Donald Trump frias i riksrätten
Den tidigare presidenten Donald Trump friades i riksrätten en andra gång. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times-arkivbild


Den tidigare presidenten Donald Trump frias i riksrätten efter att ha anklagats för anstiftan till uppror.

57 senatorer, inklusive sju republikaner, röstade för att fälla Trump. Det krävs 67 röster för att fälla honom. 43 republikanska senatorer röstade för att fria den tidigare presidenten.

– Efter att ha hört argumenten som lades fram, röstade jag för att inte döma av ett antal orsaker, inklusive det faktum att jag inte tror att senaten har makten att åtala en privat medborgare, sade den republikanske senatorn Tommy Tuberville i ett uttalande.

Demokraten och ledamoten, Jamie Raskin, som ledde riksrättsprocessen, säger att Trump provocerade en mobb att storma Kapitolium och sedan tittade på ”med förtjusning” samtidigt som byggnaden attackerades.

Trumps advokater argumenterade att rättegången var grundlagsvidrig eftersom den tidigare presidenten numera är en privat medborgare. Samtidigt anklagade de demokraterna för att visa upp filmer som utelämnat nyckelbevis, till exempel att Trump den 6 januari i ett tal sade att gå till Kapitolium ”fridfullt och patriotiskt”.

I ett uttalande säger Trump att det är ”sorgligt” att ”ett politiskt parti i USA får fribiljett för att nedvärdera rättsstaten, svärta ner polisväsendet, heja på mobbar, ursäkta upprorsmakare och omvandla rättvisa till ett verktyg för politisk hämnd”.

”Jag har alltid, och kommer alltid att vara, en förkämpe för den orubbliga rättsstaten, hjältarna inom polisväsendet och amerikaners rätt att fridfullt och hederligt debattera samtida frågor utan illvilja och utan hat.”

Det var den 13 januari som medlemmar i representanthuset röstade för att ställa Trump inför riksrätt. Det är andra gången som han har ställts inför riksrätt. Han friades även då. Då rörde det sig om anklagelser kopplade till ett telefonsamtal som han hade haft med Ukrainas president.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.