Dödssiffran växer i oroligt Sydafrika
En man bär iväg med en stulen rissäck i Mobeni, söder om Durban. Militär och polis försöker stävja våldet och plundringen som startade i Sydafrika för en dryg vecka sedan. Foto: AP/TT


I Sydafrika kallar regeringen in sammanlagt 25 000 fler soldater för att stävja de oroligheter som startade i samband med fängslandet av expresidenten Jacob Zuma. 117 människor har mist livet, uppger AFP.

Plundring av varuhus och affärer som stuckits i brand. Våld och kaos har följt i de urartade protesternas spår och spridit sig över landet, bland annat till det ekonomiska navet Johannesburg.

Tusentals har gripits sedan oroligheterna satte i gång för en dryg vecka sedan i Zumas hemprovins Kwazulu-Natal i de sydöstra delarna av landet. Och den officiella dödssiffran ha stigit kraftigt, från 72 till till 117 personer.

Den 79-årige Zuma - som kallas för "teflonpresidenten" för sin förmåga att undgå lagens långa arm - dömdes i förra månaden till 15 månaders fängelse för domstolstrots. Detta sedan han vägrat framträda inför den kommission som utreder omfattande anklagelser om korruption under hans nio år vid makten.

Jacob Zumas anhängare är missnöjda med hur fallet hanterats och har uppmanat människor att ge sig ut på gatorna. Något som resulterat i vad president Cyril Ramaphosa kallar de värsta oroligheterna i landet sedan apartheidsystemet föll 1994.

(Helena Nordenberg/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!