Domstol: Kanadensisk isbjörnspopulation frodas trots klimatförändringar
Isbjörnen Knut simmar i en bassäng i Berlins djurpark Tierpark berlin, den 19 oktober 2010. Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images


Tvärtemot den populära berättelsen att isbjörnspopulationen minskar som ett resultat av den krympande havsisen i Arktis hävdar inuiter att arten frodas. Detta enligt vittnesmål i domstol.

”Inuit har inte sett någon signifikant försämring av isbjörnarnas hälsa”, skrev en chef vid Nunavik Marine Region Wildlife Board i domstolsdokumenten, rapporterar Blacklocks reporter.

”Nunavik Inuit rapporterar att det är ovanligt att se en mager björn och de flesta björnar har setts vara vid god hälsa”, säger vittnesmålet.

Inuit-grupper sände dokumenten efter att Environment Canada hade efterlyst jägarkvoter av isbjörnar som kan reduceras, med hänvisning till ”bevarandeskäl”.

Enligt Internationella naturvårdsunionen, IUCN, finns det runt 22 000 till 31 000 isbjörnar i världen just nu och de listas som en sårbar art.

I åratal har organisationer som världsnaturfonden, WWF, åberopat en förutspådd nedgång av isbjörnspopulationen som en oundviklig konsekvens av global uppvärmning. Uppskattningen är att det globala antalet isbjörnar kommer att ha minskat med 30 procent år 2050.

En studie från 2016 på det globala antalet isbjörnar uppskattade att den globala isbjörnspopulationen kunde minska med över 30 procent på så kort tid som 35 år. Forskare tittade på effekten av klimatförändringar på arktiska havet och beräknade sannolikheten för denna populationsminskning till 70 procent. Anledningen är att isbjörnar står på Arktis havsis när de jagar sälar.

Enligt de nationella vittnesmålen har invånare i Nunavik, norra Kanada, sett en ökning i isbjörnspopulationen och ”en särskilt märkbar ökning sedan 1980-talet”. Tolv av världens subpopulationer av isbjörnar finns huvudsakligen i det här området.

Rapporten från The Nunavik Marine Region Wildlife Board innehåller citat från en jägare som säger att isbjörnar ”inte håller på att dö ut” och att det inte finns få av dem.

Rapporten säger: ”Många deltagare var mycket bekymrade över omvärldens perspektiv att isbjörnar är utrotningshotade på andra håll”.

”Alla intervjuer som gjordes i samhällen i Southern Hudson Bay delade synen att populationen har växt något från 1960-talet till 1980-talet och att en fortsatt ökning har varit mycket påtaglig sedan den tiden”.

Kontroversiell viral isbjörnsvideo

Leo Ikakhik, isbjörnsövervakare, förklarade att en viral video med en svältande isbjörn kanske inte är vad det ser ut som.

”Jag var inte helt överraskad. Sådana här saker händer. Moder Natur kommer att göra en del av det där. Det är bara en del av cykeln”, sade han till CBC.

Den utmärglade björnen fick miljontals människors uppmärksamhet medan den sökte igenom avfall på jakt efter mat.

”Så här ser klimatförändringar ut”, sade National Geographic.

Ikakhik har övervakat isbjörnar kring Arviat – en stad på Hudson Bays västra strand – sedan 2010 och han arbetar med organisationer som World Wildlife Fund Canada för att förebygga att björnarna kommer nära människornas samhällen.

”Alla var förmodligen chockade över att se en så mager björn, men det här är inte första gången jag ser något sådant här”, sade han.

Han tillade att det troligtvis inte är klimatförändringar som orsakade björnens tillstånd.

”Jag skulle inte skylla på klimatförändringar. Det är bara en del av djuret, vad de går igenom”, sade han.

”Eftersom jag kommer norrifrån skulle jag inte riktigt gå på den videon”, tillade han.

Björnen filmades av National Geographics fotojournalist Paul Nicklen för miljövårdsorganisationen SeaLegacy.

”Vi är inte säkra på att det var på grund av klimatförändringar. Det är omöjligt att säga varför han var i det tillståndet. Det kan ha varit en skada eller en sjukdom, men poängen är att den svälte och vi vill att människor ska veta hur en svältande björn ser ut, eftersom när isen minskar i Arktis så kommer isbjörnar att svälta”, säger Cristina Mittermeier, medgrundare av SeaLegacy.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.