Man har olika sorters känslor: Glädje, ilska, oro, sorg och rädsla, och mildare humörsvängningar är vanligt förekommande. Under normala omständigheter orsakar inte dessa sinnesstämningar några sjukdomar, men överdrivna känslor – både positiva och negativa – kan däremot orsaka energiobalans och blockeringar i organsystem.
Man anser inom den kinesiska medicinen att den verkliga nyckeln till hälsa är att hålla de psykologiska och fysiologiska faktorerna i balans. Alltför intensiva känslor kommer att påverka de inre organen, vilket leder till ett kaotiskt qi som senare eller direkt orsakar sjukdom.
Överdriven glädje: Inom kinesisk medicin finns det grundläggande principer: ”överdriven glädje leder till förlust av qi” och ”överdriven glädje skadar hjärtat”. I kinesisk medicin tror man att själen bor i hjärtat. När man är överdrivet glad, kan själen inte längre lagras i hjärtat. Man kan skratta överdrivet och agera obetänksamt vilket kan orsaka sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, sömnlöshet och psykisk obalans.
Ilska: När man blir arg går qi upp, vilket kan leda till att man blir röd i ansiktet, får huvudvärk och till och med svimmar. Ilska kan leda till leverskada, vilket kan också påverkar mjälten och magsäcken vilket kan resultera i att man får kräkningar och aptitlöshet.
Sorg och ledsenhet: Överdriven sorg och ledsenhet skadar lungorna. Det ger människor en svag stämma och gör dem oförmögna till att tala med en stark röst. Det orsakar depression, framkallar ett tryck över bröstet och andnöd. Om man har dessa känslor länge, eller hänger sig fast vid dem, så kommer lungans funktion att skadas och symptom så som utmärgling, låg vitalitet och torr hud kan uppstå. Om man har upplevt en mycket sorglig händelse i sitt liv som man inte kan komma över så kan det ge upphov till en pessimistisk inställning till livet.
Oro: Överdriven oro eller saknad kan skada mjälten. Matsmältningen blir dålig, man kan få brist på blod och qi, kroppen invaderas lätt av ondskor, och sjukdom uppstår. Detta kan manifesteras som utspänd buk, dålig aptit och lös avföring.
Rädsla: Överdriven rädsla skadar njurarna. Rädsla leder qi nedåt, vilket gör människor bleka och yra. Även urininkontinens kan förekomma.
Modern vetenskap visar redan på att när man tänker en stressande tanke eller känner oroskänslor, producerar hjärnan skadliga, sjukdomsframkallande stresshormoner som kortisol, adrenalin och noradrenalin. När man har positiva tankar och känslor producerar hjärnan istället läkande hormoner, såsom oxytocin, dopamin och endorfiner, vilka hjälpa kroppen att reparera sig själv. Därför är det viktigt att så långt som möjligt behålla positiva och harmoniska tankar.
Det fysiska och mentala hänger ihop. Det finns specifika förbindelser mellan varje organsystem och fysiska och emotionella funktioner. Det här gör det till ett komplett system för att förstå den fysiska och mentala hälsan. Kognitiva och emotionella uttryck ses som komponenter av qi, och varje organsystem är ansvarigt för specifika psykiska funktioner och känslor.
Varje organsystem har en naturlig, positiv psykisk energi. Uppstår det obalans i ett organsystem kommer det att ge motsvarande negativa känslor. Å andra sidan, om det finns mycket negativa känslor kan det leda till obalans i organsystem. Om obalansen i ett organsystem försvinner kan man eliminera negativa känslor, och därmed förbättra sin psykiska hälsa.
Man kan behandla negativa känslor via meridiansystemen:
Galla: beslutsamhet – negativ känsla: ångest
Lever: överväga – negativ känsla: ilska
Lungor: huvudsakligt organsystem som kontrollerar kroppens qi – negativ känsla: sorg
Tjocktarm: avgiftning – negativ känsla: ånger
Mage: acceptans, öppenhet – negativ känsla: otålighet
Mjälte: tänkande – negativ känsla: klagan
Hjärta: glädje – negativ känsla: hat
Tunntarm: medkänsla, barmhärtighet – negativ känsla: överdrivet ledsen
Urinblåsa: aktiv – negativ känsla: depression
Njure: visdom, modig – negativ känsla: rädsla
Hjärtsäck: glad – negativ känsla: passivitet
Trippelvärmare: lätt – negativ känsla: spänningar
Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska. Han driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Mölndal och Södertälje.
Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån traditionell kinesisk medicin i Epoch Times. Skicka din fråga till [email protected] (för mer personliga frågor, kontakta Benjamin direkt via hans hemsida, se nedan – denna mail är bara till för offentliga frågor).
Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.