Boris Johnson vill undvika en avtalslöst brexit, men vägrar acceptera den nödlösning som ska garantera en öppen gräns mellan Irland och Nordirland. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier beskriver den brittiska linjen som "oacceptabel".
I sitt första tal till parlamentets underhus förklarade Storbritanniens nytillträdde premiärminister Boris Johnson att han helst undviker en avtalslös brexit. Men det finns ett stort "men".
– Det måste vara väldigt tydligt att vägen till ett avtal går via ett avskaffande av backstop-planen, sade Johnson.
Termen "backstop" kommer ursprungligen från den ärkebrittiska sporten cricket där den beskriver den utespelare positionerad vid planens ytterkant som har till uppgift att stoppa de bollar som ingen annan lyckats fånga. I brexitsammanhang syftar den på en del i det utträdesavtal som EU erbjudit, men som förra premiärministern Theresa May inte lyckades baxa genom parlamentet, som garanterar en öppen gräns mellan EU-medlemmen Irland och det brittiska delområdet Nordirland.
Omöjlig ekvation
Men Johsons linje utgör en omöjlig ekvation, enligt Irlands premiärminister Leo Varadkar.
– Varken Europeiska unionens eller Irlands position har förändrats. Backstop-planen är en orubblig del av utträdesavtalet, säger Varadkar och fortsätter:
– Utan backstop-planen finns det inget utträdesavtal. Det finns ingen övergångsperiod, ingen implementeringsperiod och det kommer inte att bli något frihandelsavtal innan de här frågorna är lösta.
Eftersom EU inte accepterar en omförhandling av utträdesavtalet innebär Johnsons position, menar Vardkar, i praktiken att det enda återstående alternativet är att Storbritannien lämnar utan avtal.
– Jag hoppas att Storbritanniens nya premiärminister inte har bestämt sig för avtalslöst, men det är upp till dem.
Oacceptabelt krav
Även EU:s chefsförhandlare för brexitfrågor, Michel Barnier, reagerar på Johnsons krav att slopa backstop-planen.
"Det är självklart oacceptabelt och inte inom Europeiska rådets mandat", skriver han i ett mejl till medlemsstaterna, där han också noterar Johnsons "stridsbenägna" tonfall.
"Ett avtalslöst utträde kommer aldrig att vara EU:s val, men vi måste vara redo för alla scenarier", skriver Barnier.
Orubblig Juncker
Under torsdagen framförde Johnson också sin önskan att omförhandla utträdesavtalet under ett telefonmöte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, men tycks ha varit ute i ogjort ärende.
– Juncker lyssnade på vad premiärministern hade att säga men återupprepade EU:s position att utträdesavtalet är den bästa och enda möjliga överenskommelsen, säger en talesperson för Juncker.
Talespersonen tillägger dock att Johnson och Juncker utbytt mobilnummer och enats om att hålla kontakten.
– Juncker upprepade att kommissionen är tillgänglig under de kommande veckorna om Storbritannien vill hålla samtal och förtydliga sin position ytterligare.
(Ivar Andersen/TT)