EU-länderna står fullständigt bakom sin chefsförhandlare i diskussionerna om framtiden efter brexit.
– Vi är fast beslutna om att nå ett avtal, men inte till vilket pris som helst, fastslår permanente rådsordföranden Charles Michel i Bryssel.
Trots att Storbritannien formellt redan lämnade EU den 31 januari i år fortsätter brexit att vara ett huvudämne när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till toppmöte.
Nu handlar det om vilka villkor ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari 2021, då nuvarande övergångsregler löpt ut.
Framtidsförhandlingarna med Storbritannien har hittills gått trögt och är inte alls så långt gångna som alla hade önskat vid det här läget.
EU-sidan tänker dock inte ge upp.
– Vi är hundraprocentigt eniga och vi stöder vår chefsförhandlare Michel Barnier fullt ut, säger Charles Michel efter ledarnas brexitdiskussion på torsdagseftermiddagen.
Fortsatta samtal
I ett gemensamt uttalande ber EU-länderna nu chefsförhandlare Barnier att "fortsätta förhandlingarna under de kommande veckorna", samtidigt som Storbritannien uppmanas att "göra nödvändig rörelse för att möjliggöra en överenskommelse".
– Ett avtal är viktigt för EU men också för Sverige, för vår tillväxt, våra jobb och välfärden. Vi måste göra vårt yttersta från båda sidor för att vi ska nå fram till en överenskommelse, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en svensk pressträff inför toppmötet.
Förhandlingarna har främst kört fast på frågan om hur tvister mellan parterna ska lösas, hur man garanterar rättvisa produktionsvillkor och inte minst vem som ska få fiska hur mycket i brittiska vatten.
Barnier hoppas ändå komma vidare under fortsatta samtal i London nästa vecka och därefter under en vecka i Bryssel.
Vad säger Johnson?
Storbritannien har för sin del utlovat besked efter toppmötet om hur man ställer sig till fortsatta diskussioner.
En viss oro finns för att premiärminister Boris Johnson kan tänka sig att helt sonika avbryta samtalen - även om få tror att det verkligen blir så.
– EU vill komma överens och jag tror att det också är bra för Storbritannien att hitta en överenskommelse. Så jag utgår från att båda parter anstränger sig, säger Löfven.
En källa med ytterst god insyn i förhandlingsläget öppnade i onsdags för en fortsättning, genom att konstatera en uppgörelse är svår men inte omöjlig om båda sidor fortsätter att prata och arbeta intensivt under kommande veckor.
(Wiktor Nummelin/TT)