Visste du att magens välbefinnande och näringsupptag börjar redan i munnen? Vad vi äter, hur mycket, och hur väl vi tuggar maten är saker som har en avgörande betydelse för vår hälsa. Här ger jag mina bästa och enkla råd för att avsevärt förbättra din matsmältning och kroppens näringsupptag.
Underlätta matsmältningen genom att stressa av före maten så du är lugn i sinnet när nu äter. Ät långsammare, tugga väl och drick lite eller inget under måltiden. Nedbrytningen av maten börjar nämligen redan i munnen när vi tuggar och mekaniskt finfördelar maten.
Bara genom att tugga maten längre kan du få drastiska hälsoförbättringar!
Visste du att käkmusklerna är kroppens starkaste muskler? Vi är designade för att använda dem och tugga maten väl. Annars når matsmältningsenzymerna bara matens yttre lager, och när osmält mat hamnar i tjocktarmen kan det orsaka obehagliga jäsningsprocesser och bidra till förstoppning.
En väl fungerande matsmältning är grunden för en god hälsa, därför är det viktigt att tänka på vad och hur vi äter.
Mina bästa råd för en bra matsmältning:
1. Ät mindre och rätt mat
– Halvera mängden mat du äter (om du inte redan äter lite mat).
– Undvik skräpmat, socker och dylikt. Läs mer om bra kost för en hälsosam matsmältning här.
2. Tugga dubbelt så länge
– Bara genom att tugga maten längre kan du få dramatiskt förbättrad matsmältning och näringsupptag. Det ökar salivproduktionen, vilket ger fler enzymer och en rad andra positiva effekter. Läs mer om salivens betydelse här:
– Dessutom känner kroppen bättre av mättnadskänslor när man äter långsammare och tuggar längre, vilket naturligt kan leda till att man inte överäter.
3. Undvik att dricka med måltiderna
– Undvik att dricka en halvtimme innan måltid, och helst inte på ett par timmar efter måltid, eftersom det späder ut magsyran och enzymvätskan som ska spjälka maten.
– Om du dricker så drick inte kall dryck, för kroppens enzymer verkar vid kroppstemperatur – inga iskalla drycker eller isbitar i närheten av matsmältning, alltså.
Du kanske tänker att bara tugga längre är för enkelt för att vara sant. Men det är så att ju mer vi tuggar, ju mer saliv frisätts, vilket gynnar matsmältningen stort. I en pilotstudie 2014 bad jag 50 personer att under två veckors tid tugga maten dubbelt så länge som de brukar, och längst ner i texten kan du se resultatet av deras rapportering.
Enzymer och saltsyra
Att ta enzymtillskott vid måltiden hjälper matsmältningen och näringsupptaget. En del behöver även saltsyratabletter för att spjälka maten bättre, HCl med pepsin är bra.
– Jag rekommenderar matsmältningsenzymer – tar själv ofta Cellenzym.
– Saltsyratabletter är bra för en del. Jag behöver det och tar det vid måltiden, till exempel HCl plus med betain, gentiana, proteas och lipas.
Ta väl hand om din mage och matsmältningen – och det börjar med lugn och ro när vi äter och att tugga maten väl!
Visste du att vi har en bukhjärna som kommunicerar med hjärnan?
Bukhjärnan – eller Enteriska nervsystemet, ENS – är nervvävnad i väggen på matstrupen, magsäcken och i tarmkanalen. Tillsammans finns där över 100 miljoner nervceller, vilket är fler celler än hela ryggmärgen. Bukhjärnan har självständiga egenskaper och fungerar väl utan kontakt med hjärnan (CNS).
Hela 80 procent av kommunikationen går från buken till hjärnan, och endast 20 procent från hjärnan till buken. Så input från mag-tarmområdet är viktigt – för bukhjärnan talar om för huvudhjärnan om innehållet i maten och även bakterieflorans sammansättning. Fascinerande ny kunskap. Jag skriver om detta i kommande boken Sannas Fastebok (sept 2019).
Min pilotstudie 2014 om att tugga mat dubbelt så länge
1. När du äter din måltid, hur blir du mätt jämfört med innan du tuggade längre?
a. Tidigare: 77%
b. Samma som innan: 17%
c. Senare: 6%
2. Hur är mängden mat jämfört med innan? Äter du:
a. Mindre mängd: 57%
b. Samma mängd: 40%
c. Större mängd: 4%
3. Hur länge känner du mättnad efter måltiden?
a. Längre än tidigare: 67%
b. Samma som innan: 24%
c. Blir hungrig snabbare: 9%
4. Hur är dina hungerkänslor?
a. Känner mig sällan eller aldrig hungrig: 56%
b. Samma som innan: 38%
c. Känner mig hungrig eller sugen på något: 6%
5. Hur reagerar magen?
a. Den är mycket lugnare än innan: 68%
b. Det är ungefär samma: 28%
c. Den är sämre, orolig och ”bullrig”: 4%
6. Hur smakar maten när man tuggar den längre?
a. Mer och godare för det blir saftigare: 67 %
b. Samma som innan: 13 %
c. Sämre för det blir som en tråkig massa: 20 %
7. Hur är det vid ev torrhet i munnen, har det förändrats?
a. Är aldrig torr mer, har rikligt med saliv: 38 %
b. Det är ingen skillnad: 58 %
c. Är torr precis som förr: 4 %
8. Kryssa för om något av följande symtom blivit bättre:
a. Gaser i buken: 59 %
b. Svullnad: 36%
c. Ömhet i buken eller magen: 27%
d. Sura uppstötningar: 18%
e. Förstoppning eller tömmer inte tarmen varje dag: 23%
f. Oregelbunden tömning 18%
Detta är mycket inspirerande! Pröva gärna närmaste veckan att göra precis detta: Lägg upp halva portioner, tugga dubbelt så länge och drick inget eller ytterst lite före, under och efter måltiden – se sedan om det blev någon skillnad för dig, och i så fall hur.
Lycka till!
Dr. Sanna Ehdin
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!