200 år sedan kompositören Clara Schumann föddes
Clara Schumann cirka 1850. Foto: Franz Hanfstaengl


Clara Schumann var en av romantikens mest framstående tonsättare och pianister, och en av de första stora kvinnonamnen inom musikkomposition. Eftersom det är jubileumsår har hon lyfts fram lite extra i år, och idag, den 13 september, är den stora dagen kommen: Clara Schumann föddes i Leipzig för 200 år sedan.

Underbarnet Clara Schumann började spela piano redan som 5-åring och lärde sig även att spela fiol och sjunga, samt musikteori och komposition. Hon var dotter till den berömda pianopedagogen Friedrich Wieck.

Det var genom fadern som hon sedermera träffade kompositören Robert Schumann som var elev hos Wieck. Clara var bara 8 år när de träffades första gången. De gifte sig senare och tillsammans fick de 8 barn som Clara tog hand om jämte musikkarriären.

Paret Schumann komponerade en del tillsammans men hade framförallt individuella karriärer och det var Clara som drog in mest pengar till hushållet, vilket var ovanligt för tiden. Här nedan kan du höra hennes pianotrio i G-moll:

Utöver pianotrion består Clara Schumanns kompositioner av preludier, fugor, sånger och en pianokonsert. Pianokonserten i a-moll skrev Clara redan i tidiga tonår. 

Paret var nära vänner med kompositören Johannes Brahms. Det var Clara som framförde ett verk av Brahms offentligt för första gången. Brahms lät alltid Clara läsa igenom och kommentera sina verk innan han publicerade dem, vilket säger något om hennes storhet.

Hon slutade att själv komponera när hon var 36, men fortsatte att kämpa för makens och för Brahms musik. Clara Schumann dog i sviterna av en stroke vid 76 års ålder och begravdes bredvid sin make i Bonn.