Djurens Rätt: Alla svenska livsmedelskedjor har slutat sälja ägg från burhöns
I motsats till de här hönorna tillbringar ungefär en halv miljon svenska värphöns fortfarande sina liv i burar. Foto: Will H Mc Mahan/Unsplash


Som sista svenska livsmedelskedja har ICA nu valt att ta avstånd från burägg genom att avråda alla ICA-handlare att inte köpa in ägg från burhöns. I nästa steg vill Djurens Rätt att regeringen inför ett förbud mot att hålla hönor i burar och uppfylla djurskyddslagens skrivningar om djurs rätt till naturligt beteende.

Djurens Rätt har under lång tid arbetat för att burägg ska bli historia, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Som Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation har man arbetat aktivt med att förbättra situationen för hönorna under många år.

Påverkansarbete

När Djurens Rätt började samtalen med de svenska livsmedelskedjorna år 2008 var nästan hälften av hönorna i äggindustrin instängda i burar. Då motsvarade det över 2 250 000 hönor. Idag är den siffran omkring 500 000.

Genom sitt påverkansarbete har organisationen fått livsmedelskedjor som Hemköp, Lidl, Willy’s, Coop, City Gross och Matrebellerna att sluta sälja ägg från burhöns. ICA-kedjan har dock varit mer motvillig, Men efter 13 år har ICA nu valt att ta avstånd från burar genom att avråda alla ICA-handlare från att köpa in ägg från burhöns, uppger organisationen.

Andelen burhöns är nu nere på sex procent, eller cirka 500 000 hönor som fortfarande får leva sina liv i gallerburar som är så trånga att de inte ens kan sträcka ut sina vingar, skriver organisationen.

Önskar förbud mot burhållning

Enligt Djurens Rätt har svenska konsumenter och företag tydligt visat att de inte ser burhållning av djur som något som hör till vårt moderna samhälle. Organisationen anser också att nästa steg är att Sverige ”får en lagstiftning som tydliggör just detta".

– Sverige har en möjlighet att visa vägen för andra länder. Burhållning av hönor är standard globalt sett och i EU, som ligger långt framme, sitter fortfarande varannan höna instängd i en gallerbur, säger Benny Andersson, verksamhetschef för Djurens Rätt, i pressmeddelandet.

– Konsumenter och företag har gjort sitt. Nu är det bara politiska beslut som kan öppna de sista burarna i Sverige.

Österrike, Schweiz, Tyskland, Luxemburg och nio amerikanska delstater har redan beslutat om lagstiftning som förbjuder hållning av hönor i burar, uppger organisationen.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.