Dr. Sanna Ehdin: Okinawa – Lev länge och hälsosamt
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


På den japanska ön Okinawa finns en av världens mest hälsosamma och långlivade befolkningar som har studerats sedan 1980-talet. Människorna på Okinawaöarna mellan Japan och Taiwan lever längst i hela världen, och har fler 100-åringar än någon annanstans – mer än fyra gånger fler än i Storbritannien. Dessutom har de särdeles bra hälsa, med 50-80 procent lägre risk för ALLA de vanliga västerländska sjukdomarna jämfört med Storbrittanien. Här summerar jag deras hemligheter.

Nu är det populärt med hälsosam livsstil och mat i Sverige, på SVT sändes nyligen program där man jämförde fyra olika dieter under en månad. Dock är det för kort tid för att se verkliga resultat, för det du äter idag bygger proteiner som är med dig i två månader. Alltså är minsta tid för att mäta mer bestående förändringar tre månader.

Resultaten visar förstås att kosten är oerhört viktig, men det mest intressanta är öbornas avstressande livsstil och starka sammanhållning, där man bryr sig om och tar hand om varandra.

Det sköna med Okinawa är att perspektivet förskjuts helt, eftersom de har så många 100-åringar – och så många friska äldre. Jag tänker nu att jag äter, lever och tränar så att jag ska vara pigg, stark och frisk när jag är 75 år – om knappt 20 år. Längre perspektiv är sundare, och tar bort stress från stunden.

Okinawaborna har makalöst bra hälsa med hela 80 procent lägre risk för hjärtsjukdom, stroke, bröst och prostatacancer, en 50 procent lägre risk för andra cancerformer, 50 procent färre höftfrakturer och en 30 till 40 procent lägre dementiafrekvens. Detta jämfört med  samma åldersgrupp i Storbritannien. Dramatiskt mycket bättre. För mig och mina läsare är det ingen nyhet, för jag har skrivit och talat om Okinawa i 15 år.

Så här skrev jag i HQ-boken 2003

”Det som motverkar stress bromsar också det biologiska åldrandet – till exempel meditation, massage, vila och en hoppfull attityd. På den japanska ön Okinawa finns en av världens mest hälsosamma och långlivade befolkningar som har studerats under 25 års tid. Resultaten visar förstås att kosten är oerhört viktig, men det mest intressanta är öbornas avstressande livsstil och starka sammanhållning, där man bryr sig om och tar hand om varandra. Det är kanske något för oss stressade västerlänningar som ständigt slår nya rekord i sålda mediciner mot oro, ängslan och depression.”

Perspektiv är viktigt. Lyft nosen och sluta upp att oroa och stressa …

Detta skrev jag i ”12 veckor till ett självläkande liv” år 2005

”Livsstilen avgör åldern – Människorna på Okinawaöarna mellan Japan och Taiwan lever längst i hela världen. Många är över 100 år gamla och hjärtinfarkt eller slaganfall är mycket ovanligt. De har en sund livsstil där de aktivt motverkar stress, rör på sig och vårdar sina nära relationer. De röker eller dricker inte och äter rikligt med grönsaker och frukt varje dag. Varje måltid består till tre fjärdedelar av vegetabilier (inklusive ris). Men de som flyttat därifrån och anammat västerländska matvanor och livsstil lever inte alls lika länge.”  Referens:  Willcox, B. J., Willcox, D. C. & Suzuki, M., The Okinawa Program, Clarkson Potter, New York 2001.

Okinawa livsstilen – hemligheterna

1. En positiv och optimistisk inställning

Okinawaborna oroar sig inte, för de tror att allt i livet fungerar på lång sikt. De lever avsiktligt ett lugnt och fridfullt liv med lite stress. De arbetar i sin egen takt, och undviker press.

2. De odlar starka relationer

Det sociala umgänget är viktigt på Okinawa, man värnar om varandra och odlar goda relationer. Okinawans träffas ofta med vänner och familj bara för att prata, skratta och ge stöd åt varandra. Mängder av studier visar att människor är friskare när de har bra relationer och ett aktivt, positivt socialt liv.

3. En mycket hälsosam och enkel diet

Den traditionella Okinawa-kosten består främst av vegetabilisk mat – hela korn, bönor, grönsaker, frukt, nötter och frön – som är höga i vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen, samt fisk som är rik på proteiner och omega-3 oljor.

De äter också mindre mängd mat, vilket jag menar är mycket viktigt för en god hälsa och ett långt liv. Deras kulturtradition ”Hara Hachi Bu” innebär att enbart äta sig till 80 procent mätt.

De äter en naturlig obearbetad diet, med ytterst lite socker.

4. De lever fysiskt aktiva liv

Okinawaborna går överallt, jobbar i sina trädgårdar, dansar och övar traditionella kampsporter som tai chi.

5. De avstår från dåliga vanor

Väldigt få äldre Okinawans röker cigaretter eller dricker alkohol.

Många Okinawabor övar tai chi.

Fakta: Bästa sätten att bromsa åldrandet

Från min bok ”Finn din energikod” (Höj din energi) från 2010 – detta visar forskningen:

– Ha en hoppfull och positiv attityd!

– Ät en näringstät kost som är rik på antioxidanter och fytonutrienter.

– Ta kosttillskott för att skydda cellerna och främja vitaliteten.

– Ät rikligt med naturligt fett, som smör, kallpressad olivolja och kokosolja.

– Regelbunden avslappning och meditation stimulerar produktion av DHEA.

– Försök att hålla vikten.

– Ta massage regelbundet.

– Måttlig, regelbunden träning och stretching främjar vitaliteten.

– Se till att sova bra och tillräckligt länge.

– God hälsa är en färskvara som behöver aktiv omvårdnad och en hög energinivå.

Nya viktiga kraftigt föryngrande saker som framkommit sedan år 2010 är att duscha eller bada iskallt och sluta med alkohol, då alkohol gör att vi åldras fortare än vad socker och rökning gör.

Läs gärna min artikel om Hälsolivslängd – och att det viktiga inte är det antal år vi befinner oss på jorden, utan hur länge vi är vitala och friska!

Dr. Sanna Ehdin

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.        

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.