Ekofrisörskan: Vårda håret med honung
Ett vårdande och återfuktande hårvax är enkelt att göra själv på bivax och arganolja. Gör gott för torra hårtoppar. Foto: Eva Sagerfors


Honung gör gott för både hår och hårbotten. En del använder det också för att göra håret ljusare. Ekofrisörskan Jenny Rinander tipsar om hur du kan använda honung och bivax för att vårda ditt hår.

På Jennys gård utanför Umeå finns bikupor och familjen gör egen honung. Därför ligger det nära till hands att använda honung på många olika sätt.

Honungen kan ha en blekande effekt, men främst är den vårdande.

I salongen använder hon det i en del växtfärger till håret, till de ljusare färgningarna. Då blandar hon i honung när hon bereder färgen från pulver.

– Speciellt om det är någon som har hårbottensproblem eller om det är en ljusare färgning; blond eller lite guldblont.

Honungen kan ha en blekande effekt, men främst är den vårdande, berättar hon.

– Det är bra för hårbotten, och för håret, det blir som en inpackning.

Honungen kan göra håret mjukare och mer lättkammat. Och den som har klåda i hårbotten kan få hjälp genom honungens antibakteriella egenskaper.

En del blandar honung i sin hemgjorda hårtvätt. Här följer tips på inpackningar och ett enkelt hårvax som du lämnar i håret.

Inpackningar

Hårkur med ägg och honung

1 ägg

1 msk honung

Om håret känns fett så använd enbart äggvitan. Den som har mycket torrt hår tar bara äggulan.

Gör så här:

Kläck ägget i en skål och vispa ihop. Tillsätt honungen. Blöt håret och handdukstorka. Sätt i äggblandningen och låt den sitta ett tag. Skölj sedan i svalare vatten.

I varmare vatten koagulerar ägget och kan bli svårt att få ur.

Enkel inpackning efter hårtvätten

Blanda ut 1/2 - 1 matsked honung i ljummet vatten. Anpassa mängden efter längden på håret. Massera in i hår och hårbotten. Sätt en plastpåse över och vira en handduk runt. Skölj ur med ljummet vatten efter 20-30 min.

Prova honung och kanel i inpackningen för att göra håret lite ljusare.

Blekande effekt

Honung har en naturligt blekande effekt på grund av att den innehåller ett enzym som producerar väteperoxid. Välj skogs- eller ljunghonung för bäst verkan. Om du vill ha en uppljusande effekt så låt din hårinpackning verka lite längre. Tillsätt också en tesked mald kanel till inpackningen, eftersom även kanel har en blekande effekt på håret.

Låt inpackningen verka i en timme. Skölj ur med ljummet vatten.

Upprepa behandlingen en gång i veckan. 

Vårdande och återfuktande hårvax

Prova också att sätta ett vax i hårtopparna, som en inpackning som du lämnar kvar. Den återfuktar och vårdar torrt hår. Hårvaxet gör du enkelt själv.

Jenny rekommenderar arganolja till håret eftersom den är mindre fet och därför passar bra för nordiskt hår med lite finare strån.

Det här behövs till en liten burk:

4 g bivax

20 ml arganolja, välj en 100-procentig

Så här gör du:

Smält bivaxet i ett vattenbad. Häll sedan i arganoljan i en fin stråle medan du rör tills allt är blandat. Använd en mindre visp eller en liten trägaffel. Lyft av bunken och fortsätt att röra tills blandningen just börjar vitna. Häll den i en glasburk, gärna av mörkt glas.

Ta lite hårvax på fingret och värm mellan fingrarna. Sätt i hårtopparna. Prova också lite vax för att få ner frissigt hår.

Jenny ger en hårbottensmassage. Foto: Eva Sagerfors

Hudvård hemma på gården

Honungen är ju också välgörande och läkande för huden. Jenny brukar använda den när barnen har gjort illa sig, fått sår eller brännskador.

– Då sätter vi på honung och ett bandage med äppelcidervinäger på, så blir det inga blåsor.

 

Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.