Gängkriminaliteten innebär stora kostnader för samhället. Enligt Mitt i Stockholm, som hänvisar till ett internationellt forskningsprojekt, är kostnaden för en skjutning 75 miljoner kronor som skattebetalarna i slutändan får betala.
Det är nationalekonomen Ingvar Nilsson, verksam vid Institutet för socialekologisk ekonomi, som har kommit fram till dessa siffror.
Han har räknat på gängkriminalitetens kostnader och de socioekonomiska kostnaderna som våldet medför. I scenariot för kostnaden för en skjutning antar man att ett brottsoffer skadas lätt och ett annat får svåra livslånga skador.
Förmodligen kommer detta att leda till ekonomiska insatser från både Försäkringskassan och Socialtjänsten. Dessutom måste man räkna in hjälpinsatser för anhöriga och eventuella vittnen.
Sedan tillkommer kostnader för efterföljande polisutredning och rättsväsendet i form av rättegång och slutligen en kostnad för kriminalvården ifall personen blir dömd till ett långt fängelsestraff. Den totala kostnaden landar då alltså på drygt 75 miljoner kronor.
De 14 skjutningar som Uppsala har haft i år skulle innebära en kostnad på drygt en miljard kronor för samhället.
– Det paradoxala är att det inte är det dödliga våldet som är det riktigt dyra. Det är våldet som leder till långvariga effekter som är riktigt dyrt, säger Ingvar Nilsson till Mitt i.
I hans studie har han även beräknat kostnaden för ett helt grovt kriminellt gäng och en av dess medlemmar såväl som enskilda brott som ett värdetransportrån eller ett mindre personrån.
Enligt Gunnar Appelgren, som är kommissarie och jobbar i Stockholmspolisen arbete mot den grova organiserade brottsligheten, får våldet även andra följder vad gäller samhällskostnaden.
– Den rädslan som det här skapar kostar stora pengar. Tänk bara på bostadspriser som sjunker när folk inte vill bo i de våldsamma områdena längre, säger han till tidningen.