USA:s president Donald Trump krävde under söndagen att justitiedepartementet ska utreda om hans kampanj infiltrerats och övervakats av politiska skäl, och om någon inom Obamaadministrationen beordrat detta.
”Jag kräver härmed, och kommer i morgon att göra det officiellt, att justitiedepartementet utreder huruvida FBI/justitiedepartementet infiltrerat eller övervakat Trumpkampanjen för politiska syften – och om några sådana krav eller förfrågningar kom från personer inom Obamaadministrationen!” twittrade presidenten.
Uttalandet kommer efter att anonyma regeringstjänstemän läckt identiteten på en tidigare FBI-spion som infiltrerade Trumps kampanj 2016. Trump antydde också tidigare under lördagen att han kommer att använda sin exekutiva makt för att bryta det dödläge som uppstått mellan justitiedepartementet och kongressen när det gäller dokument inblandade i Rysslandsutredningen.
”Om FBI eller justitiedepartementet infiltrerade en kampanj för att gynna en annan kampanj så är det en väldigt allvarlig sak”, skrev Trump på Twitter.
Justitiedepartementet uppgav inte namnet på spionen, och undanhöll även andra dokument från republikaner i kongressen, men de läckte identiteten och utvalda detaljer till de stora tidningarna Washington Post och New York Times.
Devin Nunes, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, hotar nu att anmäla biträdande justitieministern Rod Rosenstein för lagtrots och använda riksrättsprocedurer för att komma åt dokumenten. Nunes förnekade att hans krav handlade om någon särskild person.
Minst en spion träffade Carter Page och George Papadopoulos, två medlemmar av Trumpkampanjen som granskats i Rysslandsutredningen, detta enligt en anonym regeringskälla som talade med New York Times. Washington Post skriver att samma spion gett information vidare till Rysslandsutredningen som leds av förre FBI-chefen Robert Mueller, och inleddes i maj i förra året.
Justitiedepartementet har sagt att spionens identitet är så känslig att denne skulle sväva i livsfara om den avslöjades. Ändå har alltså uppgifterna läckts till media.
Nyhetssajten Daily Caller har konstaterat att de uppgifter som framkommit ”perfekt matchar” Cambridgeprofessorn Stefan Halper, som har kopplingar till amerikansk och brittisk underrättelsetjänst.
Halper ska ha kontaktat bland annat Page och Papadopoulos, erbjudit sig att flyga den sistnämnde till London för att diskutera skrivandet av en policyrapport om energifrågor i Turkiet, Israel och Cypern, och erbjudit honom 3 000 dollar för det.
Enligt Daily Callers källor ska Halper ha frågat ut Papadopoulos om han visste något om stölden av epost från demokratiska partiets server, och hans assistent, Azra Turk, ska ha flörtat med honom. Båda två har undvikit att svara på frågor som sajten ställt.
Robert Muellers Rysslandsutredning har inte hittat några bevis på att Trumpkampanjen samverkat med Ryssland.
(Rapportering av Ivan Pentchoukov)