Debatt: Äventyra inte Sveriges fria vårdval med agendajournalistiken
“Det fria vårdvalet måste ju rimligen också innebära att vi som behöver en vårdinsats har rätt att välja vem som ska gräva i vår munhåla eller vårt underliv.” Bilden visar Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Sofia Drevemo


Reportern Britta Kramsjö skrev härförleden en artikel i DN om att vissa vårdgivare tillåtit patienter/vårdtagare att välja vårdgivare efter etnicitet. Man måste fråga om det avsiktligt var en starkt vinklad frågeställning för att trigga upprördhetskåren, menar författaren och kulturskribenten Mats Werner.

Inte så sällan rusar media på utan nämnvärd eftertanke. Fria vårdvalet är en liberal reform som vi ska vara rädda om – även DN. Om man gör en sådan undersökning till en rasismfråga gör man reformen en otjänst. Avarter och fuskare ska alltid hållas efter men riskera inte att driva upp en kampanj mot det fria vårdvalet. Det tjänar ingen på – om det nu förstås inte ingår i Peter Wolodarskis tvistade agendajournalistik.

Fel blir det i vart fall. Det fria vårdvalet måste ju rimligen också innebära att vi som behöver en vårdinsats har rätt att välja vem som ska gräva i vår munhåla eller vårt underliv. Det viktigaste mellan en läkare och en patient är att de litar på, men framförallt – förstår varandra. Både jag och min hustru har råkat ut för för många tillfällen då sjukvårdspersonal inte kunnat kommunicera med oss så att vi har förstått dem, vilket potentiellt är en situation som kan vara riskfylld och till och med farlig. Människor med fjärran bakgrund har rätt till tolk! Har de som talar svenska samma rätt?

Min gamla mor som levde till hon blev 100 hade undanbett sig manliga hemtjänstbesök och för det mesta fungerade det men en gång blev hon skräckslagen när hon väcktes i sin säng – inte bara av en man, utan – av en kolsvart man som stod lutad över henne. Och nu ska man inte fastna i de vanliga rasistiska tankarna eftersom mamma var allt annat än rasist. Hon hade många svarta och färgade vänner genom livet. Men hon ansåg sig ha rätt att bestämma vem som skulle få komma in i hennes hem och vem som skulle torka henne i stjärten efter toalettbesöket. Vill DN förmena henne den rätten? Hon ville inte att det skulle vara en okänd man. Svart, vit, gul, röd, katolik, homosexuell eller kanelbullsälskare. Vilketdera var lika illa i hennes ögon. Men med DN:s ”agenda” var det alltså en styggelse som statsministern till och med anser vara ”vidrig”! Var det tanken när tidningen satte igång en sådan snävt formulerad undersökning? Förstod de ens konsekvenserna?

Min övertygelse är att det gamla folkpartistiska kravet på att människor som arbetar i ett offentligt yrke måste kunna uttrycka sig på svenska så att patienter, klienter eller andra mottagare också begriper vad vederbörande menar. Etnicitet torde vara totalt likgiltigt för de flesta så länge de talar samma språk och förstår varandra. Också ur en rättssäkerhetsaspekt är detta en nödvändighet. Inom den förvaltning i vars myndighetsnämnd jag en gång var vice ordförande, anställdes en duktig miljöingenjör. Att han var svart amerikan var totalt likgiltigt i sammanhanget, men att han inte förmådde formulera stringenta juridiskt otadliga beslutsförslag blev givetvis oerhört problematiskt. Särskilt som vårt stundtals finkänsliga folk av missriktad hänsynsfullhet inte förmår ”kränka hans yrkesheder” genom att korrekturläsa och rätta hans förslag eller prata igenom problematiken med honom.

Det är heller inte rimligt att fullt svensktalande invånare ska behöva begära tolkhjälp för att till exempel prata med en gästarbetande polsk ögonläkare eller begära tillstånd för ett enskilt avlopp hos en handläggare med uppenbara språkproblem. Eller?

Om man som DN väljer att göra en attitydundersökning bland sina läsare vore det både riktigare, mer seriöst och framförallt konstruktivt att koncentrera sig på det som sannolikt är det verkliga problemet, nämligen att människor inte förstår varandra.

Om de gjorde det och hade ställt sina frågor utan agendadrivna baktankar, hade tidningen nog också fått ett annat resultat. Ett resultat som hade varit samhällsnyttigt och konstruktivt och inte snaskigt och som framförallt heller inte hade äventyrat det fria vårdvalet för oss alla.

Mats Werner är författare och kulturskribent.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!