Chefen för Meteorologiska världsorganisationen kritiserar klimatalarmister
Meteorologiska världsorganisationens generalsekreterare Petteri Taalas håller en presskonferens i Genève den 8 oktober 2018 efter den senaste rapporten från regeringens klimatpanel. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images


Chefen för Meteorologiska världsorganisationen (WMO) tillrättavisade klimatalarmisterna på ett sätt som aldrig tidigare gjorts i en intervju som publicerades av en finsk tidning den 6 september.

Petteri Taalas, WMO: s generalsekreterare, berättade för tidningen Talouselämä att han efterlyser en lugn och rationell inställning till klimatdebatten, och håller inte med dem som talar om världens undergång.

– Nu borde vi hålla oss lugna och fundera över vad som verkligen är lösningen på det här problemet, säger Taalas till Talouselämä magazine.

– Det kommer inte att bli världens undergång. Världen blir bara mer utmanande. I delar av världen blir levnadsförhållandena sämre, men människor har överlevt under svåra förhållanden.

WMO och FN:s miljöprogram skapade Förenta nationernas klimatpanel (IPCC) 1988. Sedan dess har IPCC blivit den ledande institutionen i världen för att förespråka teorin om att mänsklig aktivitet bidrar till den globala uppvärmningen.

Taalas sade att även om skepsisen till den mänskliga aktivitetsteorin har minskat under de senaste åren, attackeras klimatforskare alltmer av radikala klimatextremister.

– Även om klimatskepsisen har blivit ett mindre problem, så utmanas vi nu från andra sidan. Klimatexperter har attackerats av dessa människor och de hävdar att vi borde vara mycket mer radikala. De är domedagsprofeter och extremister; de hotar, säger Taalas.

Chefen för WMO konstaterar att media i hans land skapar ytterligare ångest.

– Den senaste idén är att barn är en negativ sak. Jag är orolig för unga mammor som redan är mycket pressade. Det här kommer bara att öka deras börda, säger Taalas.

Även om Taalas begränsade sina exempel till klimatdebatten i Finland, liknar den extremism han hänvisar till den retorik som används av klimatalarmister i många delar av världen. I USA har den amerikanska demokraten Alexandra Ocasio-Cortez blivit rörelsens ansikte utåt. Kongresskvinnan från New York förespråkar regelbundet teorin om att världen kommer att gå under om 12 år om inte USA vidtar radikala åtgärder för att stoppa koldioxidutsläppen.

Talaas påpekade att klimatextremisterna selektivt plockar ut fakta från IPCC-rapporterna som passar deras sak. Till exempel hänvisar Ocasio-Cortez och rörelsen som hon representerar ofta till 12-årsfristen för att stoppa användningen av fossila bränslen. Den 12-åriga tidslinjen plockades selektivt ut från ett intervall på 12 till 44 år i IPCC:s specialrapport, som säger att ”den globala uppvärmningen sannolikt kommer att nå 1,5 °C mellan 2030 och 2052 om den fortsätter att öka i nuvarande takt”.

– IPCC-rapporterna har lästs på liknande sätt som Bibeln: man försöker hitta vissa delar eller avsnitt utifrån vilka man försöker motivera sina extrema åsikter. Det här liknar religiös extremism, säger Taalas.

De allra flesta klimatmodeller som IPCC använder som grund för sina förutsägelser har upprepade gånger felaktigt förutspått högre temperaturer. Enligt en analys av Cato Institute förutspådde 105 av de 108 modellerna en högre yttemperatur för perioden mellan 1998 och 2014 än den faktiska registrerade temperaturen.

Följ Ivan på Twitter: @ivanpentchoukov

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss