Utländsk inbrottsliga stal för miljoner – döms till fängelse


En liga från Rumänien gjorde inbrott i flera villor ibland annat Ulricehamn och Huskvarna. Slutligen åkte de fast efter att polisen har haft span på dem. Nu döms två män till fängelse, skriver Jnytt.

Två män och en kvinna i 30-åldern, som suttit häktade sedan den 12 september, ingår i den misstänkta ligan. De åkte fast den 8 september när de försökte göra inbrott i en villa i Huskvarna. Inbrottslarmet gick och de tvingades avbryta inbrottsförsöket. Efter det har polisen haft span på de tre personerna.

Samma dag som inbrottsförsöket skedde hade de gjort inbrott i en bostad där de stulit kontanter för 5000 kronor, en väska, klockor, en förlovningsring, manschettknappar och minneskort.

De tre personerna misstänks även för tre inbrott i Västra Frölunda i Göteborg mellan april 2016 och februari 2018. I Ulricehamn misstänks de för två inbrott som har ägt rum i september.

Smycken, kontanter och elektronik

Polisen hade från början hoppats att man kunde binda de åtalade vid ett tiotal inbrott i Ulricehamnstrakten och även fall i Herrljunga.

– Det är två ärenden från Ulricehamn som vi tyckte gick att styrka. Sedan hade vi ju en hel del i Ulricehamn som det inte gick att knyta dem till helt enkelt. Det saknades gods och spår på brottsplatsen, säger kriminalinspektör Pierre Cigård till Ulricehamns Tidning.

Det totala värdet av de stulna sakerna uppgår till tre miljoner kronor. Åklagaren hade gott om bevisning. Förutom de stulna sakerna hade trion lämnat dna-spår och skoavtryck på brottsplatserna. Dessutom fanns även vittnesuppgifter.

En liga från Rumänien döms till fängelse efter inbrott i villor i bland annat Ulricehamn och Huskvarna. Foto: Polisen

I ett av inbrotten i Ulricehamn som skedde mellan den 1 och 2 september hade de åtalade stulit smycken, kontanter och elektronik till ett värde av 30000 kronor.

En av männen åtalades också för ett inbrott i Göteborgstrakten där han ska ha kommit över smycken, ädelstenar, samlarmynt och klockor till ett värde av 2,6 miljoner kronor, skriver Ulricehamns Tidning.

Kvinnan misstänks för att ha agerat chaufför åt de båda männen i samband med inbrotten.

”Del av ett större nätverk”

Pierre Cigård tror att de åtalade personerna är rutinerade eftersom man har lämnat få spår efter sig. Han tror också att fler personer kan vara inblandade.

– Jag tror inte att de här tre har varit ensamma utan att de kan vara del av ett större nätverk, säger han till tidningen.

Nu har alltså domen fallit i målet mot de tre åtalade personerna. Jönköpings tingsrätt dömer de två männen till fängelse i ett år respektive två år och fyra månader. Båda döms för grov stöld. Den ene döms även för försök till grov stöld. Samtidigt utvisas de båda männen från Sverige.

Kvinnan döms till villkorlig dom för häleri. Hon friades dock för anklagelserna om medhjälp till grov stöld och medhjälp till försök av grov stöld.