Fynda vackert på loppis till fikastunden
Fint att servera kaffet i trädgården i gammalt porslin. Foto: Eva Sagerfors


På loppis, second hand och auktion finns ofta vackert, äldre porslin. Kanske hittar du en kopp som kompletterar servisen i stugan, en härlig mugg som du vill ha på jobbet, eller så går du bara runt och tittar på din egen antikrunda.

Visst går det att göra fina fynd ur högre värderade serier för en mindre slant, men det är också ett utmärkt tillfälle att köpa en hel servis, kanske till den nyblivne studenten eller stugan.

Det finns flera anledningar till att botanisera bland gamla, fina koppar och kärl. Här är några exempel på fina fynd från en sommarloppis.

På loppisborden fanns omärkta koppar, porslin som var ”Made in China”, men även både från Rörstrand och Gustavsberg.

Klassiker

En svensk klassiker: en kopp ur serien "Grön Anna". Foto: Eva Sagerfors

En tekopp med fat ur välkända serien ”Grön Anna” från Rörstrand kostade 100 kronor vid det här tillfället. Den populära servisen har funnits i över 100 år och har alltid tillverkats i Sverige. En nyare version började tillverkas 1966, och både mönster och färg förändrades då. En äldre kopp ur ”Grön Anna” har en blåare ton, medan en nyare är grönare.

Säljaren berättar att det är svårare att sälja en udda kopp än sex likadana tillsammans. Men ett udda exemplar kan passa in hos någon där en av kopparna gått sönder, eller hos en samlare.

Numera är det inte ovanligt att köksskåpet rymmer en mängd muggar och koppar som alla ser olika ut, och det finns de caféer som har enbart udda porslin. En fördel är förstås att det märks mindre om en kopp går sönder.

En mugg ur serien "Mon Amie". Foto: Eva Sagerfors

Det går att fynda en hel uppsättning muggar i känd design, som här Marianne Westmans ”Mon amie” från Rörstrand. Försäljaren berättar att hon har åtta muggar och fyra skålar till försäljning. Den klassiska servisen lanserades 1952 med sina koboltblå blommor. Den återlanserades 2008 med uppdaterade former.

Tallrikarna från dåvarande Gustafsberg är över 100 år gamla. Foto: Eva Sagerfors

När äldre släktingar flyttar till mindre boende eller går bort kan där finnas fina, gamla serviser som släktingar får ta över. En kvinna berättar att hon hade fått ärva en uppsättning fina tallrikar från Gustavsberg med en stämpel på baksidan. När hon gjorde eftersökningar för att få reda på mer om dem upptäckte hon att de var tillverkade kring förra sekelskiftet, vilket stämde med hur släktingens liv sett ut.

Tallrikar ur serien "Bengali". Foto: Eva Sagerfors

På samma bord finns tallrikar från ytterligare en av Rörstrands klassiska serier; ”Bengali”, som tillverkades 1948-1956.

Foto: Eva Sagerfors

Stämplarna på porslinet är en nyckel till att få veta mer. Foto: Eva Sagerfors

Den rosablommiga servisen kommer från Upsala Ekeby Karlskrona. Porslinsfabriken i Karlskrona köptes upp av Upsala Ekeby 1948, och stämpeln visar att den här servisen tillverkades någon gång mellan 1962 och 1968.

Omärkt men inte obemärkt

Blåblommigt mönster med guldkant ser fint ut utan stämpel i botten. Foto: Eva Sagerfors

Fin design behöver inte kosta mycket eller ens ha ett välkänt namn tryckt i botten. Visserligen var guldkanten på den här koppen nött, men överlag var servisen i mörkblått och guld i bra skick och alltihop kostade inte mer än 240 kronor vid tillfället.

Guldkant på tillvaron behöver inte kosta mycket. Foto: Eva Sagerfors

De här små kopparna med rosor på är "Made in China".

Fint med blommor. Foto: Eva Sagerfors

Blommiga muggar piggar upp och gör sig lika fint i hemmaköket som på jobbet. Två muggar kostade tio kronor.

Lägg tepåsar eller lösviktste i teburkarna, eller örter till te direkt från naturen. Foto: Eva Sagerfors

En teburk i affären kan kosta lika mycket som téet man vill lägga i den, men på loppisen räcker det med en liten slant.

Vackra porslinsburkar. Foto: Eva Sagerfors

Äldre porslinsburkar på en hylla i köket bidrar till hemtrevnaden och passar bra att lägga småsaker i.

Än är sommaren inte slut och det finns fortfarande tillfällen att botanisera på auktioner och loppisar.

 

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Förföljelsen av Falun Gong