Ger du bort röda rosor så är det ett kärlekstecken, men visst kan det vara roligt att välja blommor för att berätta något annat också? De vita liljorna och nejlikorna får många att tänka på begravning, så kan man välja dem även i andra sammanhang? Här är Mats Danielssons syn på etikett kring blommor.
Färgen på blommorna, liksom antalet, men även formen säger något till mottagaren, enligt Etikettdoktorn Mats Danielsson. Han skriver på sin webbsida att det är en gammal tradition att ge blommor när man är bortbjuden. Seden utgick från ungkarlarna, som inte ansågs kunna bjuda tillbaka. En blomma till värdinnan blev ett tecken på tacksamhet.
Idag är det en fin gest att ge bort blommor och det gäller förstås oavsett om man kommer att bjuda tillbaka eller inte.
Blommornas språk
Att använda sig av blommornas språk ger ytterligare omtanke om mottagaren. Visserligen kanske många inte kan blomspråket bortom röda rosor, men då kan det vara fint att berätta om tanken bakom valet av blommor.
Det är det vackra och genomtänkta som är viktigast när man ger blommor till någon, och det behöver inte vara detsamma som de största eller dyraste blommorna.
Mats betonar att det är det vackra och genomtänkta som är viktigast när man ger blommor till någon, och det behöver inte vara detsamma som de största eller dyraste blommorna.
Första besöket
Är det första besöket hemma hos någon så rekommenderar Mats att du tar med en blomma. Något som han tycker har blivit bortglömt är att sända blommorna med bud en dag innan besöket. Då kan värdparet få tid att ordna blommorna snyggt i en vas innan bjudningen.
Kom ihåg att lägga med ett kort till blommorna, då kommer jubilaren eller värdparet ihåg vem som har givit blommorna.
Antalet blommor
Udda antal: Enligt äldre tradition skulle man ge ett udda antal blommor i buketten om den inte var större än tio blommor. Det var av omtanke för att blommorna skulle falla bra i vasen; tre faller bättre än två och fem bättre än fyra. Om buketten är större så gör det ingen skillnad.
Kärlek
Rosen har anor från det forna Kina och förekom även i Romarriket. Den röda rosen är en symbol för romantik och kärlek.
Vill du fria med blommor? Välj gärna enligt blommornas språk. Väljer du röda, blå och vita blommor så blir budskapet kärlek, din intill döden och jungfrulighet, skriver Mats.
När det inte handlar om kärlek
Med blommornas språk berättar den vita hyacinten om ”Enbart vänskap”, medan jasminen säger ”Du får inte min kärlek, enbart vänskap”. Den gula nejlikan lägger beslutet hos mottagaren: ”Du har mina känslor, men så som du önskar”.
20 olika blommor och deras budskap
Det går lika bra att ge bort en bukett vackra blommor från trädgården som att köpa snittblommor i butiken. Visste du hur mycket romantik trädgården bär på?
Här är ett urval av blommor och deras betydelse. Flera av dem är vanliga i våra trädgårdar.
Amaryllis betyder ”Din skönhet”.
Blåklint säger ”Du är älskad precis för den du är”.
Blåklockan betyder ”Ditt hjärta har rätt”.
Fresia: ”Min kärlek är pålitlig”.
Förgätmigej betyder förstås som namnet; ”Du får inte glömma mig”.
Kaprifol säger ”Lita på min kärlek”.
Körsbärsblomma betyder ”Min kärlek väntar på att bli besvarad av dig”.
Luktärt betyder ”Din kärlek, är den min?”
Lila syrén säger ”Min första stora kärlek”.
Rosa nejlika säger ”Jag saknar dig!”
Orkidé betyder ”Du är den enda som kan finna mitt hjärta”.
Pion betyder ”Alltid dig trogen”.
Prästkragen frågar ”Kan du älska mig?”
Påskliljan säger ”min stolthet”.
Gul ros säger ”Hoppas på din kärlek”.
Rosa ros ger ”Löfte om livslång kärlek”.
Röd ros säger ”Jag älskar dig!”
Smörblomman säger ”Håll ut, vi ses snart igen”.
Tusensköna säger ”Jag bländas av din skönhet”.
Vit ros betyder ”Förlåt”.
Praktiskt med krukväxt?
Funderar du på att ge en krukväxt istället för snittblommor? Tänk efter om du tror att mottagaren skulle sköta om växten med glädje, annars blir det ett ovälkommet förpliktigande.
Så hur var det då med de vita begravningsblommorna? Förr var vita liljor och nejlikor vanligt vid begravningar, men idag förekommer de i andra sammanhang också, skriver Mats. Det kan dock vara klokt med en viss försiktighet eftersom traditionen finns kvar hos många och gesten kan feltolkas, tillägger han.
Mats Danielsson är en flitigt anlitad expert på vett och etikett. Hans alter ego ”Etikettdoktorn”, har Sveriges Radio lanserat då han är intresserad av vett och etikett och har arbetat med läkare i läkemedelsindustrin. Han började intressera sig för etikettsfrågor redan som ung och äger Sveriges största samling litteratur i ämnet. Han håller föreläsningar och ger råd i media i etikettfrågor och framgångsrikt bemötande. Läs mer på hans webbsida.