17-åring är dömd för mordförsök – inblandad i kidnappning
Fyra ungdomar greps i Västerhaninge i helgen efter att ha kidnappat en 16-årig pojke. Foto: Epoch Times-arkivbild


En 17-åring är dömd för ett mordförsök på en vaktmästare i Malmö 2017. Nu visar det sig att han var en av dem som var inblandade i kidnappningen av en 16-åring i helgen, skriver Sydsvenskan.

Pojken och tre andra personer greps i lördags i Västerhaninge söder om Stockholm. De ska ha dragit 16-åringen, som de inte kände, in i en bil. Där ska de ha misshandlat honom och sedan krävt föräldrarna på pengar.

– Föräldrarna betalade, men jag vill inte gå in på summan, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen till Mitt i Stockholm.

Det var på onsdagen som den 17-årige pojken rymde från SIS Sundbo i Fagersta som han är placerad i. Han rymde tillsammans med en annan intagen genom att hota personalen.

På lördagseftermiddagen fick polisen uppgifter om att de fyra personerna kunde befinna sig vid en camping vid Östnora i södra Stockholm. Tumult uppstod när polisen skulle gripa dem. Ett antal polisbilar skadades i jakten på ungdomarna.

– Vårt förråd intill minigolfbanan blev nedkört. Det är ofta barn där på eftermiddagarna. Tack och lov fanns inga barn där när detta skedde, säger Charlotte Hallsten vid Östnora camping till Mitt i.

17-åringen dömdes som 15-åringen för att ha försökt mörda en vaktmästare som skottade snö i Malmö i februari förra året. Han sköt honom med flera skott.

Vaktmästaren fick allvarliga skador, men överlevde. Pojken dömdes till tre års sluten ungdomsvård. Fortfarande har det inte framkommit något motiv till mordförsöket.

Polisen kommer nu att utreda om de två personerna som var på rymmen har varit inblandade i andra brott. Man har gjort en del beslag.

De fyra ungdomarna, som alla är mellan 17 och18 år, är nu misstänkta för människorov, utpressning, misshandel och olaga hot, skriver tidningen.