Finns det en koppling mellan Kinas enhetsfront och den svenska skandalen?
Foto: Epoch Times-arkivbild


Två veckor efter skandalen där den kanadensiske ambassadören McCallum gjorde ett officiellt uttalande till Kinas fördel, men tvärtemot hans hemland Kanada, agerade även Sveriges ambassadör Anna Lindstedt för Kina bakom ryggen på den svenska regeringen. Är det ett sammanträffande eller en varningssignal?

Nyligen hjälpte ambassadören Anna Lindstedt i Peking till att arrangera ett möte mellan Gui Minhais dotter Angela Gui och två kinesiska ”affärsmän”. Troligtvis är de kinesiska agenter som sätter press på Angela Gui för att se till att hon inte talar ut i medier om hur hennes far behandlas sedan tre år tillbaka.

Det anmärkningsvärda är att ambassadören hjälpte till att pressa dottern och detta utan vetskap hos UD. Med andra ord agerade en svensk ambassadör, som det verkar, till fördel för den kinesiska regimen och inte för Sverige.

Två ambassadörer

För ett par veckor sedan gjorde Kanadas ambassadör i Kina något liknande, där han talade gott om Huaweis finansdirektör och hävdade att USA skulle dra tillbaka sitt krav på utlämning. Tre dagar efter uttalandet fick ambassadör McCallum lämna sin post. Även Lindstedt har lämnat sin plats och är nu under utredning.

Det här är mycket allvarligt – två ambassadörer från västerländska demokratier verkar agera för Kinas kommunistregim. Är det ett sammanträffande eller en varningssignal till alla fria demokratiska länder? Hur många sådana potentiella fall kan finnas under ytan för att sedan plötsligt dyka upp som en överraskning? Eftersom undersökningarna nu pågår känner vi inte till de bakomliggande skälen. Händelserna påminner mig dock om den mycket unika och ibland mycket kraftfulla ”centrala avdelningen för enhetsfronten” från Kina.

Enhetsfronten

De flesta västlänningar känner förmodligen inte till existensen av partiavdelningen den centrala avdelningen för enhetsfronten (på kinesiska 統戰部 tongzhanbu). Det exakta antalet anställda är en statshemlighet, men uppskattas till 70 000 eller fler. Deras uppgift är att få så många människor som möjligt, särskilt inflytelserika människor, som ambassadörer, att agera till fördel för Kinas kommunistregim. Det gäller inte enbart politiskt betydelsefulla människor utan också de som arbetar inom teknologi, ekonomi, medier, kultur och den akademiska världen, praktiskt taget inom alla områden i samhället.

Till skillnad från andra spionorganisationer i Kina är enhetsfrontens främsta uppgift att få viktiga människor i världen att sympatisera med den kinesiska regimen och att hjälpa dem på ett eller annat sätt.

Till skillnad från andra spionorganisationer i Kina är enhetsfrontens främsta uppgift inte att stjäla känslig information utan att få viktiga människor i världen att sympatisera med den kinesiska regimen och att hjälpa dem på ett eller annat sätt. Det här sker förstås alltihop bakom stängda dörrar.

Enhetsfrontens riktlinjer drogs upp redan på 1920-talet av Mao i hans kamp mot Kinas nya, demokratiska regering ledd av Chiang Kai-Shek och hans parti Kuomintang, KMT. Det var ett politiskt mästerverk i att luras och förleda.

Till exempel spred Kinesiska kommunistpartiet (KKP) propaganda under andra världskriget där de hävdade att kommunisterna var de stora patrioterna som bekämpade de invaderande japanerna. De vann då sympati från de inflytelserika verkliga patrioterna, som militära officerare och politiker som därför hjälpte KKP att pressa Chiang Kai-Shek till att acceptera en ”allians” med kommunisterna att kämpa ”hand i hand” mot japanerna.

KKP:s armé, som då var mycket svagare än KMT:s statliga armé, lyckades bli en del av den statliga armén. Kommunisterna använde den här ”alliansen” för att infiltrera och spionera i regeringen. KKP var bra på att undvika de japanska attackerna och lät den japanska armén försvaga den statliga armén.

När de hade fått tillräckligt med information och placerat sina spioner på avgörande positioner i den statliga armén drog de sig ur den kortlivade alliansen och attackerade den statliga armén bakifrån samtidigt som dessa mötte japanernas attacker framifrån. KKP vann kriget och har kontrollerat Kina sedan dess.

Tacksamt mål

Vi ser idag en slående parallell. KKP:s massiva propaganda och dess verktyg för mjuk makt, som Konfuciusinstitutet, har lyckats ge många människor i västerländska demokratier en tydlig bild av Kina. Bilden visar välstånd, progressivitet och att dagens Kina är mycket bättre än innan den kommunistiska revolutionen.

KKP skriver om historien för tiden innan de kom till makten så att människor tror att saker och ting är bättre nu. Brott mot mänskliga rättigheter sker i det fördolda och tillsammans med den obefintliga tryckfriheten får detta många människor att förledas av deras propaganda, även utanför Kina.

Att få arbeta på svenskarna i det här läget är en drömsituation för enhetsfronten.

I ett land som Sverige, som haft starka socialistiska tendenser de senaste hundra åren, tror många människor fortfarande att socialism inte är dåligt. Det var Sovjet och de andra kommuniststaterna som inte gjorde ett bra arbete. KKP:s propaganda lyckades få sympatier i ett land som Sverige. Att få arbeta på svenskarna i det här läget är en drömsituation för enhetsfronten.

Den centrala avdelningen för enhetsfronten för nordiska länder har en mängd specialister som inte bara har lärt sig mycket om hur till exempel Sverige fungerar politiskt, ekonomiskt och kulturellt; dessutom går de hela vägen ner till vissa individer, som till exempel en ambassadör. En särskild grupp tar reda på, kanske med hjälp av Huaweis insamlade data, allt om ambassadören. Vilken sorts person är han eller hon? Vad är hennes mål i livet? Att bli rik? Att klättra på karriärstegen? Hur ser hennes familjesituation ut? Finns det problem i äktenskapet? Behöver barnen någonting? Hur är hennes karaktär? Vilka svagheter har hon? … Sedan utarbetas en strategi för att få honom eller henne att gå i fällan.

Ändamålet helgar medlen

Goda människor har svårt att föreställa sig hur dåliga onda människor kan vara. Lurade och förledda människor är ofta snälla och godhjärtade människor. Jag har träffat många godhjärtade människor i Sverige, såväl som i Kanada och i andra demokratiska länder. Jag tycker så synd om dem att de gång på gång faller i de onda makternas fälla.

KKP kan få er att tro att svart är vitt och att vitt är svart.

Så se upp! KKP kan få er att tro att svart är vitt och att vitt är svart. En princip som de konsekvent tillämpar är att ”ändamålen helgar medlen”. Deras mål är att få absolut makt så att de kan kontrollera världen. En extremt brutal och grym regim kommer inte att känna sig säker förrän den tror att den kontrollerar hela världen. Men, vilken Värld?