Dags att stärka immunförsvaret med ”Guldmjölk” eller Gurkmejalatte
Guldmjölk eller gurkmejalatte är en läkande dryck med gamla anor.


"Guldmjölk", gurkmeja-te, eller kanske snarare gurkmeja-latte, har blivit mycket populärt i vår västerländska kultur under de senaste åren. Drycken som kommer från Indien, med rötter i den ayurvediska läkekonsten kan stärka immunförsvaret, förbättra matsmältningen och ge andra hälsofördelar som kan hjälpa till att hålla dig frisk.

Den starkt gulfärgade drycken tillreds traditionellt med varm mjölk, gurkmeja och andra kryddor såsom kanel och ingefära. Den sägs ha en mängd olika hälsofördelar som främst beror på dess rika innehåll av antioxidanter, och den är särskilt lämplig att dricka under den kyliga influensasäsongen.

I Indien har guldmjölk använts för att förhindra eller behandla sjukdomar i århundraden.

Kurkumin som är den aktiva ingrediensen i gurkmeja, och som främst ger de positiva effekterna på hälsan, har visat sig ha immunstärkande, antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Att dessutom både ingefära och kanel tillsätts i blandningen gör den till en ännu bättre dunderkur för att hålla dig frisk i vinter.

Laboratorietester har visat att kurkumin kan bekämpa bakterier, virus och svamp, men än så länge saknas forskning på människor. På GreenMedinfo finns dock en mängd dokumenterad forskning om gurkmejans positiva hälsofördelar.

Dessutom finns det otaliga berättelser från forna tider fram till idag dokumenterade som bevisar att den använts med goda resultat, och i Indien har guldmjölk använts för att förhindra eller behandla sjukdomar i århundraden.

Både vad gäller ingefära och ceylonkanel finns också mycket bevis för att de innehåller ämnen som bekämpar infektioner och motverkar bakterier.

Gurkmeja och ingefära stärker båda immunförsvaret, och med lite malen svartpeppar tas gurkmejan upp lättare av kroppen.

Det är lätt att göra Guldmjölk hemma, och det tar inte mer än 10 minuter förrän den är färdig att avnjutas.

Du behöver:

– 4,5 dl mjölk (ko- eller osötad växtmjölk)

– 1 tsk gurkmeja

– 1 liten bit färsk ingefära skuren i skivor, eller 1/2 tsk torkad, malen ingefära

– 1/2 tsk kanel (helst ceylonkanel)

– 1 nypa svartpeppar

– 1 tsk honung eller lönnsirap (sötning är valfritt)

Grör så här:

Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Sänk värmen och sjud i ca 10 minuter, eller tills det börjar dofta. Sila blandningen genom en finmaskig sil ner i en stor kopp. Om man vill kan man vispa upp lite mjölk till skum och hälla ovanpå, och till sist pudra lite kanel överst.

Guldmjölk kan göras i förväg och förvaras i kylen i upp till fem dagar.

En kopp guldmjölk kan bli en härlig del av din hälsorutin under vintersäsongen för att boosta immunförsvaret, skrämma bort förkylningar och förbättra din hälsa i allmänhet. Den gula färgen piggar dessutom upp i vintermörkret - så prova en kopp!


Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.