Dr. Sanna Ehdin: Bättre spermakvalitét med kosttillskott
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Tillskott av vissa näringsämnen förbättrar spermiekvalitéten och ökar fertiliteten hos män. Det är slutsatsen från en ny forskningsöversikt av 28 kliniska studier med 2 900 deltagare. Här ges också  fakta om kost som försämrar eller förbättrar spermakvalitén och även fertiliteten hos både kvinnan och mannen.

WHO erkänner infertilitet som ett globalt hälsoproblem – och det är tyvärr en av de snabbast ökande ”sjukdomarna”. Infertilitet påverkar 15% av världens befolkning och spermakvalitén har mer än halverats de senaste 50 åren i västvärlden. Detta kan få konsekvenser för den mänskliga artens överlevnad.

Minska på de negativa faktorerna – och öka de positiva samt inta kosttillskott!

Minskningen i spermkvaliteten är relaterad till ohälsosam livsstil. Stress, konsumtion av droger, tobak och alkohol och ohälsosamma dieter verkar vara de främsta modifierbara faktorerna. Men även besprutning av maten med hormonstörande pesticider. Forskarna bakom artikeln har gjort en omfattande och aktuell granskning av befintliga vetenskapliga bevis, vilket visar på den positiva betydelsen av kosttillskott.

Följande näringsämnen har dokumenterade positiva effekter för mäns reproduktionsförmåga:

1. Omega-3-fettsyror 

Ökar spermiernas antal och rörlighet. spermiernas cellmembran innehåller mer fleromättade fettsyror än andra celler i kroppen.

2. Zink

Zink är viktigt för testosteronet och ökar spermiernas kvalitet, rörlighet och antal. Infertila män har lägre zinknivåer än fertila män. Läs mer om hur Zink stärker och skyddar här!

3. Folsyra

En B-vitamin som bland annat främjar snabb celldelning. Lågt folsyra är kopplat till skador på spermiernas dna. Folsyra tillsammans med B6 och B12 ger metylgrupper som är skyddande för generna.

4. Koezym Q10

Antioxidant som förbättrar spermiernas rörlighet.

5. Selen

Ger en ökning av spermieantal och -rörlighet, och är viktigt då vi har selenfattiga jordar i Skandinavien. Selen ingår i ett enzym som skyddar våra celler mot oxidativ stress.

6. L-karnitin

En aminosyra som bidrar till normal fertilitet.

Ät hälsosamt och detoxa

En hälsosam livsstil är alltid viktigt för hälsosam fertilitet. Det gäller för både den blivande mamman och pappan. Undvik mat som ger inflammation, främst socker, chips och alkohol. Det är känt att högre konsumtion av bland annat socker och alkohol har samband med sämre spermiekvalitet och nedsatt fertilitet (se nedan).

Jag rekommenderar de som planerar att bli föräldrar att i god tid innan gå på en rigorös detox, för att bli av med ackumulerade gifter och slem i kroppen. Ja slem – för den moderna industrimaten och komjölksprodukter ökar slembildningen i kroppen, vilket kan sätta ner äggledare samt funktion och hastighet i tuber och kanaler.

Ät ekologiskt förstås – för att minska gifter och hormonstörande pesticider.

Därefter bör man äta så rent som möjlighet i ett par månader innan man försöker bli gravid. Det har att göra med att den mat du äter idag bygger proteiner som är med dig i två månader, så man behöver tänka långsiktigt för att få positiva förändringar för spermakvalitét och bädda för äggets inplantering och växt i livmodern.

Ät gärna enligt Gröna Kuren som undviker snabba kolhydrater och fokuserar på en enkel och ren Paleo-liknande kost med rikligt med naturligt fett och olja. Det är viktigt att äta anti-inflammtorisk mat, och i min bok Mat som läker finner du både fakta och 140 enkla recept som tar 15-20 minuter att laga. Du kan även läsa om IFD-maten på min hemsida.

Ät ekologiskt!

Ät ekologiskt förstås – för att minska gifter och hormonstörande pesticider. Den försämrade spermakvalitéten och rörligheten beror även på besprutning av maten med olika hormonstörande pesticider. Glyfosat (Roundup) är en mycket vanlig pesticid vid konventionell odling, och glyfosat har visat sig orsaka skador på spermamembran och DNA samt minskning av mitokondriernas funktion (energiproduktion) och spermiernas rörlighet (studier på fiskar som ju drabbas i vattendrag och sjöar).

En ny forskningsstudie  från Europeiska kommissionens gemensamma forskningscenter och två holländska laboratorier visar att 45% av Europas översta jord innehåller glyfosatrester, vilket visar att EU-jordbruksmodellen har förlitat sig för mycket på denna skadliga herbicidkemikalie.

Ett högt intag av alkohol, koffein, rött kött och charkvaror (såsom korv) har hos män ett negativt inflytande på chansen till graviditet eller befruktning.

Givetvis dödar pesticider mycket av det som lever i det översta jordlager som vi måste ha för att kunna odla vår mat, och minskad artrikedom i jorden minskar både avkastning och näringsinehåll i maten. En rapport från WWF nyligen visar att den biologiska mångfalden hotas av olika former av överexploatering, giftspridning, storskaligt skogsbruk och markanvändning där inte minst jordbruk och livsmedelsproduktion är starkt drivande.

Men det är inte bara arter av djur, fåglar, insekter, fiskar med mera som dör ut med en alarmerande hastighet. Även  människans existens är hotad – av oss själva. Vi håller på att såga av den gren vi sitter på, menar WWF. Men just därför kan vi människor också göra något åt detta.

Undvik denna mat:

Forskningsstudien visade att dieter som är rika på processat kött (charkvaror och färdigmat), sojamat, potatis, komjölksprodukter inklusive ost, kaffe, alkohol, sockersötade drycker (saft och läsk speciellt), godis och andra sötsaker är skadligt för spermakvalitéten.

Ett högt intag av alkohol, koffein, rött kött och charkvaror (såsom korv) har hos män ett negativt inflytande på chansen till graviditet eller befruktning. Bra att undvika alltså …

Dr. Sanna Ehdin

Referenser:

– The Effect of Nutrients and Dietary Supplements on Sperm Quality Parameters: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Adv Nutr. 2018 Nov 1;9(6):833-848.

– Dietary patterns, foods and nutrients in male fertility parameters and fecundability: a systematic review of observational studies. Hum Reprod Update. 2017 Jul 1;23(4):371-389. 

– Läs mer utförligt om kosttillskottens effekter på Nordic Nutrition Council.

Effect of glyphosate on the sperm quality of zebrafish Danio rerio, Aquatic Toxicology Volume 155, October 2014, 322-326

 Press Release: New Study: Glyphosate persists! And European top soils are contaminated with it.

Ökat hot mot den biologiska mångfalden – och vår överlevnad.


Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.