”Change through trade” och den Digitala Totalitära staten


För ungefär tjugo år sedan spreds devisen ”Change through trade” (förändring genom handel), och marknadsfördes som en ny policy för Kina. Det förväntades att Kina genom ökad handel skulle bli ett demokratiskt land med respekt för mänskliga rättigheter. Många västerländska politiker tryckte på eftersom de verkligen trodde att när ett fattigt land, så som Kina var, blir rikt och får en medelklass så kommer de att trycka på för demokrati och mänskliga rättigheter. Andra västerländska politiker förde fram strategin eftersom de då fick en god ursäkt för att täcka upp sitt ekonomiska intresse.

Utländska investeringar flödade in i Folkrepubliken Kina i miljarder. Kina blev medlem i Världshandelsorganisationen, WTO, så att kinesiska företag kunde ösa varor Made in China över världens öppna marknader. Men den kinesiska marknaden har förblivit till större delen stängd och skyddad fram till idag.

Inga förbättringar

Vilket blev resultatet av Change through trade? Handeln med Kina är många gånger större. Kina har blivit den andra största ekonomin i världen. Den kinesiska mjuka makten har sitt finger med överallt i de demokratiska länderna. Till exempel har ungefär 800 Konfuciusinstitut etablerats runt om i världen och dessa är inget annat än en förlängd arm av kommunist-Kinas propagandamaskin. Med alla pengar de dragit in har uppbyggnaden av den kinesiska militären slagit rekord efter rekord i sin förbrukning. Två hangarfartyg och en mängd atomubåtar opererar i haven.

I Kina råder ingen trosfrihet. All trosutövning ska godkännas av staten.

Vad händer med demokrati och mänskliga rättigheter? Inga förbättringar har gjorts! Etniska minoriteter som tibetaner och uigurer förföljs fortfarande. Grupper av troende, som Falun Gong och kristna, är under ständig förföljelse. Dessa samvetsfångar sätts i arbetsläger, de fängslas och torteras, och särskilt utsätts Falun Gongs utövare för en systematisk organskörd.

Demokrati existerar inte och brotten mot mänskliga rättigheter skyls bara över ännu mer.

Balansräkningen ser mycket illa ut. Miljarder dollar och Euro, liksom högteknologi strömmar in i Kina. Demokrati existerar inte och brotten mot mänskliga rättigheter skyls bara över ännu mer. Den enorma förtjänsten av handeln har bara ökat klasskillnaden.

Övervakningsstat

Kinas kommunistparti har med alla sina pengar och högteknologi byggt upp en övervakningsstat. Miljontals övervakningskameror har satts upp överallt med den mest avancerade tekniken för ansiktsigenkänning och annan artificiell intelligens.

Partiets dröm är att alla dessa miljoner oliktänkande i målgrupper för den proletära diktaturen kan ses och effektivt fängslas i vilket ögonblick som helst.

Partiets dröm är att alla dessa miljoner oliktänkande i målgrupper för den proletära diktaturen kan ses och effektivt fängslas i vilket ögonblick som helst. Folkrepubliken Kina har lyckats bli den största och mest avancerade Digitala Totalitära staten!

Man har inte bara implementerat George Orwells "1984" i Kina; här har man till och med kommit längre i teknologi och förfining. Regeringar och människor i den demokratiska fria världen måste vakna. Kinas kommunistregim har idag kontroll över Kina och därför finns inga mänskliga rättigheter i Kina. Om samma regim har kontroll över världen imorgon, tror du att det kommer att vara annorlunda?

Manyan Ng är Kina-kännare och ordförande för International Society for Human Rights.

Åsikter som uttrycks är skribentens egna.