Världsekonomiskt forum (WEF) genomförde förra veckan den årliga konferensen belägen i schweiziska Davos. Under fem dagar träffades inflytelserika företagsledare och stats- och regeringschefer för att diskutera de mest aktuella globala frågorna och utmaningarna för tillfället.
Temat för i år var ”återuppbygga förtroende”. Forumets grundare Klaus Schwab inledde konferensen med att konstatera behovet av ett paradigmskifte där globala ledare återfår förtroendet för deras förmåga att arbeta tillsammans för att lösa problem. Under veckan avhandlades i olika anföranden och paneldiskussioner ämnen som ekonomiska problem, riskerna med artificiell intelligens, folkhälsa, klimatförändringar samt krig och osäkerhet.
Det är tydligt att världen idag har drabbats av flera allvarliga kriser som kommer att behöva lösas. Däribland hotet om eskalerande militära konflikter samt en infekterad social och politisk polarisering. WEF har en tämligen kontroversiell strategi för att lösa världsproblemen då man enligt Klaus Schwabs egna ord eftersträvar en ”djup och systematisk omstrukturering av vår värld”. Visionen är att inrätta en typ av global teknokratisk byråkrati som vägleder samhällsutvecklingen. Det argumenteras att denna modell leder till en mer rationell värld då hänsyn främst tas till vetenskap och branschspecifik expertis snarare än till spretiga nationella och egennyttiga särintressen.