Vintern bedöms inte bli lika tuff som den förra vad gäller elpriser. Men systemet är sårbart – och nu vill regeringen ha en ny norm för driftssäkerheten i elsystemet.
– Det är grunden för att el säkert och effektivt ska kunna transporteras dit den behövs, när den behövs, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff.
Uppdraget att ta fram den nya normen för driftssäkerhet går till Svenska kraftnät, och bakgrunden är det fortsatt ansträngda läget i den svenska elförsörjningen.
– I dag har vi mer kraftproduktion än någonsin men ändå har vi högre elpriser än normalt och fortsatta begränsningar i elsystemet, säger Busch.
Sverige är beroende av import av el under timmar med särskilt hög belastning. Och läget riskerar att bli värre, enligt Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.
– Vi kommer att få en kraftig försämring ett antal år framöver eftersom efterfrågan på el ökar, men produktionen ökar inte i samma takt, säger hon.
Medelius-Bredhe bedömer samtidigt att den kommande vintern inte blir lika tuff för hushåll och företag som den förra. Det som då ställde till det var att Ryssland ströp gasexporten.
– Nu har man fått en god tillförsel av flytande naturgas och har ganska bra fyllnadsgrad i lagren. Utgångspunkten är att det ser bättre ut den här vintern. Sedan kan saker hända, säger hon.
Fortfarande är dock elsystemet alldeles för sårbart, betonar Busch. Men något nytt elstöd till konsumenter och företag blir det inte.
TT: Vad kan det bli istället?
– Det kommer vi att återkomma till. Men det man bör överväga är dels generellt stöd, men också mer specifikt till de ekonomiskt mest utsatta hushållen, säger hon, och nämner det förhöjda och förlängda bostadsbidraget som träffsäkert.
Svenskarna behöver utgå från att det blir ett fortsatt tufft läge med elen framöver, säger hon.
– Tills vi har byggt energisystemet starkt igen.
Hur den nya normen för driftssäkerhet ska utformas är inte klart och inte heller när den kan vara på plats.
Men den är viktig, enligt Busch. Brister i driftsäkerheten kan kopplas både till de högre elpriserna som drabbat södra Sverige och till att företag drar sig för att etablera sig i många kommuner, säger hon.
Svenska kraftnät ska redovisa uppdraget i två delar, den första den 15 oktober, och slutrapporten i mars 2024.
(TT)