Fängslade bokförläggaren Gui Minhais öde togs upp på högsta nivå när EU:s främsta ledare mötte sina kinesiska motsvarigheter via webben.
– Vi insisterar på att bli hörda, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
Ämnen var många och spretiga när von der Leyen och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel höll sitt webbmöte på måndagen med president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.
– Många ämnen är vi eniga om, men vi pratade också om sådant som vi inte håller med varandra om, säger Michel på EU-duons presskonferens efteråt.
Ett sådant ämne är EU:s "allvarliga oro" för Peking-myndigheternas ökade tryck på Hongkong.
– Den nationella säkerhetslagen riskerar att underminera "ett land, två system"-principen och det utvecklade självstyre i Hongkong som vi vill behålla. Det är det självstyret som har gjort att Hongkong har kunnat blomstra och vara framgångsrikt, säger von der Leyen.
– Vi var väl tydliga med vår syn på saken och har bett dem tänka om. Men de ser det naturligtvis på ett annat sätt, konstaterar hon.
Svenskt fall
I sammanhanget togs även fallet med den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai specifikt upp av EU-topparna. Gui nämns även i EU:s formella uttalande efteråt där fängslandet av honom kallas för "godtyckligt".
– Vi tog upp enskilda fall, bland annat om en svensk medborgare och två kanadensare. Den här typen av videomöten är bra tillfälle för oss att föra fram de europeiska värderingar som vi tror på: demokrati, rättsstatssprinciper och respekt för mänskliga rättigheter, säger Michel.
– För EU är mänskliga rättigheter något som inte kan förhandlas bort. Vi tar alltid upp vår oro och insisterar på att bli hörda, hävdar von der Leyen.
Om Kina reagerade på kritiken, och i så fall hur, gavs det dock ingen information om på presskonferensen.
"Framsteg behövs"
Som helhet beskrivs måndagsmötet av von der Leyen som "väldigt intensivt, väldigt rakt och väldigt öppet".
Utöver Hongkong och mänskliga rättigheter ägnades stor tid även åt coronakrisen, handel och internationella frågor. EU och Kina har i flera år arbetat på ett investeringsavtal, utan att kunna enas.
– Vi har en dynamisk handelsrelation med Kina, men framsteg behövs på många områden, betonar Charles Michel.
(Wiktor Nummelin/TT)