Dr. Sanna Ehdin: 6 tecken på metabolisk hälsa
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa
Regelbunden motion, god sömn och aktiviteter som minskar stress är några av de saker som är viktigt för den metaboliska hälsan. Foto: Pixabay


Trots att det ser bra ut på utsidan, så fungerar de flesta inte optimalt bra inuti. Faktum är att hela 20 procent av de människor som är smala är metaboliskt ohälsosamma. Bara en av åtta amerikaner är metaboliskt friska, enligt data från “National Health and Nutrition Examination Survey”. Det är allvarligt, men både kan och bör åtgärdas med en ändrad livsstil.

Till exempel har en femtedel av unga människor i 20 årsålderns utvecklad fettlever, något som enbart äldre alkoholister uppvisade förr. Högt intag av läsk (fruktos) och sockermaten orsakar detta, och därför kan det också ändras (förbättras, läkas) genom att ändra kostvanor och livsstil (se nederst).

Mitt heta tips efter att man gått förbi 45 års ålder, med alla hormonomställningar etcetera, är att halvera portionerna, tugga dubbelt så länge och inte dricka till maten.

Metaboliskt ohälsa, viket innebär att ämnesomsättningen inte fungerar som den ska, är allvarligt och riskabelt av flera skäl. Ett är att de som är metaboliskt ohälsosamma riskerar att bli allvarligare sjuka av infektioner. Funktionsmedicinska läkare har därför satt samman följande lista med tecken, eller markörer, för metabolisk ohälsa att ha koll på (se länk till referat av artikeln nederst). 

6 primära markörer för metabolisk hälsa:

1. Midjemåttet – är viktigare än din vikt, säger professor Robert Lustig. För män anses ett midjemått större än 100 cm som en riskfaktor för metabolisk sjukdom, och för kvinnor är det 88 cm.

2. Blodsockernivåer – En av de viktigaste markörerna för ämnesomsättningen är blodsockernivån före och efter det att man har ätit, säger Jeffrey Bland, fil.dr, fadern till funktionsmedicinen.

3. Triglyceridnivåer – är slutprodukten av att smälta och bryta ner fetter i maten. Blodtriglyceridnivåerna är avgörande för utvärderingen av fettmetabolismen.

4. LDL-kolesterolnivåer – håll denna “dåliga” kolesterolnivå så låg som möjligt, rekommenderar barnläkaren David A. Kessler. Men halten är individuell, så håll koll på din egen LDL-halt. 
 
5. Blodtryck – även om det inte finns en exakt standard anger 135/80 en riskfaktor för metaboliskt syndrom.

6. Urinsyra – är en avfallsprodukt som finns i blodet, och den skapas när kroppen bryter ner puriner. Höga nivåer av urinsyra är förknippade med gikt – en form av artrit, men det är också relaterat till sockerkonsumtion. Hög urinsyra innebär att dina energiproducerande mitokondrier inte fungerar bra, vilket är ett varningstecken.

Förbättra din metaboliska hälsa

Artikeln ger förslag på hur man förbättrar sin metaboliska hälsa – och i korthet handlar det om att man har en hälsosam livsstil med lågt kolhydratintag, och en kost lagad med hela råvaror. Ät bara naturliga fetter och oljor – speciellt bör man öka intaget av omega-3-fettsyror. Regelbunden motion, god sömn och vila är viktigt, och stressreducerande aktiviteter spelar stor roll.

Min kommentar: Till det lägger jag periodisk fasta, helst varje dag. Att fasta ändrar allt väldigt fort, speciellt blodsockerhalten och insulinnivåerna. Om du har en hälsosam livsstil är det bra att göra längre perioder av fasta, helst med lågt kaloriintag och minst i tre dagar. Börja gärna med en helgfasta med färskpressade juicer. Jag skriver om olika fastor och vad de gör i kommande “Sannas fastebok” (släpps i januari 2021).

Jag håller helt med om midjemåttet som det första och enklaste sättet att ha koll på sin hälsa. Har alltid levt enligt byxregeln: kan jag inte knäppa byxorna så håller jag igen på maten tills det slimmat av. Att röra sig mer hjälper också, för mycket stillasittande är skadligt.

Jag vet att det är lätt att lägga på ett par kilo, men det är i de flesta fall möjligt att gå ner genom att ta bort alla snabba kolhydrater (bekämpa suget) och äta mindre portioner. Mitt heta tips efter att man gått förbi 45 års ålder, med alla hormonomställningar etcetera, är att halvera portionerna, tugga dubbelt så länge och inte dricka till maten. Bara genom att minska mängden mat man äter till 70 procent så kan man få rejäl skillnad, överätande är stressigt för vårt system och bidrar stort till metabolisk ohälsa.

Kraften att förändra vilar hos oss!

Dr. Sanna Ehdin

– referat av artikeln: https://www.mindbodygreen.com/articles/markers-of-metabolic-health
– Neuroendokrinologen Robert Lustig, M.D., släpper snart boken: Metabolical: The Lure and the Lies of Processed Food, Nutrition, and Modern Medicine.

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.     

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.