Icke alkohol-relaterad fettsleversjukdom (NAFLD) finns nu hos ett stort antal unga och många av dessa har redan fibros. En ny stor brittisk studie på 4021 unga vuxna (födda på 90-talet) visar att ett stort antal ungdomar har icke alkoholhaltig fettsleversjukdom (NAFLD). En person på 40 av dessa med NAFLD redan har utvecklat fibros (förhårdnad av bindväv).
Visste du att våra barn och ungdomar nu får typiska alkoholrelaterade sjukdomar (som typ 2-diabetes och fettlever) – fast de inte dricker alkohol. Skrämmande nog är socker ”barnens alkohol” (se länk nederst).
Men det finns ett botemedel – sluta med socker och läsk och allt som innehåller stärkelsesirap!
”Det är oroade att finna att vid 24 års ålder hade en av fem steatos (sjuklig ansamlig av fettceller i levern) och en av 40 hade bevis på fibros, i en grupp av i stort sett symtomfria västerländska ungdomar”, det säger Dr Kushala Abeysekera, från forskargruppen vid University of Bristol i Storbritannien.
Detta är en allvarlig folkhälsokris att så hög andel av de unga har utvecklad skadad lever! Men det finns ett botemedel – sluta med socker och läsk och allt som innehåller stärkelsesirap! Inte bara barn utan alla behöver drastiskt minska sin sockerkonsumtion. Den globala förekomsten av icke-alkoholrelaterad fettlever är 20-30 procent, och med nedsatt leverfunktion kommer stor ohälsa (se nedan).
FAKTA:
NAFLD beskrivs som ackumulering av lipider i levern som inte är relaterad till alkoholkonsumtion. Betingelsen anses vara den hepatiska manifestationen av metaboliskt syndrom och har en tydlig association med fetma, diabetes och hyperlipidemi. NAFLD är den vanligaste formen av kronisk leversjukdom bland både vuxna och barn.
Levern utför över 500 individuella kemiska reaktioner som är viktiga för din hälsa.
Levern livsviktig
Levern är ansvarig för flera viktiga funktioner, som till exempel att:
– Avgifta ämnen så de kan lämna kroppen
– Producerar viktiga näringsämnen
– Rengör blodet
Levern är kroppens främsta organ för avgiftning. Levern innehåller fler enzymsystem än de flesta andra organ tillsammans och är ansvarig för de flesta avgiftningsprocesser. Levern tar hand om och bryter ner mat, läkemedel, koffein, alkohol, nikotin och kroppens egna avfallsprodukter från ämnesomsättningen. En vanlig orsak till att man sover dåligt är att avgiftningssystemet fungerar illa – då ska levern stödjas och inte fler piller intas.
Varje gång levern upplever stress eller skada, försöker den att regenerera sig själv – för levern kan växa och läka sig själv. I den processen bildas lite ärrvävnad, och vid för mycket ärrvävnad försämras leverns funktion. För mycket ärrvävnad ger cirros, och då fungerar leveren dåligt. Cirros ger inte symtom förrän skadan har blivit omfattande, och därför var ungdomarna med fettlever i stort sett symtomfria. Men när symtomen på skadad lever visar sig, är det ett brett spektrum av symtom:
– Tendens att blöda och lätt få blåmärken
– Trötthet
– Gulsot eller gulfärgning av huden och ögonen
– Svullnad när vätska byggs upp i buken
– Viktminskning
– Kliande hud
– Illamående
– Svullnad i benen
– Disorientation och slöhet
– Sluddrigt tal
– Utvecklingen av spindelliknande kärl under hudytan
Fettlever kan läkas
Om levercirros upptäcks och diagnostiseras under de tidiga skedena av sjukdomen kan eventuella ytterligare skador på levern förebyggas. Det handlar enbart om att ändra kosten; ta bort socker och läsk, minska kolhydrater till max fem energiprocent av det man äter, öka mängden naturliga fetter och fettsyror, äta hälsosamt och ta kosttillskott och örter som stödjer leverns verksamhet.*
Barn får för mycket socker
För hög sockerkonsumtion hos barn ger konsekvenser för en mängd saker i kroppen. En tredjedel av barnorienterade snacks och spädbarnsjuicer innehåller 35 kaloriprocent socker (eller inverterat socker, stärkelsesirap el dylikt). Två tredjedelar av dagens tonåringar äter sötsaker varje dag. Svenska tonårsflickor får över en fjärdedel av sitt kaloriintag från godis, läsk och kakor, vilket har resulterat i att andelen unga kvinnor (16–24 år) som är överviktiga eller feta har fördubblats de senaste 30 åren. Det är ingen bra utveckling …
En femtedel av dagens ungdomar har fettlever – så det är dags att ta detta på allvar och halvera sockerkonsumtionen, såsom Kostfonden föreslår.
Vuxengenerationen behöver bli en bättre förebild – för svenskar äter mest godis i världen med cirka 15 kg godis per person och år! Det är dubbelt så mycket som genomsnittet i EU, och sötsnaskandet har ökat med 76 procent sedan 1980 – samtidigt har läskkonsumtionen ökat stort. Idag dricks i snitt 71 liter läsk per person (enligt Sveriges Bryggeriers statistik).
Som du ser i tabellen så har sockerkonsumtionen ökat enormt senaste 120 åren, och den enorma ökningen av övervikt, diabetes, cancer och hjärtkärlsjukdom har kommit de senaste 40-50 åren. Kalkylen är ju rätt enkel – reversera sockerkonsumtionen. Låt den störtdyka, och en god hälsa kommer att följa snabbt. Vilket många märkt som äter typ LCHF och låter bli alla snabba kolhydrater och äter lite kolhydrater överhuvud taget.
Dr. Sanna Ehdin
Referenser och tips:
– Nonalcoholic fatty liver disease found in large numbers of teenagers and young adults
– Läs mina råd och 140 recept om antiinflammatorsik mat i Mat som läker
– Jag rekommenderar en fiberrik mat med örter, Ultimata Fibrer, som ett komplement till en hälsosam kost. Detta fiberpulver beställs på www.biobalance.se
– Läs mer: Socker är barnens alkohol
– Kostfondens kampanj för att halvera sockerintaget: ”För att nå Livsmedelsverkets rekommendationer kring tillsatt socker behöver vi radikalt minska på mängden sötsaker som vi äter, visar Kostfondens uträkningar. Lyckas vi halvera sockerkonsumtionen skulle färre drabbas av fetma, cancer, typ 2- diabetes, hjärt-kärlsjukdom, demens, fibromyalgi, artros, hål i tänderna och mycket annat”.
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.