För Moderaterna väntar en valrysare. Det är inte bara regeringsmakten som står på spel – M riskerar också att för första gången på över 40 år mista ställningen som landets näst största parti.
Får Ulf Kristersson fira valtriumf tillsammans med SD? Läget är oklart – i de sista mätningarna har det i princip varit dött lopp mellan blocken.
Men när Moderaterna samlas till valvaka på Clarion Hotel i centrala Stockholm finns fler mörka moln på partiets himmel. SD har i slutspurten gått om M som näst största parti i flera opinionsmätningar. Det har skapat oro inom Moderaterna, som sedan valet 1979 alltid varit näst största parti.
Skulle SD knipa platsen som näst största parti väntar tuffa förhandlingar. Sverigedemokraterna har sagt att de vid borgerlig valvinst kräver inflytande efter storlek.
Moderaternas valvaka öppnar 19.30, sist av alla – och enligt presschefen är det en signal till valarbetarna om att vara ute och kampanja så länge det bara går innan vallokalerna stänger. Omkring 450 deltagare väntas.
Förra valet landade Moderaterna på 19,8 procent, vilket var ett sämre resultat än någonsin under åren med Fredrik Reinfeldt som partiledare. M lyckades som bekant inte samla majoritet i riksdagen. Istället sprack Alliansen när Liberalerna och Centerpartiet valde att ansluta sig till Socialdemokraternas regeringsunderlag i och med januariavtalet.
I mätningarna inför årets val har Moderaterna vid flera tillfällen varit nere och nosat på nivåerna från det så kallade "Katastrofvalet" 2002, då partiet under Bo Lundgren bara samlade 15,3 procent. I SR:s sista mätning inför valet fick partiet 17 procent, mot SD:s 20,4.
Experter har samtidigt påpekat att M:s stöd kan vara underskattat. I SVT:s stora vallokalsundersökning på valkvällen 2018 hamnade M lägre än SD, men när rösträkningen var klar hade M gått om.