Dr. Sanna Ehdin: 15 tecken på Nya Tiden – och vår hälsa
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Just nu pågår ett enormt skifte i vår världssyn – och det blir en 180-gradare när det gäller det mesta. En helomvändning alltså, vilket förstås skapar omvälvande tider där mycket känns osäkert. Men ju bättre vi kan följa med i det som sker och bidra med vår lilla bit, desto bättre fungerar denna övergång. Därför listar jag 15 tecken på nya tiden – som redan är i full gång …

Det är bara att observera världen så är denna förändring tydlig. Några exempel är att vi går från ett negativt problemtänkande till ett positivt möjlighetstänkande. Vi rör oss från allt fokus på hjärnan till hjärtat, från fokus på det sjuka till fokus på det friska och att stärka självläkningen. Vi ger medvetandet och viljekraften (grit) sin rätta plats i våra liv.

Det handlar om att öppna upp för en ny syn på oss själva och vår tillvaro, vilket är bra – för genom att tänka annorlunda får man nya resultat.

Det vi matar växer och det vi tänker på manifesterar vi.

Vi får tänka om gällande det mesta, alltifrån hjärtats funktion och överordning till hjärnan och tarmflorans betydelse och hormonterapi. Samt att bli sjuk är ofta helt nödvändigt för att kunna bli helt frisk. Att fortsätta dämpa symtomen, inklusive ”negativa” känslor, kan i själva verket stoppa mänsklig utveckling. Klistra inte över bilens blinkande röda varningslampa!

Eftersom fundamentet till hela vårt samhälle bygger på de gamla värderingarna, förankrade i 1800-talet och befästa i mitten av 1900-talet, kommer oerhört mycket att skifta det kommande fem åren. Givetvis förändrar vårt nya synsätt våra tankar, handlingar och agerande – och därmed hela världen. 

15 tecken på Nya Tiden och vår hälsa

1. Fokus på det friska

Det enda som ger en bestående god hälsa är att studera och stärka det friska – inte det sjuka!

2. Tarmfloran

Tarmfloran är att betrakta som ett eget organ, vars funktion också är att träna immunsystemet. Hela 80 procent av immunförsvaret  finns i mag-tarm-regionen. En frisk tarmflora är helt nödvändig för en rad centrala funktioner som hormonproduktion, näringsupptag och tillverkning av näringsämnen.

3. Tarmfloran avgör

Forskarna letar genetiska markörer för sjukdomar när de istället borde studera vilken bakterieflora vi har, inklusive svamp, mögel och andra parasiter. Det gäller i hela kroppen, för huden har näst mest bakterier efter tarmen. Personer med fetma har en viss tarmflora som när den ges till smala människor gör att de går upp i vikt.

4. Epigenetik

Miljön i kroppen avgör vad som växer – våra egna celler, hälsosamma och symbiotiska bakterier eller patogena bakterier och parasiter. Epigenetiken beskriver detta tydligt.

5. Inflammation ger sjukdom

Försurning och förgiftningstillstånd är en viktig orsak till sjukdom i kroppen, och första hjälpen borde vara att basa kroppen och detoxa.

Man tar en drink med Raw food: torkade, malda stärkande örter, bär och frukt av olika slag som gurkmeja, moringa, kål, blåbär, aronia, siberisk ginseng mm.

6. Förebygg med brett verkande och stärkande substanser

För detta är överlägset de specifikt verkande ämnena/drogerna i enlighet med ”one disease, one pill”. Enligt skolmedicinens 1800-talsideologi skulle medicin likt "magic bullets" nå och förstöra den sjuka vävnaden/angripande cellerna – men det har aldrig, och kommer aldrig att fungera i praktiken. Det krigiska synsättet fungerar inte, det har bara kostat många miljarder och gjort ännu fler sjuka … för det du matar växer (Livets lag).

7. Lär dig andas

Massor av människor är trötta för att de andas fel; de överandas med munnen istället för att andas genom näsan. Detta enkla faktum ger en rad obalanser i kroppen.

8. Mättat fett

Mättat fett är nyttigt och vi behöver det för fullgod funktion i kroppen. Animaliskt fett är bra och naturligt. Vi behöver äta mer naturligt fett: framför allt kallpressad olivolja (omättat fett), kokosolja (MCT-olja), ghee (klarnat smör) och fiskolja (för rätt omega 6/3-balans).

9. Kolesterol

Kolesterol är nyttigt och essentiellt för en rad hormoner och signalsubstanser. Kroppen tillverkar ändå det mesta själv och det så kallat skadliga LDL-kolesterolet är endast en indikation på för mycket inflammation i kroppen. Det åtgärdas enkelt med koständringar.

10. Hjärtat

Hjärtats roll är helt underskattad. Det tar emot och reagerar på signaler utifrån snabbare än hjärnan, och kommunicerar med alla celler i kroppen med ljusets hastighet. Hjärtat är centrum för hur vi fungerar och relaterar till oss själva och omvärlden.

11. Fettbrist 

Fettbrist skadar både hjärtat och hjärnan, för människan är en av de mest fettberoende arterna. Brist på magnesium kan ge hjärtklappning.

12. Stretching

Stretcha ofta – gärna flera gånger om dagen såsom katter och hundar gör – för det är nästan viktigare än styrketräning eftersom stretching ökar flödet och stimulerar kroppens energisystem.

13. Klimakteriesymtom

”Klimakteriet” är oftast icke-diagnostiserad sköldkörteldysfunktion tillsammans med olika grader av binjureutmattning. Det kan balanseras med bioidentiska hormoner, kosttillskott och ändrad kost samt avgiftning (speciellt parasiter i tarm och lever).

14. Energin

Energin är överordnad den fysiska kroppen; det är vårt energifält som styr och reglerar den fysiska nivån.

15. Altruism

Människokärlek och att sätta egna behov åt sidan för sin nästa, eller för gruppens bästa, är en viktigare överlevnadsmekanism än den dominerande tankematrixen om ”den själviska genen”, "survival of the fittest".

Att förändras, växa och mogna är en del av människans natur – där själva förändringen är basen för vår arts överlevnad.

Hur vet man att någon kommit långt i sin personliga utveckling? De ler och skrattar mycket, utan att behöva ha någon speciell anledning!
Det kan kännas mycket ibland, överväldigande, men låt processen ha sin gång. Det finns ingen annan väg att gå … och efteråt kommer vi att förundrat skaka på huvudet över hur det var tidigare. Vi behöver denna utveckling, innerligt väl.

Dr. Sanna Ehdin

 
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.