kinesiska ”jätte-bläckfisken” sprider ut sina tentakler allt vidare för var dag.

Visselblåsare som motsatt sig Kinas människorättsbrott inom FN har uttryckt liknande oro.

Emma Reilly, som tidigare arbetade med människorättfrågor inom FN och vars fall togs upp i en djuplodande artikel i Epoch Times, noterar att icke-kinesiska FN-tjänstemän regelbundet bistår Peking.

– Även om det har varit mycket fokus på att kinesiska medborgare utses till chefer inom FN-organ, så är det bara ett mycket tydligt tecken på en bredare problematik, säger hon till Epoch Times och fortsätter:

– Kina behöver inte få sina egna landsmän tillsatta när de som sitter i toppen ändå kommer att gå den kinesiska regeringens ärenden och bryta mot reglerna för att hjälpa Peking att identifiera offer för tortyr och folkmord.

Reilly påstår att kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, överlämnade namnen till Peking på kinesiska dissidenter som söker hjälp.

Hon har lämnat in ett klagomål till FN:s tvistedomstol. FN:s kontor för mänskliga rättigheter har tidigare avböjt att kommentera Reillys anklagelser, ”med hänsyn till pågående rättstvist”.

Reilly menar att Kina utövar sin kontroll även vid tillsättning av personal.

– Som en av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar kan Kina enkelt använda sitt inflytande för att stoppa alla som kan tänkas handla oberoende och anta samma regler mot Kina som gäller för alla andra, vilket FN-personal formellt är skyldig till enligt FN:s stadgar, säger hon.

Problem under Obama och tidigare

Som Epoch Times rapporterade i september pågår en ansträngning för att skylla det kinesiska kommunistpartiets övertagande av FN på USA:s president Donald Trump.

Moley menar dock att Trumpadministrationen var bland de första att ta det kinesiska hotet på allvar.

Problemen började till och med före Barack Obamaadministrationen, säger Moley, och går tillbaka till tiden då president Bill Clinton välkomnade Peking in i världshandelsorganisationen, WTO.

Men flera källor inom FN och USA:s utrikesdepartement, såväl som externa experter och analytiker, säger att Obamaadministrationen spelade en viktig roll för att den nuvarande krisen tilläts uppstå.

– Det kommunistiska Kina infekterade FN med sitt maligna inflytande – och Obamaadministrationen hjälpte till att hålla i injektionssprutan, säger Christopher Hull, fil dr och senior medlem i Americans for Intelligence Reform, som noga följt Kinas växande inflytande i det internationella systemet.

Hull och flera andra har särskilt pekat på den biträdande sekreteraren för internationella organisationsfrågor, Nerissa Cook, som suttit på posten sedan 2010.

En annan amerikansk tjänsteman, som enligt insiders har underlättat problemet, är Bathsheba Crocker, som var biträdande utrikesminister för internationella organisationsfrågor under Obamaadministrationen.

Hon citerades av kinesiska propagandaorgan när de prisade Pekings växande roll inom FN-systemet. Den statliga tidningen China Daily rapporterade att Crocker var "särskilt nöjd" med att se Kina ta mer ansvar i FN.

När personal från Trumpadministrationen försökte få Cook och andra högre tjänstemän att lämna information om Pekings växande kontroll över FN-organ, gjorde de allt för att förhala, uppger två interna källor för Epoch Times. Dessa tjänstemän försökte sedan få bort de av Trumpadministrationen tillsatta personerna, enligt källorna.

Moley säger att en rapport har utarbetats som identifierar nationaliteten hos viktiga tjänstemän, inklusive de som representerar Peking, inom internationella organisationer. Han fick dock inte rapporten förrän flera månader efter det att den var färdigställd. En annan källa i utrikesdepartementet bekräftade förhalandet.

Vare sig USA:s utrikesdepartement, Crocker eller Cook svarade på förfrågningar via mejl och telefon om en kommentar. Kinas FN-representation svarade inte heller på en förfrågan om en kommentar.

Alex Newman är en prisbelönt internationell journalist, föreläsare, författare och konsult. Han är vd för Liberty Sentinel Media och skriver för olika publikationer världen över.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Utrikes

Experter: Pekings ökande makt i FN utgör ett hot 

Alex Newman

Pekings allt större inflytande i internationella organisationer ingår i kommunistpartiets agenda för ett ”globalt maktövertagande” och utgör ett allvarligt hot, larmar experter. En ny rapport visar att kinesiska tjänstemän har toppositioner i nästan en tredjedel av alla FN-organ.

Med anledning av en nyligen uppdaterad lista över kinesiska medborgare på ledarpositioner i FN och andra organisationer, uppmanar kritiker till konkreta åtgärder för att hejda Peking.

Kinesiska tjänstemän styr redan en mängd mäktiga globala byråer och organisationer. Till exempel leds 4 av 15 FN-organ av kinesiska tjänstemän – och då har man ändå bara skrapat på ytan.

Kevin Moley, tidigare biträdande vice utrikesminister för internationella organisationsfrågor inom Trump-administrationen, säger till Epoch Times att detta pågående övertagande är "det största existentiella hotet mot vår republik sedan dess grundande."

– Det här är vårt livs största strid, säger han. Det är en kamp mellan den västerländska civilisationen och Kinas kommunistparti.

En ny rapport från U.S.-China Economic and Security Review Commission (USCC), som släpptes i april, visar att den kinesiska regimens grepp om internationella institutioner snabbt blivit allt starkare.

– Sedan U.S.-China Commission började spåra tjänstemän från Folkrepubliken Kina som sitter på ledarpositioner i internationella organisationer, har Pekings inflytande över viktiga FN-organ som ansvarar för finansiering och beslutsfattande inom ett brett spektrum av viktiga frågor vuxit sig allt starkare, säger Jameson Cunningham, talesman för USCC, i en intervju.

– Tvärtemot internationella tjänstemäns uppförandenormer använder de dessa positioner för att driva igenom Kinas utrikespolitiska mål, tillägger han.

Genom sitt växande inflytande i FN och andra internationella organisationer driver Peking sina egna intressen, vilka inkluderar större kontroll och globalt inflytande, säger Cunningham.

– Kina har stadigt fört fram ståndpunkter som gynnar Pekings egna intressen och åsikter, såsom internetstyrning, tekniska standarder för ny teknik och ekonomisk utveckling som åsidosätter mänskliga rättigheter, säger han.

Experter och tjänstemän som Epoch Times har talat med, varnar dock för att USCC-rapporten inte fångar hela omfattningen av problemet, och de menar att kongressen och administrationen måste agera.

Pekings kontroll över kinesiska FN-tjänstemän

Experter menar att det är särskilt problematiskt att internationella organisationer leds av kinesiska medborgare mot bakgrund av kommunistpartiets (KKP) krav på absolut lojalitet mot partiet.

Ett exempel är Meng Hongwei, som var ordförande för det globala brottsbekämpningsorganet Interpol, och tidigare vice minister för Kinas säkerhetstjänst. Han arresterades av regimen när han var på en resa i Kina i slutet av 2018 och anklagades bland annat för olydnad mot kommunistpartiets order.

Meng Hongwei, tidigare chef för Interpol, håller tal under öppnandet av Interpols världskongress i Singapore den 4 juli 2017. Foto: Roslan Rahman, AFP, Getty Images

Det kinesiska inflytandet i FN har också lyfts fram i statstelevisionen.

Wu Hongbo, FN:s före detta biträdande generalsekreterare och chef för FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor (UNDESA) framhöll på den kinesiska statstelevisionen, CCTV, att han använde sin position för att få FN:s säkerhetsvakter att köra bort chefen för World Uyghur Congress, Dolkun Isa, från ett seminarium som hölls i FN:s lokaler. Som chef för en dissidentgrupp som förespråkar uigurers självbestämmanderätt i den kinesiska regionen Xinjiang har Isa blivit en måltavla för KKP.  

Wu sade under TV-sändningen: ”Vi måste kraftfullt försvara moderlandets intressen.”

Hotet

Moley, som arbetade på USA:s utrikesdepartement mellan 2018 och 2019, säger i en telefonintervju med Epoch Times att det är svårt att överbetona hotets allvar.

– Jag känner som Paul Revere när han sade, ”Britterna kommer, britterna kommer”, men faktum är att kineserna redan är här.

Moley var också USA:s ständiga representant i FN från 2001 till 2006.

Han menar att de flesta medier och många i den politiska sfären har förminskat eller ignorerat faran.

Han pekar på koncentrationslägren för uigurer i Xinjiang, och jämför situationen med den under slutet av 1930-talet då världens ledare blundade för Hitlers övergrepp under Nazitiden.

Moley säger att nyckeltjänstemän som funnits inom utrikesdepartementet redan under Obama-administrationen, och till och med ännu tidigare, har varit delaktiga i det som skett.

Han hänvisar till Pekings användning av ”korrupta metoder” för att ta kontroll över FN-organ och andra internationella organisationer och säger att USA måste hantera det på ett lämpligt sätt.

– Det här är inte bara en ojämn spelplan. Vi har blivit fullkomligt utspelade och utröstade. 

Den senaste USCC-rapporten visar bara toppen på isberget, fortsätter han.

– Kineserna har dessutom översvämmat dessa organisationer med praktikanter och konsulter, säger han och tar Montreal som exempel där kanadensiska myndigheter inte kan hålla reda på alla kinesiska representanter som arbetar på internationella institutioner.

Peking har också ett stort antal praktikanter och yngre tjänstemän inom Världshälsoorganisationen (WHO), vilka alla – till skillnad från amerikaner och andra västerlänningar – lyder direkt under sin regering.

– De har fullkomligt översvämmat FN-systemet med sitt folk, säger han.

Flera insiders vid FN har också bekräftat för Epoch Times att det här fenomenet existerar inom organisationen.

Moley förklarar att många myndigheter som ansvarar för global reglering och standardisering riskerar att kontrolleras av Peking, inom sektorer alltifrån telekommunikation till internationell luftfart.   

– Deras mål är att använda detta för att gynna Kina, främja sina mål och utöka sin kontroll, säger han och hänvisar till Kinas Belt and Road-initiativ (BRI, även känt som den nya Sidenvägen) för att illustrera vad som händer på en global nivå.

De skapar ett nätverk av infrastruktur för att utöva handelspåverkan, med avsikt att underminera länder längs vägen, säger han. Att släppa in Peking i WHO var ett ”allvarligt misstag”.

Världshandelsorganisationens (WHO) huvudkontor i Geneve den 12 april 2018. Foto: Fabice Coffrini, AFP, Getty Images

Moley menar att Peking utnyttjar det internationella systemet för att få ett konkurrenskraftigt ekonomiskt försprång gentemot USA.

– USA:s viktigaste produkt är immateriell egendom ... Kinas viktigaste produkt är också amerikansk immateriell egendom, säger han.

Hotet från Peking är brett.

– Det är kulturell, militär och ekonomisk konkurrens, säger Moley. De vill besegra väst i allt, även vad gäller värderingar.

Moley berättar också att under sin tid vid utrikesdepartementet fanns det endast en handfull människor som han kunde räkna med och helt lita på vad gäller Kinafrågor.

FN-organ under Pekings kontroll

USCC-rapporten visar att kinesiska kommunisttjänstemän har toppositioner i nästan en tredjedel av alla FN-organ.

Det här inkluderar Internationella Telekommunikationsunionen (ITU), som har letts av Zhao Houlin sedan 2015.

Innan Zhao började arbeta vid FN, arbetade han på Kinas post- och telekommunikationsministerium, som nu ingår i ministeriet för industri- och informationsteknologi.

ITU är ett viktigt organ inom FN. Flera regeringar har förespråkat att det ska ges övergripande makt över internet.

När Zhao en gång tillfrågades av den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap om Pekings censurapparat, avfärdade han frågan.

”Vi [vid ITU] har ingen gemensam tolkning av vad censur innebär”, citerades han i artikeln.

Ett annat FN-organ under Pekings kontroll är Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO), som övervakar globala flygresor och flygindustrin.

Under Liu Fangs ledning, vars karriär började vid den kinesiska regimens luftfartsverk, har ICAO blivit ökänd för sin fientlighet mot Taiwan och som förespråkare av internationella skatter på flygresor.

FN:s organisation för industriell utveckling (UNIDO) leds av Pekings förre vice finansminister Li Yong. Organisationen har förlorat flera västerländska regeringsmedlemmar efter dess finansiering av investeringar i diktaturerna Kuba och Iran.

Li försvarar och framhåller ofta kinesiska företag som Huawei, samtidigt som Pekings propagandamaskin förstärker retoriken och hävdar att FN stöder företaget.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), baserad i Rom, var det senaste organet som kom under Pekings kontroll, då Qu Dongyu tog över rodret förra sommaren.

Den kinesiske kandidaten till chefsposten vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), Qu Dongyu talar inför FAO-medlemmar och delegater under plenarmötet för valet av FAO:s nya generaldirektör som hölls vid FAO:s huvudkontor i Rom, Italien, den 22 juni 2019. Foto: Vincenzo Pinto, AFP via Getty Images

Enligt mediarapporter förlitade sig Peking på mutor och hot för att säkra den inflytelserika posten.

FAO utformar jordbrukspolitiken över hela världen och distribuerar livsmedelsbistånd.

KKP framhöll också att det spelade en "avgörande roll" i att ta fram målen för FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling, som FN-ledare lyft fram som ”generalplanen för mänskligheten".

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres framhöll att ”[KKP:s] Belt and Road-initiativ (den nya Sidenvägen) anpassade sig till målen för hållbar utveckling”.

Andra FN-positioner

Exempel på andra högt uppsatta personer är Liu Zhenmin som varit biträdande generalsekreterare för FN:s ekonomiska och sociala ärenden sedan 2017. Han tog över efter en annan kines som satt på posten före honom. Liu var tidigare vice utrikesminister.

Xu Haoliang är biträdande generalsekreterare för FN:s utvecklingsprogram (UNDP), en organisation som har en historia av att stärka kommunistregimer.

Redan på 1980-talet hjälpte till exempel UNDP, under täckmanteln ”utveckling”, Pekings allierade i Pyongyang att bygga en halvledarfabrik som den nordkoreanska regimen använder för att producera missilkomponenter.

Xue Hanqin är vice ordförande för Internationella domstolen, FN:s högsta juridiska organ.

Detta organ, som beskriver sig själv som ”världsdomstolen”, skapades för att lösa tvister mellan regeringar.

Pekingrepresentanter sitter också i biträdande ledarpositioner.

Liu Jian är till exempel chefsforskare och tillförordnad direktör för vetenskapsavdelningen på FN:s miljöorgan, som hjälper till att forma miljöpolitiken över hela världen.

Kinesiska tjänstemän har starkt talat för att skära ner koldioxidutsläppen i västländer, samtidigt som Kinas egna utsläpp fortsätter att växa.   

Fram till 2018 var den kinesiske tjänstemannen Tang Qian biträdande generaldirektör för FN:s organisation för samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur, och kommunikation/media (Unesco) och nominerades av Peking till att ta över hela organisationen, vilket i slutändan dock misslyckades. Hans chef var Irina Bokova, dotter till en berömd bulgarisk kommunistpolitiker.

Unesco har ett mycket stort inflytande i den globala utbildningspolitiken och hjälper till att forma tankarna hos miljontals barn.

År 2018, när Tang var på väg ut, utsåg den nya Unescochefen Audrey Azoulay som är en fransk socialist, den kinesiska kommunisttjänstemannen Qu Xing till organisationens vice generaldirektör. Han är inte listad i USCC-rapporten.

Den kinesiske tjänstemannen Ren Minghui är biträdande generaldirektör för det ”globala sjukvårdssystemet” inom WHO, som under den pågående pandemin har fått kritik för att vara ett språkrör för Peking.

Innan den Pekingstödda Tedros Adhanom Ghebreyesus tog över som generaldirektör leddes WHO av Margaret Chan, tidigare direktör på Hongkongs hälsodepartement och lojal mot Peking.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom (L) skakar hand med den kinesiske kommunistledaren Xi Jingping inför ett möte i Peking den 28 januari 2020. Foto: Naohiko Hatta, AFP via Getty Images

Trump anklagade nyligen WHO för att vara ”mycket Kinacentrerat”, med hänvisning till covid-19-skandalen, och har stoppat de amerikanska bidragen till organisationen i väntan på en översyn av WHO:s hantering av pandemin.

En annan kines i nyckelposition inom FN är Wang Binying, vice generaldirektör för Världorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO).

Peking lobbade för att Wang skulle bli chef för organsationen.

Experter uttryckte dock oro över att om en kinesisk tjänsteman ledde organisationen skulle Peking ha tillgång till världens största databank för immateriella rättigheter och hemligheter, med konsekvenser för amerikanska företag och amerikansk nationell säkerhet.

Zhang Wenjian är biträdande generalsekreterare för Meteorologiska världsorganisationen, som utformar klimatpolitiken.

Vissa höga tjänster i FN som innehas av Pekings representanter nämns inte i USCC-rapporten. Ett exempel är Xia Jingyuan, sekreterare för den internationella växtskyddskonventionen.

Dessutom tränger antalet kinesiska konsulter i inflytelserika positioner undan de som är officiellt utsedda, något som flera källor har berättat för Epoch Times.

Bortom FN

Peking har också tjänstemän vid andra internationella organisationer som rör allt från finans- och bankpolitik till infrastruktur och utveckling, enligt USCC-rapporten.

Zhang Tao har till exempel varit vice vd vid Internationella valutafonden (IMF) sedan 2016, en post som han tillträdde efter att ha tjänstgjort som vice guvernör i Kinas centralbank, People's Bank of China.

Samtidigt är Lin Jianhai sekreterare vid IMF och Internationella monetära och finansiella kommittén. Jin Zhongxia är vd för IMF:s Kinadel, även han tidigare anställd vid Kinas centralbank.

Världsbanken har också kinesiska tjänstemän på flera inflytelserika poster.

Bland dem finns Yang Shaolin, vd och administrativ chef; Hua Jingdong, vice ordförande och kassör; och Yang Yingming, vd för Kinadelen.

Med en årlig obligationsemission på 50 miljarder dollar och möjlighet att forma regeringars politik runt om i världen är det ett stort hot mot friheten att ha flera kinesiska tjänstemän vid världsbankens roder, menar experter.

Den nyligen bildade Asiatiska investeringsbanken för infrastruktur (AIIB), som föreslagits av Peking och består av länder i Indo-Stillahavsområdet, leds av den kinesiske tjänstemannen Jin Liqun. Banken hoppas kunna konkurrera med den Asiatiska utvecklingsbanken som stöttas av USA.

Men till och med i den Asiatiska utvecklingsbanken, som traditionellt har stöttats av väst och USA, sitter nu Pekings Chen Shixin som vice vd och Cheng Zhijun som vd för Kinadelen.

Och i den Interamerikanska utvecklingsbanken (IDB) sitter den kinesiske guvernören Yi Gang, som samtidigt är guvernör för People's Bank of China.

I Världhandelsorganisationen, WTO, som har bidragit till att hjälpa Pekings ekonomiska uppgång till supermaktstatus är den kinesiske tjänstemannen Yi Xiaozhun vice generaldirektör.

Samtidigt sitter Pekings Zhao Hong i WTO:s överprövningsorgan som beslutar i tvister mellan nationer och regeringar.

Som vice generaldirektör i International Atomic Energy Agency, som reglerar användningen av kärnteknologi, sitter Yang Dazhu.

Peking har planer på att få in fler tjänstemän i FN och andra organisationer; den relativt nystartade ”School of Global Governance” bedriver utbildning vid Beijing Foreign Studies University utanför Peking.

Stöd från Icke-kinesiska tjänstemän

Moley, som tidigare arbetade på det amerikanska utrikesdepartementet, och andra tidigare seniora tjänstemän i Trump-administrationen har betonat att till och med många icke-kinesiska tjänstemän följer Pekings order.

En före detta FN-tjänsteman med över 30 års erfarenhet av FN-diplomati stämmer in i andra experters oro över att diplomater från andra länder följer Pekings order.

– Kina förstod mycket tidigt vikten av ett växande inflytande inom FN för att nå sina mål, säger den tidigare FN-tjänstemannen, som vill vara anonym för att kunna tala öppet då han har pågående samröre med FN.

– Det här resulterade i en kompromisslös kamp för att erhålla höga positioner som säkerställer ett betydande ansvar inom FN:s organisationer, säger han och tillägger att regeringar inom G77-gruppen (en koalition av 135 utvecklingsländer samt Kina) fungerar som Pekings ”satelliter” och har blivit den kinesiska FN-diplomatins förlängda arm.

Eftersom beslut i de flesta FN-organ fattas på basis av en röst per regering har Kina fått stort inflytande trots sina relativt magra bidrag till de olika organisationerna.

Genom att använda sina allierade regeringar i afrikanska, latinamerikanska och asiatiska länder har Kina vid behov effektivt kunnat få det att väga över till sin fördel, säger den tidigare FN-tjänstemannen.

– Med tiden har stora pengar och politiska hot gjort FN till Kinas Cosa Nostra, och de flesta FN-organisationer har glidit över till ett modus operandi i typisk maffiastil, som domineras av storskalig korruption och förskingringssystem, kollaps av regler och interna lagar samt maktmissbruk, säger han och tillägger:

– Den kinesiska ”jätte-bläckfisken” sprider ut sina tentakler allt vidare för var dag.

Visselblåsare som motsatt sig Kinas människorättsbrott inom FN har uttryckt liknande oro.

Emma Reilly, som tidigare arbetade med människorättfrågor inom FN och vars fall togs upp i en djuplodande artikel i Epoch Times, noterar att icke-kinesiska FN-tjänstemän regelbundet bistår Peking.

– Även om det har varit mycket fokus på att kinesiska medborgare utses till chefer inom FN-organ, så är det bara ett mycket tydligt tecken på en bredare problematik, säger hon till Epoch Times och fortsätter:

– Kina behöver inte få sina egna landsmän tillsatta när de som sitter i toppen ändå kommer att gå den kinesiska regeringens ärenden och bryta mot reglerna för att hjälpa Peking att identifiera offer för tortyr och folkmord.

Reilly påstår att kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, överlämnade namnen till Peking på kinesiska dissidenter som söker hjälp.

Hon har lämnat in ett klagomål till FN:s tvistedomstol. FN:s kontor för mänskliga rättigheter har tidigare avböjt att kommentera Reillys anklagelser, ”med hänsyn till pågående rättstvist”.

Reilly menar att Kina utövar sin kontroll även vid tillsättning av personal.

– Som en av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar kan Kina enkelt använda sitt inflytande för att stoppa alla som kan tänkas handla oberoende och anta samma regler mot Kina som gäller för alla andra, vilket FN-personal formellt är skyldig till enligt FN:s stadgar, säger hon.

Problem under Obama och tidigare

Som Epoch Times rapporterade i september pågår en ansträngning för att skylla det kinesiska kommunistpartiets övertagande av FN på USA:s president Donald Trump.

Moley menar dock att Trumpadministrationen var bland de första att ta det kinesiska hotet på allvar.

Problemen började till och med före Barack Obamaadministrationen, säger Moley, och går tillbaka till tiden då president Bill Clinton välkomnade Peking in i världshandelsorganisationen, WTO.

Men flera källor inom FN och USA:s utrikesdepartement, såväl som externa experter och analytiker, säger att Obamaadministrationen spelade en viktig roll för att den nuvarande krisen tilläts uppstå.

– Det kommunistiska Kina infekterade FN med sitt maligna inflytande – och Obamaadministrationen hjälpte till att hålla i injektionssprutan, säger Christopher Hull, fil dr och senior medlem i Americans for Intelligence Reform, som noga följt Kinas växande inflytande i det internationella systemet.

Hull och flera andra har särskilt pekat på den biträdande sekreteraren för internationella organisationsfrågor, Nerissa Cook, som suttit på posten sedan 2010.

En annan amerikansk tjänsteman, som enligt insiders har underlättat problemet, är Bathsheba Crocker, som var biträdande utrikesminister för internationella organisationsfrågor under Obamaadministrationen.

Hon citerades av kinesiska propagandaorgan när de prisade Pekings växande roll inom FN-systemet. Den statliga tidningen China Daily rapporterade att Crocker var "särskilt nöjd" med att se Kina ta mer ansvar i FN.

När personal från Trumpadministrationen försökte få Cook och andra högre tjänstemän att lämna information om Pekings växande kontroll över FN-organ, gjorde de allt för att förhala, uppger två interna källor för Epoch Times. Dessa tjänstemän försökte sedan få bort de av Trumpadministrationen tillsatta personerna, enligt källorna.

Moley säger att en rapport har utarbetats som identifierar nationaliteten hos viktiga tjänstemän, inklusive de som representerar Peking, inom internationella organisationer. Han fick dock inte rapporten förrän flera månader efter det att den var färdigställd. En annan källa i utrikesdepartementet bekräftade förhalandet.

Vare sig USA:s utrikesdepartement, Crocker eller Cook svarade på förfrågningar via mejl och telefon om en kommentar. Kinas FN-representation svarade inte heller på en förfrågan om en kommentar.

Alex Newman är en prisbelönt internationell journalist, föreläsare, författare och konsult. Han är vd för Liberty Sentinel Media och skriver för olika publikationer världen över.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024