Den enda som inte drunknade
Gamla kinesiska berättelser
Kinesisk bågskytt. Illustration av Sun Mingguo/The Epoch Times


Många gånger gör vi saker vi inte tänkt men vet inte varför. Och ibland visar det sig efteråt att det blev någonting bra. Kanske den handlingen till och med räddar vårt eget eller någon annans liv. Det är vid sådana tillfällen man förstår att vi faktiskt får hjälp av högre makter. Den här berättelsen om en trogen husjungfru, en gyllene hårnål och en bågskytt handlar just om detta.

Under det sjunde året av Chunxieran och kejsare Xiaosong, under den Södra Songdynastin (1180), levde en man vid namn Zhang Wulang, i Leping (dagens Jingde härad i Jiangxiprovinsen). För att hjälpa en släkting att få ett lån fick han låna en gyllene hårnål att använda som säkerhet. Men släktingen lämnade inte tillbaka hårnålen när lånetiden var slut.

Zhang beslutade sig då för att själv lösa tillbaka hårnålen. Eftersom han inte hade tillräckligt med pengar med sig gick han hem, och skickade istället sin husjungfru Xuexiang, till pantbanken för att lösa ut hårnålen.

På vägen tillbaka från pantbanken blev Xuexiang tvungen att lätta sig. Av rädsla för att tappa hårnålen stack hon in den i ett hål i väggen. När hon var klar och lämnade toaletten hade hon totalt glömt bort hårnålen. Efter ungefär hundra steg kom hon ihåg den och vände genast tillbaka för att hämta den. Men hårnålen fanns inte där hon hade lämnat den.

Desperat började hon leta. Då stötte hon på en bågskytt och frågade om han sett en gyllene hårnål. Men han sade att han inte hade sett den.

Xuexiang grät: ”Min matmor är sträng och utan tålamod. Om jag förlorar hårnålen kommer min husbonde anklaga mig för att ha gett den till min käraste och slå ihjäl mig. Jag kan lika gärna ta livet av mig.” Med de orden började hon gå mot floden.

Bågskytten blev rädd att hon kanske skulle ta sitt liv genom att hoppa i floden och drunkna, så han ropade: ”Jag har den gyllene hårnålen. Jag trodde jag haft tur, men om det skulle kosta dig livet vill jag inte ha den.” Han lämnade tillbaka hårnålen till Xuexiang.

När Xuexiang kom hem berättade hon för Zhang Wulang om bågskytten och vad som hade hänt. Zhang sade till sin hustru: ”Xuexiang har tjänat oss i 30 år och har inte begått ett enda misstag. Om hon tagit sitt liv på grund av hårnålen hade det inte varit rättvist. Varför gör vi henne inte en tjänst och gifter bort henne?” Hans hustru höll med. Paret gav den gyllene hårnålen till Xuexiang och hittade en make åt henne.

Åren gick, Xuexiang bar ständigt tacksamhet gentemot bågskytten i sitt hjärta, och ångrade att hon inte frågat vad han hette. Men hon kom fortfarande vagt ihåg hur han såg ut.

Fyra år senare när Xuexiang var nere vid floden för att hämta vatten, fick hon se en båt som var fullpackad med passagerare. I båten såg hon en man som liknade bågskytten som hon mött fyra år tidigare. Hon gick dit för att se om det verkligen var han, vilket det var. Xuexiang bjöd mannen att följa med hem för att dricka te med familjen.

Bågskytten sade att han inte kunde gå av båten eftersom han var på väg för att leverera ett dokument. En kort försening kunde lätt leda till en större.  Men Xuexiang bad enträget att han skulle följa med henne hem på besök. Hon hade berättat för sin man om bågskytten som blev hennes räddare.

Så bågskytten följde med henne hem och de drack te tillsammans med maken. Plötsligt hörde de hur det blev uppståndelse på gatan utanför huset. De gick ut för att se vad som hänt. Då fick de veta att båten som bågskytten skulle åkt med hade kapsejsat mitt i floden. Eftersom strömmarna var så starka hade ingen kunnat rädda passagerarna. Alla 36 människor ombord drunknade. Men bågskytten klarade sig tack vare att han accepterat inbjudan av den kvinna som han fyra år tidigare hade räddat.

Tack vare att han återlämnade den gyllene hårnålen som han hittat, och stoppat Xuexiang från att ta sitt eget liv hade bågskytten även räddat sitt eget liv. Hans omtänksamhet och ärlighet hade lönat sig.

Från Additional Records of Yi Jian, Scroll No. 3