EU-ledarna firar i dag unionens 60-årsdag och lovar att skapa trygghet, säkerhet och välstånd.
–Vi tänker hålla ihop och stärka EU, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Det skulle ha varit 28 EU-ledare som i dag firar 60-årsdagen av undertecknandet av Romfördraget. Men Storbritanniens premiärminister Theresa May stannar hemma eftersom britterna beslutat att lämna unionen.
De övriga 27 ledarna kommer på Capitolium i Rom att underteckna en deklaration i samma rum som Romfördraget undertecknades 1957. Fördraget lade grunden för nuvarande EU.
Lördagens deklaration är tänkt att påminna EU:s medborgare om Europas framsteg efter andra världskriget och stärka tron på EU:s framtid.
Samtidigt konstaterar EU-ledarna att unionen står inför aldrig tidigare skådade utmaningar, som konflikter i EU:s närhet, terrorism, växande migrationstryck, protektionism och ökande sociala klyftor.
Dags att leverera
I deklarationen lovar EU-ledarna att arbeta för ett tryggt, välmående och jämlikt Europa., som ska vara en stark aktör på den internationella scenen. Fattigdom och utanförskap ska bekämpas.
–Det är dags för oss nu att leverera, säger Löfven.
Statsministern understryker att säkerhet och trygghet är speciellt viktiga frågor och att det handlar om både kampen mot terrorism och organiserad brottslighet, samt om Europas försvar.
Han betonar också att EU måste ta ett större socialt ansvar så att människor känner sig trygga, trots de förändringar som globaliseringen orsakar.
–Inte i betydelsen att EU ska bestämma mer, utan att vi ska hjälpas åt att driva den sociala dimensionen, säger statsministern.
Deklarationen är allmänt hållen, men Löfven vill inte kalla den "tunn".
–Vi hade naturligtvis, om vi hade haft mer tid, kunnat gå ännu djupare, säger han.
Flera sprickor
EU-ledarna hävdar i deklarationen att unionen är enad och odelbar, men samtidigt finns det djupa sprickor. Till exempel är Polen och Ungern i konflikt med EU om migrationspolitiken och rättsstatliga principer. Krisdrabbade Grekland är missnöjt med hur EU och IMF pressar det skuldsatta landet att genomföra tuffa reformer.
Det finns också olika syn på hur EU ska utvecklas framöver. En del av EU:s gamla kärnländer vill kunna fördjupa samarbetet på olika områden utan att andra bromsar.
Redan i dag finns det länder som samarbetar djupare än andra. Det främsta exemplet är eurosamarbetet.
TT: Tror du att Sverige någonsin går med i euron?
–Med det folkomröstningsresultatet vi hade så har jag svårt att se framför mig när den diskussionen ska påbörjas, säger Löfven.
Demonstrationer hålls
Trots sprickorna räknar han med att samtliga 27 EU-ledarna undertecknar lördagens deklaration.
–Inget tyder på något annat, säger Löfven.
Säkerhetspådraget är stort runt firandet av EU:s 60-årsdag. Avspärrningarna gör att turisterna till exempel inte kan besöka Colosseum under ceremonin.
I centrala Rom ska fyra demonstrationer hållas. Bland annat väntas omkring 5 000 personer väntas delta i en pro-EU-marsch, medan 8 000 bedöms delta i en demonstration för att Italien ska lämna euron. Ytterligare 5 000 ska demonstrera för nationell suveränitet.
Det finns farhågor om bråk. Den amerikanska ambassaden uppmanar sina medborgare att undvika områdena där demonstrationerna hålls. Även den svenska ambassaden rekommenderar vaksamhet och att undvika stora folkmassor.
(TT)