USA:s och Rysslands överenskommelse om eldupphör i södra Syrien är i själva verket en kompromiss som innebär att både Trump och Putin får igenom sina hjärtefrågor, enligt Mellanösternanalytikern Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.
USA och Ryssland har enats om eldupphör i södra Syrien från och med söndag. Det meddelar presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin genom sina respektive utrikesministrar efter ett 2,5 timmar långt möte mellan världsledarna i Hamburg i samband med G20-mötet.
Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet, ser beskedet som en kompromiss som bägge parter kan vara nöjda med.
– En rimlig tolkning är att Ryssland och USA tills vidare bestämt sig för att dela upp Syrien i inflytelsezoner. Trump är ju väldigt angelägen om att det ska se ut som att USA och deras lokala allierade intar IS huvudstad al-Raqqa. Det har inte Putin någonting direkt emot, och i gengäld får Ryssland lugn och ro inom det regeringskontrollerade området. Eldupphöret stoppar striderna vid den södra fronten där jordanska rebeller som stöds av USA utmanat Ryssland och Assad, säger han till TT.
Anledningen att Putin fortsatt är mån om att behålla den syriske diktatorn Bashar al-Assad vid makten handlar enligt Per Jönsson om Rysslands anseende i regionen.
– Putins val att hålla Assad under armarna genom alla svåra år har gett Ryssland ett rykte som en stark och pålitlig partner. Detta är någonting som upprepas i Mellanöstern, att den där Putin kan man lita på. Till skillnad från USA som lät Mubarak falla i Egypten.
(TT)